Минерална вода от магазина? Не, бутилирана в гараж чешмяна

За такава вода на пазара алармираха от Федерацията на потребителите
4 ное 2016 09:00,
56
Минерална вода от магазина? Не, бутилирана в гараж чешмяна
Снимка: Reuters, архив

Бутилирана в гаражи чешмяна вода се продава за минерална, съобщи пред "Монитор" Емил Георгиев, председател на Федерацията на потребителите в България. И поясни, че нередовните търговци използват шишета на известни марки и производители, а продуктът се търгува на по-ниска цена.

Експертът обясни, че тази практика е само част от сивия сектор в бранша. Точна статистика обаче колко са нелегалните търговци няма. За пример Георгиев даде сигнал, получен във федерацията, за 3 гаража в Хасково, където са затваряла и продавала чешмяна за минерална вода.

Още по темата

Проверка на федерацията показва, че около половината от бутилираната минерална вода в търговските вериги е с подвеждаща информация. Според изследване, при което на случаен принцип са избрани над 15 търговки марки, при повече от 10 са открити нарушения.

Сред тях са липса на наименование на кирилица, подвеждаща информация на етиката, не е посочено находище и не е поставен надписът "Не е подходящо за всекидневна употреба". Освен това се използват географски означения за трапезни води, което е напълно забранено и подвежда потребителите.

По информация на експертите основен проблем е, че при някои производители не е написано съдържанието на флуор, който може да бъде опасен, ако е в големи количества.

Специалисти твърдят, че около 400 млн. литра се предлагат на пазара годишно, заяви още Георгиев. Той уточни, че на човек от населението се пада по 57 литра за година. По думите му от тях около 50% са с подвеждаща информация на етикета. Това нарушава няколко европейски регламента, за което от организацията мислят да сигнализират Европейската комисия.

Очаква се следващата седмица юристите на федерацията да подготвят и конкретните текстове. За всички констатирани нередности организацията е подала информация преди дни на министерството на здравеопазването. Планира се да бъде сигнализирана и прокуратурата за всичко, случващо в сектора, стана ясно още от думите на председателя.

От организацията обмислят да инспектират бутилки с минерална вода, купени от търговските вериги. Предвижда се то да се провежда в 16 области, в които организацията има свои офиси. Очакванията са да се инспектират повече търговски марки спрямо предишната проверка. Освен това от федерацията предвиждат да се свържат и с акредитирана лаборатория, която да анализира съдържанието на водата.

Организацията обмисля да предложи на бутилиращите компании да поставят върху етикета емблемата на федерацията, съобщи още Георгиев. И уточни, че ще бъде разработена методология как точно ще се дава знакът. Целта е с него да се гарантира на потребителите качеството на продукта. Той ще се дава само по желание на дадена компания, като тя няма да заплаща никакви такси, за да го поставя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
do 50 преди 7 години
Кажи коя е тази бактерия и как се лекува?
47
1
 
1
 
! Отговори
ромътсчешмянатавода преди 7 години
Преди години си купих една бутилка вода на една марка, която носи име на село, намиращо се в близост до много известен манастир, започващ с буквата Б. Най-общо казано, водата имаше вкус на блато или чешма с ръждясали тръби. Скоро ходих в един магазин от голяма верига и там продаваха минерална вода 1.5 литра за 30 стотинки. Представете си колко е минерална.
46
1
 
3
 
! Отговори
бактер преди 7 години
БАКТЕРИЯ!!!Гледам хиляди българи кашлят и сутрин плюят гной, мислещи, че това са сополи.Гледам хиляди българи през месец са на антибиотици.Гледам българите масово си мислят, че са болни от поредния грип, простуда и т.н.Всъщност скенер за 200 лв. с оцветяване на корем/стомах ще докаже лесно истината.ЕТО Я ИСТИНА ЗА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ.КУПУВАТЕ СИ СКЪПИ АНТИОБИТИЦИ, НО ТЕ ВИ ЛЕКУВАТ САМО ВРЕМЕННО, ЗАЩОТО ТАЗИ БАКТЕРИЯ СЕ ЛЕКУВА С ЕДНИ ЕВТИНИ ХАПОВЕ.ГНОЙТА ЗАСЯГА ЛИМФИТЕ В СТОМАХ, ГЛАВА ИЛИ Н
45
1
 
12
 
! Отговори
Доктор Радева преди 7 години
Водата е вредна! Може да ръжсясате от нея. Само домашарка вино и ракия
44
0
 
24
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Кел файда от подобни статии като не се споменават марки!
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
както и месото ,киселото мляко и всичко останало
42
6
 
14
 
! Отговори
потребител преди 7 години
Много е добре да се пие вода от чешмата.В повечето места тя е ДОСТАТЪЧНО добра, а ако не е: има филтри и други джаджи. Тая мода и глупост да се купува вода от магазина е излишна. Разбира се като си навън може да си купиш 0.5л шише, ама да мъкнеш 1,5 или 3л е тъпизъм.
41
3
 
42
 
! Отговори
Че преди 7 години
Минерална вода от магазина? Не ... чешмяна----Винаги съм си го мислел това и си спомням, как като ученик всички пиехме вода от чешмата и никой не беше чувал за "трапезна вода", а "минералната вода" се считаше, че е лечебна, а и миришеше на "запърлтък" и се пиеше от болни хора..От де се навъди толкова много "минерална вода", че и "трапезна"?
40
3
 
13
 
! Отговори
менте производител преди 7 години
До МирославДевин, Хисар...спирай да купуваш, пък ние ще напечатаме нови етикети от други марки, балък!
39
1
 
25
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Кажете поне фирмите за да не си купуваме! То на всеки е ясно, че ментета има и при храната, водата, алкохола нали? Важното обаче е да се знае кои са тези ментета за да не ги купуваме! Спрем ли да ги купуваме, те ще фалират и няма повече да ги има на пазара!
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ист 36И хората са менте вече. :)
37
4
 
13
 
! Отговори
Президент Д-р Радева преди 7 години
Водата съдържа микроби и пиенето й е строго забранено.
36
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам какво да кажа! По принцип се съмнявам във водата и се старая да не я употребявам.А трябва. Защото липсата на течности води до лош корем, бъбреци и т.н. Като пораснат дините догодина ще компенсирам, а през това време ще се движа по малко.Изворът и той ще замръзне след месец !!!
35
2
 
25
 
! Отговори
Вуйчо преди 7 години
Аз си купих кана която пречиства водата, не са скъпи и ви спестяват мъкненето на туби, камо ли пък такива измами.
34
0
 
29
 
! Отговори
ист преди 7 години
Дрън дрън. Водата била менте, но не пише коя марка е от чешмата.Цигарите менте, алкохола, млякото, колбасите ... а сега и водата менте. Най менте обаче е въздуха.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инспекторите са търсили алкохол, а те - вода наливат! Как да не ги глобят!
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Федерацията е положила титаничен труд. Проверила е гараж.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става ясно само колко пъти ще се вдигне цената на "водата".
30
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айде стига с тези общи приказки бе, с какво точно ни помогна тази статия??? като има нарушители кажете ги поименно!децата си поим с тези води, не са за говедата в оборамизерници, и бутилиращи, и проверяващи, и журналисти
29
0
 
34
 
! Отговори
ами преди 7 години
Ами кои са те марки кажете да ги знаем ,ко ми съобщавате само няква информация без полза