Заплата от 18 килограма жълти стотинки

Причината – работничката си позволила да се обърне към НОИ
Обновена: 9 юли 2011 08:03 | 9 юли 2011 07:58,
422
Заплата от 18 килограма жълти стотинки
Снимка: Булфото

Заплата под формата на 18 килограма жълти стотинки получи жена от Шумен заради това, че предизвикала проверки на НОИ и Инспекцията по труда във фирмата, в която работи.

Възнаграждението на Силвия Великова за май е 230 лева, разпределени в 6 найлонови плика с монети по 1, 2 и 5 ст., пише „24 часа”.

Великова подозира, че повод за това „унижение и тормоз” са две проверки, които предизвикала във фирмата, в която работи от шест години, последните четири от тях е в майчинство.

До края на миналата година получавала парите си редовно, но от януари спрели. Проверка на осигурителния институт установила, че фирмата неправомерно е теглила пари за платеното майчинство на Великова и се наложило да ги върне с лихвите – общо 3100 лева.

След изтичане на майчинството й на 1 април Великова излязла в 5-месечен платен годишен отпуск. Фирмата отказала да й го плаща, ако не им възстанови 3100 лв.

Тя потърсила Инспекцията по труда и проверката завършва с предписание заплатата да й бъде платена. Парите за април получила в банкноти. За май обаче е в стотинки.

Получила писмено уведомление с изходящ номер да вземе парите от фирмата, управителят я поканил в офиса.
"Отидох, подписах фиша, че съм получила парите, и изведнъж извадиха пликовете", разказва Великова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
405
3
 
0
 
! Отговори
донът преди 12 години
Гнилото в цлата история е, че т.н. държава иска пари от работодателя, които се харчат от служителката. Тая глупост "изтеглил неправомерно 3100 лв" е журналистическа измишльотина, за да прехвърли кражбата от "горката майка на работодателя". От къде на къде НОЙ, МОЙ и пр, издънки искат парите от фирмата.Има стотици такива случаи, но там фирмите не отговарят.
404
4
 
0
 
! Отговори
до Somebody преди 12 години
Учудващо е но работниците неискат да се осигуряват на цялата заплата. За работника има осигуровка + данък и чистата му заплата пада. Работодателя дава пари за осигуровки но те му се признават за разход и му пада данък печалбата който е 10%. Затова за него разликата не е голяма. Това, че не иска да ги осигурява работодателя е мит разпространяан от администрацията.
403
2
 
2
 
! Отговори
Роза преди 12 години
Е, какво съчувствие в този форум за тази хитра женица. Шест години стаж, от които четири - майчинство, децата на ясла, докато ползвала отпуск за отглеждането им, работодателя - задължен да върне на НОИ парите, които тази мошеничка е получавала, докато децата са й стояли в яслата, а тя се е вяла по кафенетата, и накрая - работодателя виновен, да я търпи още и да я толерира. Пак е запазил самообладание и е намерил що-годе приличен начин за наказание на използвачката. Дано никъде повече не я вземат
402
0
 
6
 
! Отговори
Коментатор преди 12 години
Който не е разбрал фирмата е Мадара АД град шумен. Много добре се вижда в репортажа на телевизия "БТВ". А който се интересува може да порови в интернет и да види за каква фирма става дума, и за какви нагли и безскрупулни хора става въпрос.
401
0
 
5
 
! Отговори
бачкаторъ преди 12 години
не само да благодаря, че ми дават работа милите, че даже и ми плащат. да взема и на бойко да благодаря, че не е отворил лагери. частна фирма може, а заплати не може. не искаме комунизъм, ама що имало данъчни. като не може да плащаш не отваряй фирма, като забременяват купи роботи, вашта....
400
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички лузъри ( а те са много) ще се поставят на мястото на тая окаяница и ще храчат в нейна полза. Естествено без да разбират за какво става дума, защото лузърът освен че е безхарактерен е и ***.
399
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 12 години
ти ли бе, кой си ти бе, ей сега ще ти кажа. Така се прави бизнес у татковината
398
1
 
3
 
! Отговори
ko40 von Selo преди 12 години
абе важното е на другия да му е вътре, така върви прогреса в бг. и после се чудим що така бе, бате
397
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако и на другите работници са платили в жълти стинки - проблема е в работодателя. Ако е само на нея - там е проблема. А той е чисто човешки. Най-вероятно тя се опитва да ги клати, и това е тяхната реакция - заплатата в жълто! На всички защитници на "потърпевшата" казвам - няма норма, която да забранява подобен вид разплащане! Да си стои в къщи и да си ги харчи със здраве.
396
3
 
2
 
! Отговори
Супер преди 12 години
колко вървят цветните метали? да ги продаде и ще вземе повече
395
3
 
2
 
! Отговори
Somebody преди 12 години
Ми дано проверят на колко се осигурява, ако е работник, защото размера на осигуровките ги определя работодателят... То всеки иска да гоосигуряват на повече и да получава чисти повече, демек да има по-висока брутна заплата :) А ако има фирма, ами нека я проверят... Но това няма нищо общо с работодателят на жена му! Едно нарушение не оправдава друго - принцип в правото! Ако и при него има бакии - и той под ножа!
394
2
 
1
 
! Отговори
оффф преди 12 години
Моя акъл е колкото - толкова. НО е достатъчен да не обиждам хора които не познавам, за разлика от някой от коментарите. Лично мен ще ме зарадва ако се окажа права, че мъжът на дамата е "фирмаджия" да предизвикат проверка на неговата фирма, за да провярят той колко е лоялен. Или ако е работник да им проверят семейните доходи, на колко се осигурява и колко харчат. Щото то на чужд гръб и сто тояги са малко ....
393
1
 
9
 
! Отговори
Somebody преди 12 години
404, за съжаление в България, за разлика т голяма част от останалия свят, не умните връткат бизнеса, а забогателите в периода 1990-2000 год. Това определено бяха хора с не особено високо образование, започнали с полузаконен бизнес и / или екс - ком - чеда и техните роди. Точно тия гувна са заинтересовани и стандарта да е нисък и да не влизат "нови играчи" в "бранша"... Ако си мислиш, че с акъл се забогатява в БГ... - малко ти е акъла...
392
0
 
6
 
! Отговори
Не разбирам преди 12 години
И аз съм на заплата , не е висока , но я имам. Ако смятате, че сте по-умни, по .... направете си собствено работно място. В случая като гледам, че жената има за пет години отпуск, напълно възможно е да е ползвала и болнични и да е работила реално не повече от година. Видях колата на съпруга и по ТВ то - не е купувана от заплата 240 лв, най-вероятно и той е работодател който плаща по 240 лв заплата. По-скоро медала винаги има две страни.....
391
2
 
6
 
! Отговори
Somebody преди 12 години
402 абе какви работни места бе ? За 240 заплата работни места ? За 240 да търпиш кефа на някой управител с по-нисък образователен ценз от тебе и перящ пари с ценат ана твоята екзплоатация? Ето днес във фирмата, в която работя има трудова злополука... която естествено НИКЪДЕ не беше документирана ... Я стига глупости! В България бизнеса се има за всемогъщ само защото хората са бедни и работят за да не умрат ... Затова и никой няма интерес от повишение на стандарта...
390
2
 
3
 
! Отговори
до 401 преди 12 години
Вземала ги е фирмата и ги е давала на жената, а жената е пратила децата си в Д градина или ясла, без да уведоми фирмата. Проблема на много майки които имат да връщат пари на НОЙ, но поради това, че жената е в заварена ситуация към 2007 година парите са преминавали през фирмата. Сега ги е върнала фирмата, но ще осъди жената, както НОЙ съди майките ползвали обещетение. Затова разбрали - недоразбрали пък недейте винаги да плюете фирмите, защото те съдздават работните места.
389
2
 
0
 
! Отговори
Ю преди 12 години
398, пак прочети статията, ако обичаш. Много обичаме да се изказваме разбрали - недоразбрали. Не жената е взимала пари от НОИ, ами фирмата. Тиква.
388
2
 
1
 
! Отговори
pesho преди 12 години
Тоя дето го е измислил му пожелавам на гроба да го заровят с стотинки по една...
387
2
 
4
 
! Отговори
Чоека преди 12 години
Господа управители и шефове не взимайте пример от този *** от съюза на експлоататорите. Защото след такива педераски номерца се случва да им падат по зъб-два на някой управители.
386
1
 
4
 
! Отговори
я преди 12 години
Защо настройвате хората срещу фирмата. Значи тази майка е получавала неправомерно майчинство, и нестига , че не иска да го върне ами и претендира, че и плащат отпуска върху отпуската в стотинки. Хубаво, че я дадоха по ТВ то за да не я назначи никой следващите години. Това е нелоялен работник