Какви са ползите за България от "Турски поток"?

Ще бъде ли готова скоро българската част от газопровода
20

На официална церемония "Турски поток" беше открит, а получаването на руски газ в България предизвика различни коментари. По думите на енергийния експерт Явор Куюмджиев българската част от газопровода би трябвало вече да е завършена.

Още по темата

"Под въпрос е дали ще успеем и кога ще успеем да завършим нашата част от газопровода. Направих си труда да сметна, че на 19 септември започна строителството. Ако се строят по 5 км, цялата дължина на трасето е 500 километра, би трябвало вече да е готов. Има и две компресорни станции, които знам, че все още не са започнали да се строят", заяви Куюмджиев в предаването "Денят ON AIR".

"В момента, в който е готов, ние ще спрем да получаваме таксите, които са по Трансбалканския газопровод. Така че едно забавяне, в този случай, ще бъде в наш плюс. Премиерът Борисов дава всичко от себе си този проект да бъде завършен, колкото се може по-скоро", каза Васко Начев пред Bulgaria ON AIR.

На откриването на газопровода единственият държавен ръководител от ЕС, присъстващ на събитието, беше българкият премиер Бойко Борисов. В конгресния център "Халич" присъстваха руският президент Владимир Путин, турският държавен глава Реджеп Ердоган и сръбският президент Александър Вучич.

"Не съм съгласен с г-н Начев - колкото по-късно, толкова по-добре. Доколкото аз съм информиран, ние сме поели ангажимент към "Сърбия газ" от 1 януари 2020 година да достатяваме газ на сръбско-българската граница, а ако не го доставим - ще има санкции", каза Куюмджиев.

Той допълни, че към момента ние получаваме газ от българо-турската граница, а Украйна е прекратила транзита през своята територия за България и Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
България тегли 3.5 милиарден заем за да обслужва руски и сръбски интереси. Транзит ни такси ще почнем са получаваме едва след 20 години когато бъде изпратен заема. Проекта е икономически неизгоден за България.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От днес нататък няма да зависим от това какво се случва между Русия и Украйна. Каквото и да се случи, газ ще има. Получаваме капацитет от около 26 млрд. куб/м, който може да търгуваме. Можем да имаме авариен режим за доставки на турски газ, достъп до турския газов микс. Може да осъществим за трети страни, изключвам Сърбия, почти около 10 млрд. куб/м. Това ни връща на газовата карта на Европа и ни превръща в газов хъб Балкан", обясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев в "България сутрин".
17
1
 
2
 
! Отговори
Има риск преди 4 години
Вероятно ще спре транзита на газ през БЪлгария за Турция..АКо супер скъпите газопроводи се изграждат с ограбени милиарди от БЪлгарския народ вкл преведени през Бюджета да се иска писмен доклад от правителството и независими експерти..Засега Сърбия и Унгария получават газ по много по ефтини газопроводни мрежи.
16
2
 
4
 
! Отговори
Бончев преди 4 години
Ползите са единствено за политиците поръчители и олигарсите изпълнители.Трохите са за подизпълнителите а загубите за данъкоплатците.За това реалната цена се умножава по три.Преди това се изписват едни 20% за консултантски услуги.
15
3
 
5
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Даваме наши 1.2 милиарда лева,които по прогноза ще се изплатят за 40-50 години,а на практика,никога.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че полза има. Нито един от тея които реве че няма ползи, не е написал финансова обосновка защо няма.Просто хектъри, които се правят на умни или симпатизанти на другия бряг :) няма кка да няма полза при положение, че ако може човек да смята, ще преброи през, колко държави минава газа през Украйна. Всяка държава слага такси. Това е само най елементарното.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ползи няма да има. Но ще има вреди!
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистът Коюмджиев директно се хвали, че руските тръби са геополитика и в същото време плаче срещу американските санкции. Не че на лицето му не е написано "***", де...
11
6
 
9
 
! Отговори
изтървахте питомното преди 4 години
... сега гонете дивото ! Филмът "Някой мисли за вас " вече не го прожектират !
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комуниста Коюмджиев пак плещи тапотии.Газопровод от Турция до Гърция трябвало да мине през България. Кръгъл ***.
9
2
 
12
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"В момента, в който е готов, ние ще спрем да получаваме таксите...""... а ако не го доставим - ще има санкции""Украйна е прекратила транзита през своята територия за България..."Само плюсове+++++. Карай, важното е, че Борисов всички го имат за приятел. И Путин, и Ердоган, и Тръмп и Брюксел...
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак дуднат разни ***: полза няма да има! Това им е задачата, за това им плащат. Само се чудя, тея, дето плащат имат ли грам акъл в кухините си? Защо лаят след отминаващия керван?А аз си мисля за бесилки, като се сетя за Южен поток!Нали най-умният беше казал, че Белене било гьол! Дали ще иде на откриването на АЕЦ-а, да реже ленти ...на гьола! Такъв тапигьоз не се е раждал!
7
1
 
12
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Заглавието силно ме заинтригува!Не бях се замислил,че имало било и ползи за нас!За съжаление текстът беше кратък...и радостта ми бързо угасна.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ползата ли - България ще плаща! Не знам за какво, но съм сигурен, че България ще плаща!
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ползи за България няма.
4
4
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Впрочем, сетих се каква ще е ползата от потока, но не за нас, четящите и пишещи тук. Бас ловя, че ще има фирма-прекупвач, на входа, която ще препродава , само по фактура, през 1 стотинка печалба. Нещо като Овергаз, едно време. Но, бас ловя, сегашните социалисти няма да са в управлението на тая фирма, нужно ли е да казвам, от коя партия ще са? Бас ловя, необходимо е само да четем между редовете, кой ще стои на входа.
3
2
 
13
 
! Отговори
Депутат преди 4 години
За ползите от Турски поток не мога да кажа,ама комисионните...Абе сладка работа,куче влачи-диря няма.
2
8
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
За Турски поток, и за газовия терминал, дето трябва да купим 20% от него, не знам каква е ползата, но не е лошо, да обясните на герберугите, каква щеше да е ползата, ако тъбата , вместо през Турция, да ни доставя газ директно, към Варна, например? Или пък, Белене вече да дава ток, и да се самоизплаща 20 години с процент от печалбите, а още 20 години да работи за нас изцяло, като е построен и финансиран с руски пари, както искаха едно време. "Ум царува, ум робува, ум..............."
1
9
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Минимални за разлика от това какви биха могли да бъдат от унищожения Южен поток..

Спонсорирани публикации