Десетки хиляди протестираха срещу Нетаняху в Йерусалим

Те скандираха, че искат предсрочни избори
1 апр 2024 09:55, Елка Василева
15
Десетки хиляди протестираха срещу Нетаняху в Йерусалим
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди израелци, протестиращи срещу израелския премиер Бенянямин Нетаняху, се събраха пред сградата на израелския парламент в Йерусалим в неделя, предаде Ройтерс. Демонстрантите развяваха знамената на Израел  и скандираха, че искат предсрочни избори.

Протестриращите изразиха и гнева си срещу изключението, дадено от правителството на ултраортодоксалните мъже да изпълняват наборна служба.

Според израелския новинарски канал Ен 12 това е била както изглежда най-голямата демонстрация от началото на войната в Газа.

Около 600 израелски военни бяха убити досега в тази война. Това са най-големите жертви, дадени от израелски военни, от години насам.

В неделя изтичаше срокът, до който израелското правителство трябваше да разреши въпроса в дългогодишната патова ситуация, свързана с освобождаване на ултраортодоксални от наборна служба. Върховният съд даде на правителството обаче срок до 30 април да представи допълнителни аргументи по въпроса.

В четвъртък обаче пак Върховният съд на Израел разпореди спирането на държавните субсидии за ултраортодоксалните евреи, които учат в религиозни семинарии, известни като йешива, вместо да отбиват военна служба. В решението на магистратите се посочва, че съществуващата система привилегирова ултраортодоксалните израелци за сметка на светската еврейска общественост.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави са да протестират. Ако искат израелците да имат държава - това редко щастие трябва да си ходи колкото се може по скоро.
14
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Евреите протестират срещу това Израел да бъде терористична държава начело с Нетаняху.Другото са глупости.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евреите събраха от пътни камери/камери за наблюдение/камери на "борците за свобода" които докопаха компилация от 63 мин.видео.Кадрите са ПОТРЕСАВАЩИ,пуснаха ги само на заседания на Кнесета(парламента на Израел) и на представители на граничните с Газа мюсюлмански страни.Доста от хората,които ги гледаха изпаднаха в истерия,някои избягаха от залата(държавни глави!!).Затова си траят и затвориха границите за тея същества!ЩЕ ГИ КАРАТ ДО КРАК ТОЯ ПЪТ!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нетаняху е за израел това което бойко борисов е за България. силно корумпиран
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8 Не ги изкарвай хуманисти, защото не са. Като чета тук-таме, протестират срещу Нетаняху, но не и заради геноцида в Газа.
10
2
 
1
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
Първо Рафах, после избори
9
2
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Да протестират пред арменската патриаршия в Йерусалим. Да представят исканията си пред архиепископ Нурхан Манукян.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НетаНаЯху прекалено много пачки е прибрал под масата.От тежестта докато ги мъкне е получил херния.Не иска да спира бойните действия,защото няма да има пачки под масата.Корумпиран е.Истинските евреи са против случващото се в Газа.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купчина нищоправци...
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искат си комунизма...
5
5
 
9
 
! Отговори
Унищоженията в Газа преди 1 месец
са само и само да остане на власт Нетаняху. Това демонстрира нивото на политиците съвсем явно. Също така войната в Украйна е, за да може американските демократи да запазят влияние в ЕС. Така работят тези т.н. "свободни страни", те са свободни да правят каквото си поискат на когото си поискат, но види му се края, този модел е изчерпан.
4
2
 
18
 
! Отговори
Taню преди 1 месец
Това са интелектуалците на Израел. Мразят Нетаняху отдавна. Той се превърна в узурпатор на властта, наложи тежки ограничения в съд. система и поощри радикалните джуиши, които са в осн на консерв мнозинство, което го крепи. За него Войната е мир! е водещ лозунг, затова и спецслужбите му гледаха науево, кога ония opku си го изкараха на тревоманчетата. Ако го разкарат, това ще е нова страница за Израел и света. Особено, при отслабен Хамас и нови преговори. Янките няма да са против, чисто финансово!
3
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ПРОТЕСТА БЕШЕ НАСРОЧЕН И ЗАТОВА ТОЙ СЕ СКРИ В БОЛНИЦАТА :D НЕ ВЗИМАМ СТРАНА!! ПАЛЕСТИНА И ИСРАЕЛ СА ВЪВ ВОЙНА ОТ МНОГО МНОГО МНОГО ОТДАВНА
2
1
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Крайно религиозните се молят усърдно и затова не служат в армията.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел беше предаден от силно ислямизираната партия на САЩ.След това беше предаден и от вътре.