Мицкоски поиска промяна на Преговорната рамка, има поне три решения за България

Пътят, по който се е вървяло досега, е грешен, заяви той
Обновена: 25 юни 2024 08:04 | 25 юни 2024 08:02, Нели Христова
218
Мицкоски поиска промяна на Преговорната рамка, има поне три решения за България
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски поиска промяна на Преговорната рамка с Европейския съюз, предаде БГНЕС.

"Ако има политическа воля и реален прочит на нещата, е възможна промяна в Преговорната рамка с ЕС. Ще са необходими гаранции, че няма да има допълнителни двустранни условия от София", каза той в интервю за ТВ24.

"Ако наистина искат да видят Македония там (в ЕС), има възможност за това, но трябва да бъдат честни с нас и да ни кажат "ние искаме при тези условия". Ако имаме политическа воля и правилен прочит на нещата, всичко може да се случи", добави Мицкоски.

Македонският премиер обяви, че "има поне три решения", за които е готов да преговаря със следващото редовно правителство на България.

"Има поне три креативни решения, които съм готов да обсъждам, когато има политическо правителство в България.

Тези решения могат да бъдат решението на целия процес", каза министър-председателятна РСМ.

Мицкоски твърди, че "пътят, по който се е вървяло досега, е грешен и трябва да се търси решение".

"Готови сме да седнем и да намерим решение с правителството в България. Да поговорим за всичко, за възможните рискове... Недопустими са твърденията, че все още трябва да направим това или онова. Направихме много за европейските ценности, но получихме нула", заяви Християн Мицкоски.

"Нашата позиция и аргументи са познати на обществеността и чакаме да видим какви са аргументите от другата страна. Очевидно по този път, по който до сега се вървеше не може да стане. Направена е грешка. Когато нещо не става, трябва да бъде намерено решение. И ние търсим решение. За да го намерим, ни трябва партньор и аз очаквам новото българско правителство. И очаквам то да бъде нашата сестринска партия (в ЕНП) на Бойко Борисов. И очаквам, че ще има добра воля ще седнем, за да аргументираме позициите си, като добри съседи. Или както той (Борисов) би казал „държави на два братски народи”. Подготвен съм да седна и да разбера каква беше причината да се появи това искане (за включване на българите в конституцията), какви са потенциалните рискове в бъдеще”, заяви Мицкоски, според когото Северна Македония е направила много за европейските ценности, но не е получила нищо.

Според Мицкоски единогласието при взимане на решения в ЕС може да бъде заобиколено и „само в последните месеци са взети две-три решения без единогласие”.  

"Така че ако искате да бъде намерено решение, то може да бъде намерено. Аз съм подготвен. Искате промени в конституцията? Защо? Кой нарушава правата на българската общност в (Северна) Македония? И това може да е така. Коя е отговорната институция в Европа, която да каже, че това е така - Европейският съд за правата на човека в Страсбург.  Колко присъди има (Северна) Македония там? Присъдите са 14 за България срещу нула (за Северна Македония). Македонската общност там (в България) не иска да е част от конституцията, иска да си регистрира неправителствена организация. Значи, там не могат неправителствена организация да регистрират, а тези тук (българите в Северна Македония), имат каквото поискат", заяви Мицкоски, цитиран от БТА.

Според него „всички народи в света” могат да бъдат включени в конституцията на Северна Македония, но той очаква предвидливост на процеса на евроинтеграция, преди държавата да влезе в него.

"След шест месеца ще ни кажат "Гоце Делчев чий е", "Илинденското въстание Преображенско ли е или Илинденско”. В България има град Гоце Делчев. Ако питате българите, Гоце Делчев дори не е сред 50-те най-големи герои, а при нас е пръв. Как в България ще си смятат историческите истини, си е техен проблем. Аз и сега ще кажа, че ще подкрепя договора (за приятелство и добросъседство с България) за всичко, което е полезно. Историческата комисия нека си работи, но това не може да бъде процес с край. Германия и Франция още преговарят, а Буяр Османи подписа, че до края на преговорите трябва да се разберат", обясни тезата си Мицкоски.

 Според него, когато в България има политическо правителство той има готовност да предложи "поне три креативни решения за изход от този процес", гаранциите, за които настоява трябва да бъдат дадени от България с посредничеството на ЕС, а ако ЕС има желание да види Северна Македония като член на ЕС „трябва да бъдат честни”  с условията пред Северна Македония за това.  

„Наличието на политическа воля е същността. Ако имаме политическа воля и правилен прочит на нещата, всичко може да се случи. Ако има желание“, заяви Мицкоски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от Балкани
Код "оранжево" за опасни жеги в Румъния
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всички сев макета на бохлуко. Точка
195
10
 
1
 
! Отговори
ние заради макетата, преди 2 дни
Идеята е да нямаме стабилни правителство и парламент, докато северните влязат в ЕС. След като влязат вече ще ни бъде позволено от американците да изберем ново стабилно правителство. Залогът е много голям.
194
6
 
2
 
! Отговори
ние заради макетата, преди 2 дни
нямаме редовно правителство вече 2-3 години. Американците натискат ПП-ДБ да не подкрепя правителство на първата политическа сила ГЕРБ. Надеждата на янките (и на северните макета) е, че ако в бегето няма редовно правителство, Северната ще може да влезе в ЕС без да е изпълнила нито едно от условията. Просто някое служебно или правителство на ПП-ДБ ще си затвори очите и няма да наложи вето на макетата. Ще минат между капките, ще влязат без да променят нищо в конституцията си. Затова нямаме правител
193
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А Албанската общност в РСМ какво мисли по въпроса?
192
1
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 2 дни
Този е смешен. Като не искаш в ЕС убеди сънародниците си и приключвайте темата! Ще си живуркате между сърбия и русия...и между другото ще се наричате северно македонци...хахаха
191
3
 
13
 
! Отговори
До 191 преди 2 дни
Никой не ви иска в Европа- вие се натискате! Македония я има от 30 години- България от 1300. Какво повече да се каже по темата. Стойте си там - никой не ви иска в Европа.
190
10
 
2
 
! Отговори
vijte sega преди 2 дни
Makedonia q ima i shte q ima i dori makedontsite vyv Bylgariq edin den shte bydat priznati i shte si poluchat pravata. S topli Makedonski pozdravi
189
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Московските политици в Скопие ще скачат на България. Московските политици в София ще скачат на Северна Македония. Така се прави.
188
1
 
14
 
! Отговори
А бре Мицко преди 2 дни
Дедо ти е БългаринБаба ти е БългаркаТи какъв си?
187
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Дано макетата осъзнават кой им е истинския препъни камък за ЕС. Единият е ВМРО-ДПМНЕ, а другият и по-важен е Сърбия. Когато го осъзнаят доста бързо ще станат част от ЕС. Дотогава да си стоят в задния двор на Европа и да продължават да ги бутат към сръбския свят, щом им е толкова акъла. В сръбския свят всичко ще им е цветя и рози, както е в днешна Сърбия хахаха
186
0
 
8
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 дни
Малки страни като Норвегия,Швеция,Дания,Финландия,Люксембург и ред други живеят в далеч по-висок жизнен стандарт както от Русия,така и от ред по-големи страни.При това,без да са ограбвали други страни и без да са воювали с други страни.
185
1
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 3 дни
Кажи си , че не желаеш Македония в ЕС и това е. Какво го увърташ - изолирай се с "велика" сърбия и назад към средновековието ама то тогава и Македония не е имало, а областта е била в Одринска Тракия, където е било после преображенското въстание....ама каво да те уча, като вас са ви избили интелигенцията сърбежите и сте останали само то-лу пите.
184
1
 
5
 
! Отговори
Гризел преди 3 дни
Прозрачно е,че Сърбия и Русия подстрекават македонците,за да има разделение.Европейците,гърците и американците да се занимават с тях,България не бива да им обръща внимание.Целта е ясна:създаване на вражда.Непрекъснатото ревизиране и изопачаване на историята не води до нищо друго освен до вражди и отдалечаване.Всичко което се е случило е ясно,просто недобросъвестни хора правят от историята политика.
183
0
 
7
 
! Отговори
Гландрагор преди 3 дни
До АнонименНищо не искам да признават макетата!Прекалено много внимание им обръщаме и заради тях си правим две национални катастрофи.Който се чувства българин на тяхна територия,да се прибере у нас.Който се чувства сърбин или друга народност да си стои там и въпросът да се приключва.
182
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Прав е. България ТРЯБВА да поиска И други условия. Например да признаят, че всичките им "топ 50 герои" са българи и всичките им дядовци са били българи. Такава е обективната истина и не трябва да я изкривяваме заради геополитика. Напротив, политиката трябва да е подчинена на фактите.
181
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен Гърция е в НАТО, а Сърбия е била също но в предишното НАТО на антанта. Така че се вижда кой има интерес от югославска, южна сръпска и северомакедонска нация за да раздели България.
180
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До До АнонименНе се занимавайте с глупости, темата е македонските българи и Македония! Македоно-Одринското движение на българите е обхващало южните Балкани, от днешна Македония през днешна северна Гърция и до Македоно-Одринска Тракия включително , в днешна Турция. Но най-много изгода от създаване на македонска "нация" , са имали Сърбия и Гърция, които са завзели териториите на българското население през Балканските войни и е трябвало да ги задържат някак, за сметка на българското население жив
179
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Първоначално сърбите се опитват да асимилират и сърбизират българите, но след като дори с огромни усилия и изтезания, убийства, не успяват да ги принудят, се създава македонската "нация" със същата цел, македонските българи да бъдат превърнати във всякакви други, но не и българи. Защо именно българската идентичност е трябвало да бъде отнета? Защото ЗЕМИТЕ, домовете, църквите, училищата и ВСИЧКО е било българско, де факто това е начин да им отнемат земята и домовете, знам хора в чиито домове са с
178
2
 
8
 
! Отговори
Каракочев преди 3 дни
Работата е ясна. Внукът на дедо Мицко не иска в Европейския съюз.
177
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен Говориш откровени лъжи! Цялата история с македонските българи е документирана и подкрепена с много документи, факти, снимки, свидетелства и българския им произход, не може да се прикрие по никакъв начин, по никакъв начин. Първоначално сърбите се опитват да асимилират и сърбизират българите, но след като дори с огромни усилия и изтезания, убийства, не успяват да ги принудят, се създава македонската "нация" със същата цел, да бъдат превърнати във всякакви други, но не и българи.