Купуваме си повече нови автомобили през тази година

Renault и BMW допринасят за ръста на продажбите в Европа
15 сеп 2015 20:40, Бойчо Попов
30
Купуваме си повече нови автомобили през тази година
Снимка: архив Reuters

Продажбите на автомобили в Европа са се повишили с 11,2% през август на годишна база, което е вторият най-бърз месечен ръст за тази година, показват данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) за тенденциите в продажбата на нови коли в ЕС. За сравнение - през юли ръстът възлезе на 9,5%.

В България продажбите през август са регистрирали спад от 4,9 на сто на годишна база до 1 607 броя, спрямо 1 689 броя година по-рано. За първите осем месеца на годината повишението в продажбите е 12% до 15 209 автомобила, показват данните на АЕА.

На месечна база обаче сравнението не изглежда толкова положително. В България през август са продадени с 22% по-малко коли, а в ЕС спадът е с 34,6 на сто.

През август броят на новите регистрации в Европа се е повишил до 781 676 автомобила спрямо 710 251 през същия месец на миналата година. Продажбите за първите осем месеца на годината са нараснали с 8,6% до 9,38 млн. броя.

По страни най-силен ръст има в Испания, където са продадени с 23% повече коли на годишна база.

Като цяло за годишния ръст в ЕС са допринесли новите модели, представени от компании като френските Renault и Citroen и германските производители на луксозни автомобили BMW и Mercedes-Benz.

По производители най-силен ръст отчитат продажбите на BMW, нараснали с 21% през август. Продажбите на подразделението Mini на компанията са скочили с 37% на годишна база. С втория най-силен ръст се похвали Renault. Продажбите на марката са нараснали с 20% през август, подпомогнати от силното търсене на компактния спортен високопроходим модел Kadjar, както и силните продажби на модела Captur.

Румънското подразделение на компанията обаче се представя слабо, като продажбите му намаляват с 8,5% през август.

Ръст от 14% през осмия месец на годината отчитат продажбите на Opel и Fiat Chrysler Group. Продажбите на най-големия европейски производител – Volkwagen, са се повишили с 5,7%.

При Toyota нарастването е от близо 11% през август спрямо същия месец на миналата година. Daimler AG е продал с 19% повече автомобили през август, като измества Audi от второто място при луксозните производители.

Другият френски производител - Peugeot Citroen, също се радва на силни продажби, нараснали с 9,2% на годишна база през август преди всичко заради кросовъра C4 Cactus.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Чудесна статия! Да си писач на такова нещо се иска не само да имаш вишиско образование, трябва и талант по рождение. Че оня, де декламира " Аз съм българче" и получава месечна плата от 500 лева/или пенсия от 200 лева/, никога няма да кара нова лека кола, е по-вече от ясно!!! НО ...прочиташ първите две думички в заглавието / КУПУВАМЕ СИ /и ти става едно леко на сърцето, топло на душата и си горд, че си еврочиляк !!! Б р а в о !!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само КТБ, не без помоща на правителството, съда и службите ОТКРАДНА от народа 200 000 нови автомобила!Средно по 20 000 на година-толкова всъщност са новите за 1 год. Някой да говори за това?!?!?!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една трета от тези коли са правителствени, на НС, на МВР, на НСО и много незнайни служби на куките, на охрана съдебна власт, кметове, и т.н.Една трета са реекспортЕдна шеста за фирмени нужди Една шеста, Дачии,Фабии и др евтини мПС за преуспелите в живота българи!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво стана с новата руска каруца - Лада?Те защо не продават ?!
11
0
 
5
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До РеалистМошенциците и НПО-тата си купуват ЛУКСОЗНИ коли.Правиш ли разлика между луксозни коли и коли среден клас или просто така си гледаш в една точка?
10
3
 
1
 
! Отговори
аs преди 8 години
Хората са го написали 1689 нови автомобила, което при броя на трудещите се в бг около 2 милиона е капка в морето.
9
1
 
4
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До до 7 реалистБраво. Поздравления. Сложи ли и миришешта елхичка?
8
1
 
2
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Бойчо, напиши статия за прическата си... По-добре ще ти се получи. Гарантирам, без да те познавам.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти със спестените пари какво си купи? Ферари или нов апартамент?????
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От къде пари за кола? От банката за кредит ми искат родата до 9 то коляно с големи лихви, ай сектир бе държава.
5
4
 
26
 
! Отговори
Аз преди 8 години
По отношение на купуването на нов автомобил от обикновен българин искам да попитам да си купите нови коли пари нямате ама да пушите по една кутия поне цигари на ден имате а? 30 дена по 5 лв са 150 на година 1800 на всеки десет години 18000 значи можете да си позволите да си купите нов автомобил нисък клас. Ами ако двама в семейството пушите, което не е рядкост. Всеки от нас има право на избор така че не упреквам пушачите просто разпределението на парите я въпрос на приоритети.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои си пазаруват нови, защото прокуратурата, съдът и полицията са корумпирани. БГ=Корупция, незачитане на законите, в БГ просперират наглите.
3
17
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Тва пропагандата е голяма работа. Кой си купува нов автомобил сега? Предимно мошеници с пари спечелени от далавери или откраднати а това са политици, олигарси, НПО организации и прочие ***. Нови автомобили със спестявания се купуваха по време на социализма. Ако сега някой ми заяви че си купил кола със спестявания в лицето ще го нарека лъжец!
2
3
 
16
 
! Отговори
Биг Гроздова преди 8 години
аз поне две коли и три апартамента ще си купя , само и само да оправим статистиката ,
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми браво щом пък купувате нови автомобили. Айде още една статия, че купуваме все повече нови жилища и да ни дойде светлото бъдеще по писанията.