КЗК: "Топлофикация - София" злоупотребява с господстващо положение

Компанията е нарушила правилата на пазара за дялово разпределение
19 май 2014 14:37,
2
КЗК: "Топлофикация - София" злоупотребява с господстващо положение
Снимка: ЕК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира „Топлофикация – София“ заради злоупотреба с господстващо положение по отношение на пазара на дялово разпределение в сградите етажна собственост, съобщиха от регулатора.

Според анализите дружеството е налагало необосновани цени на дружествата, които извършват дяловото разпределение на топлинна енергия – топлинните счетоводители. В резултат от тези действия те са били поставяни в неравностойно положение.

Заради това нарушение на „Топлофикация – София“ е наложена имуществена санкция в размер на 61,8 хил. лева, става ясно още от решението на КЗК.

Комисията се е самосизирала за проверката на случая, след като е имала подозрения за евентуално нарушение на Закона за защита на конкуренцията от страна на топлопреносното дружество и дружествата за дялово разпределение. Регулаторът е получил и информация от Върховната административна прокуратура по казуса.
Целта на проверката е била формирането на цените на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в етажна собственост.

В рамките на производството е извършена и проверка от страна на служители на КЗК в офисите на „Топлофикация – София“ и топлинните счетоводители „Иста България“ и „Техем Сървисис“.

От направения икономически и правен анализ е видно, че налагането от страна на „Топлофикация - София“ на еднакви цени на всички фирми за дялово разпределение за минималния пакет на услугата премахва ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите. Това води до по-ниско качество и лишава потребителите от възможността да изберат доставчик на услугата въз основа на цената.

Налагането на необосновани цени води и до поставяне в неравностойно положение на дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия по отношение на техните разходи и нормата на възвращаемост и уврежда интересите на потребителите на топлинна енергия.

Решението на регулатора може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Съвет към всички, които искат да се оттърват от "Топлофикация" като доставчик на отопление:1.Идете и подайте ПИСМЕНО заявление, че не искате да ви доставят ПАРНО.2.Искайте фактурите ви за ТОПЛА ВОДА да са отделно от тези за парното, включително и изравнителните сметки.3.Спрете за възможно най-дълъг срок да плащате фактурите за ПАРНОТО, а ако можете - изобщо не ги плащайте,докато не ви отпишатВсичко това не струва пари!И си пазете ВХОДЯЩИТЕ НОМЕРА на заявленията,че скоро може да ви потрябват!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нима? Ние не знаехме. Добре че бяхте вие, за да ни го кажете в седмицата преди изборите. Цяла зима спахте и благодарение на това,че беше по-мека, се скатавахте. Сега се събудихте за всичко, с което могат да се хвърлят кьорфишеци,за да манипулирате хората, както го правите успешно през целия преход.Той и затова не стана както трябва. Разпрахте се да вземате заеми и да си правите далаверите. От крадените милиони нищо не е загубено за вас. Бареков е новата ви подкрепа, но вече няма да мине.Аут сте.