Саботаж от Citroen за нацистите – само с щека за масло

Пиер-Жюл Буланже не е склонен да помага на онези, които смята за окупатори на родината му
Обновена: 30 юли 2019 13:56 | 28 юли 2019 20:00, Нели Христова
87
Саботаж от Citroen за нацистите – само с щека за масло
Снимка: Automedia

През тази година Citroen чества своята стогодишнина и това е повод да се припомнят най-различни страници от славната история на френската марка. За една от най-мрачните напомня Алесандро Ренесис в DriveTribe.

По време на Втората световна война и колаборационисткото правителство във Виши големите индустриални компании във Франция са принудени да работят за германската армия. Citroen не е изключение - фирмата прави за вермахта транспортни камиони като Т45, пише Automedia.bg.

Но шефът на Citroen Пиер-Жюл Буланже не е склонен да помага на онези, които смята за окупатори на родината му.

Буланже, който е участвал в Първата световна война като авиофотограф и е награден за службата си с Ордена на почетния легион, измисля прост, но гениален план, за да саботира германците.

Под дълбока тайна той нарежда на монтьорите си просто да преместят маркера за маслото малко по-долу на щеката, така че камионите непрекъснато да карат с недостатъчно масло, без германците да могат да го разберат. Това, разбира се, скоро води до блокирали двигатели.

Буланже дори не се преструва, че сътрудници - през целия период на окупацията той категорично отказва да се срещне с Фердинанд Порше, бащата на германската автоиндустрия, и настоява да общува с германци само чрез посредници, никога лично.

След войната са разсекретени списъците на Гестапо с "врагове на Райха", които при евентуално съюзническо нашествие във Франция е трябвало незабавно да бъдат арестувани. Буланже е сред първите имена.

Мениджърът, чиято кариера тръгва от Michelin, има и друг огромен принос към Citroen - той замисля проекта за "много малък автомобил" - tres petit voiture, или TPV - който по-късно се превръща в легендарния 2CV. Буланже остава начело на компанията до смъртта си в катастрофа през 1950.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция е най-великата страна! Франция би нацистите в две световни войни!Франция е люлка на световната цивилизация и майка на съвременнияс свят!Без Франция Германия нямаше да съществува, включително и държави като Италия, Англия, Испания, Белгия, Полша, Югославия, Румъния, САЩ и т.н. Няма държава на планетата, която да не е длъжник на Велика Франция, която промени и премести света!ПОКЛОН пред Съпротивата и вечна памет на тези смели мъже и жени! Vive la Republique! Vive la France!
49
5
 
7
 
! Отговори
Андре преди 4 години
И без саботаж двигателите са си блокирали
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално Япония капитулира преди бомбите. Седмица преди тях японското правителство се събира на тайна време, за да реши дали да се предаде. Понеже САЩ вече са близо до основния остров и скоро ще започне атака и там по въздух, земя и море. Взема се решение да обяви капитулация, но решават да го съобщят след 3 дена, а през това време САЩ вече са закарали първата ядрена глава. Реално това забавяне от 3 дена им коства 2 града, но послужи за урок на цялото човечество, че от там на сетне война НЕ МОЖЕ
47
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е бил за разстрел!
46
1
 
3
 
! Отговори
Въпрос до Adolf преди 4 години
А защо Япония не капитулира пред ЦЦЦП, а капитулира пред САЩ?
45
3
 
1
 
! Отговори
goiko miti4 преди 4 години
da ama nemtsite praat mertsedes a
44
6
 
2
 
! Отговори
Абсолютно невярно! преди 4 години
Американския посланник дава бял лист на императора.Императора отказва да подпише.Тогава посланника казва: Е, добре! Следващата ще бъде над Токио.Тогава императора пише: Моля пощадете народа! И подписва.Тогава Американците поставят 10 условия. Първото е да се яви пред народа и да произнесе реч. Дотогава пропагандата твърди че императора е три метра висок и с едно замахване на самурайския си меч и откъсва главите на 10 американеца.Хората виждат един дребен човечец с очила когото са срещали на
43
12
 
12
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Do 41) Незнайний просстако. Явно не ти е ясно, че Императора се предаде не след пускането на ядрените бомби а след като е бил уведомен, че армията му е направена на пух и прах в Манчурия от Руската. Тогава е вдигнал белия флаг. Ето с какво Русия е помогнала на клетите янки които са се крили зад британските войници в нормандия и по пътя към Берлин. Ъндърстанд стюпид? М? ;)
42
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука масово разни селскиии сопи пишат за войната, без да е познават. Чули за Нормандия оня ден и само това била победата на САЩ :) Ами унищожените 500 кораба и подводници в Атлантика на Хитлер? Ами унищожения ВВС на Хитлер? Ами унищожените заводи, инфраструктура, танкови девизии? САЩ и Англия реално унищожават цялата мощ на Райха. Вземете се образовайте малко селчовции
41
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са натиснали водката. Няма какво да натиснат, като нямат ввс и са разбити и набутани до Москва. 2 години получават техника, мониции, самолети, камиони и храна по договор Наем-Заем от САЩ.Хитлер хвърля голямата сила на запад, за да спре очакваната инвазия от запад на съюзниците, но не е очаквал 15 000 самолета да му изравняват Германия със земята. Русия няма никаква заслуга за падането на Хитлер. И самия Сталин го е казал в Техеран след войната.
40
14
 
13
 
! Отговори
Сталин Й. В. преди 4 години
До 41Ако руснаците не бяха натиснали в източна Украйна - Корсун-Шефченска операция, янките щяха да си останат до Анцио и не над 300 000 жертви ами доста повече. А след това при Ардените Сталин реши да забави с 15 дена операцията Висла-Одер за навлизане на територията на Германия. Така че янките пак бяха неподготвени. С Япония е друго. Не бомбенето на Хирошима и Нагасаки ги стресна, а поражението на Квантунската армия. Приказ был: ПЛЕННЫХ НЕ БРАТЬ.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми да, щото пърао сипваш една, две кофи масло и после гледаш пръчката дали требе още. Леле каква глупост...
38
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щеките още се ползват от френските автомобили със същата маркировка.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе,да още малко и ще им повярвам на французите тия колаброционистка.Немците са техническа нация и едва ли им е минал "номера".Просто глупава реклама на Ситроен.И французите се надяваха да се докопат до богатствата на Русия,затова се присламчиха към хитлеристите и да натрият носа на вечния си враг и конкурент Англия.Не всички французи,разбира се,но богатите да.И сега и те се изкарват победители и паради правят.
36
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 41 Американците влезнаха в Европа за да не окупира Сталин цяла Европа!През юли месец на 1944г.,/десанта в Нормандия/,Германците търпяха поражение ,след поражение на източния фронт!Червената армия бе на границата с Молдова и пред Киев,само след два месеца в София!Всеки безпристрастен историк ще ти каже ,че US aрмия спаси Запдна Европа от Сталин и комунизма.
35
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ пращат в Нормандия два батальона африканци африканците почват масово да изнасилват френските жени, за да скрият резила Франция отваря пътя на либерализъма и почва да си внася африканци от биввите колонии и да ги жени за изнасилените жени и са им давали пари ако си мълчат. Десанта в Нормандия направи днес Европа една африканска кoчина на либерастите.
34
1
 
0
 
! Отговори
Кой е тоя Димо? преди 4 години
Да не е един застраховател или един поп ... Батенце много мана харчиш за нема нищо, тия дигитални матрици нали знаеш, че един ден ще ти намерят цаката и ще те разфасоват костица по костица ...
33
2
 
0
 
! Отговори
Убил един Видар преди 4 години
Какво значи убил един Видар, няма такова нещо, просто това са още от християнските видари ... дето тръгнали нагоре по-стълбата, която води надолу ... ама някой им преряза парапета .... Всъщност истинските момчета още не са дошли ... 1,3,5 ... 8
32
1
 
0
 
! Отговори
А човека с буквата О преди 4 години
И с него сме се срещали обаче някак си ми е много античен, аз съм човек дето гледа към бъдещето ... .... Ония с щангата си го знаете, котенцето си го знаете, сивчо си го знаете ... за всеки убит ще стават шест и изобщо веселбата е пълна ... Тая котка с толкова зор съм я хванал и с толкова зор съм я пуснал на каишка, че тя последна ще влезе в играта ...
31
1
 
1
 
! Отговори
В това меле ... преди 4 години
Единственото нещо, което на човек му остава е да е леко инкогнито, тоест знаеш, че едно нещо е там, обаче по ред причини е изчезнало и го няма от свееет време ... Ловува си на никой нищо лошо не прави ... Номера е да си мисли, че те е хванало, а всъщност да не може ... по ред независещи от мен причини ... При действителна и реална опасност за живота почват да стават някакви неща независещи от мен дето пренареждат реалността ...