Внасяме си тесни специалисти от трети страни

Условието е да получават поне заплата и половина над средната
Обновена: 4 май 2012 09:10 | 3 май 2012 15:48,
88
Внасяме си тесни специалисти от трети страни
Снимка: БТА

Български работодатели вече назначават програмисти и инженери от трети държави извън Европейския съюз като Индия, Русия, Иран, ЮАР и др. Това съобщи във Варна Надя Димитрова от Международния център за развитие на миграционната политика и външен експерт към Европейския институт в София.

Тя участва в дискусия, организирана от Българската стопанска камара (БСК), за възможностите за привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни с помощта на европейската "синя карта".

Издаването на т.нар. европейска "синя карта" отнема около три месеца, като тя урежда правата не само на служителя, но и на семейството му. Картата е валидна само за висококвалифицирани специалисти.

Изискването при назначаване на чужди специалисти е те да получават мининум заплата и половина над средната за страната, посочи Димитрова.

Само през втората половина на миналата година у нас има издадени седем сини карти, а от началото на тази работодатели за заявили още пет сини карти. 

По време на дискусията във Варна юристът на кораборемонтния завод в града Георги Тенев постави и друг проблем, свързан с липсата на качествени български работници.

Той каза, че има остра необходимост от заварчици и корпусници, които не са в категорията на висококвалифицираните специалисти, но има голям недостиг от тези кадри в страната, което според него ще доведе до "внос" на специалисти. 

От стопанската камара съобщиха, че започват серия от дискусии за привличането на висококвалифицирани кадри от трети страни. Форумите се организират в рамките на проект, финансиран от "Европейския интеграционен фонд".

Предстоят дискусии по тази тема във Варна, Бургас, София, Стара Загора и Русе. След обобщаване на предложенията, направени от работодателите в различните градове, те ще бъдат представени пред министерството на труда и социалната политика.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Ба; Майстора преди 12 години
Вкарайте още *** отвън,че малко имаме в България !!!!
60
0
 
0
 
! Отговори
az преди 12 години
браво 64! най-доброто нещо, което прочетох !
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отде ше внесете *** мозъци в индия един даскал зема 700 долара кой ще доде тука ако доде некой то е само с диплома като калинка от земеделието
58
1
 
2
 
! Отговори
D преди 12 години
Ще внасят, след като изгониха нашите специалисти по чужбина. Анестезиолозите ни са във Франция и Канада, гинеколози и хирурзи в Англия, инженерите е Америка и т.н.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА СИ ВНЕСЕМ УПРАВЛЯВАЩИ ОТ ВЪН!ДРУГ НАЧИН ДА СЕ ОПРАВИМ НЕ ВИЖДАМ.КОЛКОТО И ДА СА КОРУМПИРАНИ НЯМА ДА ДОСТИГНАТ РАЗМЕРА НА БЪЛГАРСКИТЕ.
56
1
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
Вие луди ли сте!
55
2
 
10
 
! Отговори
horus преди 12 години
74 - като гледам моите студенти и аз това се питам всеки ден - защо идвате в университета и защо държавата плаща субсидии за бройки в кандидат-студенските списъци ! Хайде сега българските студенти да кажете - всяка вечер сме на купон и дискотека, по цял ден спим, ходим на лекции от дъжд на вятър, дори не знаем къде точно се намира в библиотеката а ученето е за "задръстеняци дето нямат гадже" ОБАЧЕ, питаме що взимат хора от чужбина - ами щото сте мързеливи, *** и некадърни
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи за мен няма работа,но викаме отвън специалисти.За какво сме учили и за какво са харчени средства по нас?
53
0
 
3
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Какво за българските специалисти? В статията ясно е написано, че се взимат специалисти от трети страни в сфери и за длъжности, на които има недостиг на български кадри. То пак може да си квалифициран, но да на пазара на труда в България да има излишък на специалисти по твоята специалност. Примерно, не всички можем да сме програмисти.
52
0
 
17
 
! Отговори
успял преди 12 години
Смях в залата, българите бягат че няма работа те пък взимат иранци и индиици. Аз ли не съм в час или ???
51
0
 
12
 
! Отговори
Идеяяяяяяя преди 12 години
Да си внесем широки управници,че нашите се престъпници,се ***!?
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво става с българските специалисти?
49
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 12 години
А българите, които са високо специализирани,ще ходят в чужбина да вършат нискоспециализирана работа,ПОЗОР!Имаме си достатъчно специалисти!
48
0
 
14
 
! Отговори
horus преди 12 години
Български работодатели назначават специалисти от трети страни ?!?! При условие че всяка година родните вузове бълват стотици безработни ! Ако бях на мястото на премиера до сега просветния министър да е изял един хубав здрав ритник в *** !!! Щото, г-н министър в България университетите обучават на БРОЙКА !! В резултат - даваме дипломи на хора за "вишо" дето и името си не могат да напишат без правописни грешки ! В резултат - бизнеса търси специалисти от чужбина !!!
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това си е явна дискриминация - значи за бътлгарин половин заплата а за чуждоземец 1.5 заплати. Това само гробар може да го измисли.
46
3
 
17
 
! Отговори
те това е преди 12 години
Ами какво искате от червени комунисти станали сега капиталисти,те никога не са обичали България и българите...
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
59, стават и то добро, ама първо трябва да им сложим един надзирател с камшик да ги подканва, в СВ едно време така работиха
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Внасяме си тесни специалисти от трети страни"Тесни,тесни...Колко тесни...Цепеняци???
43
1
 
5
 
! Отговори
zavar4ik преди 12 години
Kakvi zavar4izi se tarsiat v Bg, gluposti. Ot zavar4ik se prevarnah v 4ista4. Na tezi diskusii vaob6te si niamat predstava ot ni6to. 4uli ne do4uli
42
1
 
3
 
! Отговори
D-r Haus преди 12 години
I kakvo obshto imat lekarite na snimkata sus zavarchicite-e bati idiotijata,njamam dumi.