Посткьолнска истерия

Има ли възможност за рационална дискусия за бежанската криза в Германия след атаките?
10 яну 2016 22:05,
130
Посткьолнска истерия
Снимка: Reuters

В новогодишната нощ стотици мъже атакуваха сексуално минаващите жени на площада пред централната гара в Кьолн в продължение на часове. До края на първата седмица от 2016-та година в полицията са постъпили 170 официални оплаквания, 120 от които за сексуални нападения.

Въпреки че атаките се случиха в четвъртия по големина град в Германия, новината за случилото се излезе в националните медии едва дни по-късно, изтъква в-к “Ню Йорк Таймс”. Още по-странно е, че дори полицията изглеждаше в неведение за случилото се.

Още по темата
Дълго време нямаше арести, а властите твърдят, че камерите за наблюдение не са били от голяма полза. Шефът на полицията подаде оставка.

Към момента са идентифицирани 31 заподозрени, в това число германци, сърби и дори американец. Но повечето са бежанци от Близкия изток и Северна Африка – хора, за които Германия отвори границите си в опит да им даде шанс за по-добър живот.

Нападенията идват в момент, когато страната е изправена пред много сериозни въпроси. Дали да продължи да приема бежанци с отворени обятия или да въведе далеч по-строг пропускателен режим? И дали въобще е възможна мирна интеграция на тези хора в германското общество?

Още преди да са ясни фактите около атаките, в Германия вече течеше ожесточена дискусия. Според популярната феминистка Алис Шварцер, случилото се е “продукт на криворазбрана толерантност”. За крайнодясната партия “Алтернатива за Германия” събитията в Кьолн са “резултат от липсата на държавен контрол” по отношение на имиграцията.

Новоизгряващата звезда на християндемократите Юлия Кльокнер призова за открит дебат по въпроса за депортиране на чужденци, извършили престъпления на германска територия – предложение, което беше взето предвид дори и от канцлера Ангела Меркел.

И докато десните моментално използваха събитията в Кьолн, за да защитят тезите си срещу допускането на бежанци, левите също толкова бързо опитаха да насочат вниманието другаде. Правосъдният министър и социалдемократ Хайко Маас обяви, че зад атаките стои "организирана престъпна група", макар и да няма конкретни доказателства за подобно твърдение.

Според “Ню Йорк Таймс” в тази ситуация всички в Германия изглежда бързат да заемат място в дясно или ляво и никой не иска да остане в средата, без изяснена позиция "за" или “против” приемането на бежанците.

Иронията е, че нападенията в Кьолн едновременно повдигат изключително важния въпрос за бежанците и тяхната култура и в същото време правят невъзможно решаването на този въпрос с трезва, широка обществена дискусия.

Интеграцията няма да как да бъде успешна, ако Германия не успее да тушира напрежението, породено от драстичните културни различия между германското общество и бежанците от арабския свят. А този процес трудно ще се случи, ако цяла генерация от бежанци бъде демонизирана още с пристигането си.

Това не е първата имигрантска вълна в следвоенна Германия и не за първи път десни и леви играят политическите игри по темата.

Вляво дълго време игнорират връзката между престъпленията и бедността и липсата на образование сред бежанските общности. Вдясно пък хиперболизират връзката между престъпленията и културните ценности на бежанците.

За “Ню Йорк Таймс” истинският въпрос не е дали има нещо сбъркано в самите бежанци, а дали Германия се спрява успешно с интегрирането им. И ако не се справя, може ли да направи нещо, за да промени това?

Към момента решение трудно може да се намери. Германия изглежда объркана и подвластна на емоции, предразсъдъци и идеологии, а не разчита на адекватни оценки и доказателства.

Ако това объркване продължи дълго време, изходът ще се отдалечава все повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
13
 
! Отговори
новият ред преди 8 години
На който му пречат арабите и мигрантите да си хваща пътя! Не разбрахте ли че сте излишни вече! Медиите не ви дават гласност когато ви *** на улицата! Собствените ви лидери не ги е грижа нищо друго освен мигрантите и тяхното добруване! Властите ги покриват за всичко!КАКВО ОЩЕ ВИ ТРЯБВА КОРЕНЯЦИ ДА РАЗБЕРЕТЕ ,ЧЕ СТЕ ИЗЛИШНИ И НЕЖЕЛАНИ!
55
0
 
21
 
! Отговори
Priest преди 8 години
Като се има предвид колко много пари се наливат от саудитски, катарски, омански и пр. фондации за разпространение на исляма в Европа, може да се направи извода, че много от ревностните мюсюлмани демонстрират регилията си така агресивно заради финансова изгода. Второто заключение може да бъде, че който ревностно защитава зверските и дивашки престъпления на новодошлите мюсюлмани (разбирай т.нар. "либерали" и "демократи"), получава финансиране от същите горепосочени фондации...Срам ме е от вас.
54
0
 
21
 
! Отговори
Priest преди 8 години
Жените носят бурки в някои изостанали държави от мюсюлманския свят, за да не бъдат изнасилвани там. Това е. В Корана докато липсват преки предписания против изнасилването на мюсюлманки, всъщност насилието над жени от друга вяра ИЗОБЩО НЕ СЕ ОСЪЖДА ! Айде, моля, състрадателните ислямофили и ислямофилки да цитират някоя ислямска, религиозна организация, която да е осъдила този позорен акт на насилие срешу германки! Няма да намерите. Това е мълчаливо съгласие и подстрекателство.
53
27
 
3
 
! Отговори
Либерална преди 8 години
Не мога да разбера, какво толкова се е случило в Кьолн и след като сме европейци трябва да отвръщаме варварски ли? Кое ни дава право да се държим така?! Нужно е съчувствие и разбиране към тези клети хорица, а не низки и недостойни определения и класификации. Всеки си има своите нужди. Затова сме ги поканили-да се чувстват добре и желани...
52
2
 
19
 
! Отговори
Хитлер преди 8 години
Ще ме търсите ,ама няма да ме намерите!
51
0
 
28
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
ТОВА не е истерия--това е малка част от трагедията,която едва сега започва....И стига с това покриване на престъпленията на емигрантите-----Политиката на Е.С. се оказа пълеен провал-тотален провал...който носи горчиво и мюсолманско бъдеще на Европа...
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За Ню Йорк Таймс истинският въпрос не е дали има нещо сбъркано в самите бежанци, а дали Германия се спрява успешно с интегрирането им"..ами разсъблечете се бе европейки,разкрачете се,омажете се с лубрикант...,да могат тарамбухите да се интегрират по-добре и по-бързо...големи сте лигли-тоя *** барал,оня *** щипал..е аре по-сериозно.И те са хора,а и са в нужда.Уж на гости,каните ги ,а се дърпате.Пфу...
49
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познавам до известна степен манталитета им.Те например смятат европейките за глупави(лесно се свалят и без контрол) и леки жени.Отделно ,че жената не я броят за човек.Лесно няма да се интегрират.
48
0
 
19
 
! Отговори
оле преди 8 години
Не ми се мисли какво ще става по време на гей-парада,тия както са загорели ,та две не видят,хич няма да придирят
47
0
 
18
 
! Отговори
аз така като гледам преди 8 години
май правосъдната им система е като в бг. гледах издание на шпиегел тиви магацин... това е друго измерение.... те нямат документи, условията за присъда на бежанци са толкова облекчени, че звучат като подигравка с жертвите. Значенията са подменени, вместо опит за изнасилване се замества с опипване ит.н.нетикетът е нещо убийствено. късогледството е много голямо. в ноинар има страхоти анализи на ситуацията. полицията при изнасилв. бездейства, а после при демонстрациите анпада хора, това не разбирам
46
0
 
25
 
! Отговори
е брей преди 8 години
За Ню Йорк Таймс истинският въпрос не е дали има нещо сбъркано в самите бежанци, а дали Германия се спрява успешно с интегрирането им.''-,,Ню Йорк Таймс''да си ги вземат там при тях да им бъркат под полите и опипват задниците им
45
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто да не приемат бежанци без семейства. Проблема идва от разни безработни и необразовани "бежанци", които отиват да правят престъпления не да търсят място за създаване на нормален живот.
44
3
 
21
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Това не са имигранти. Това са хора подтикнати от САЩ да навлязат в Германия за да спре нейния възход. Германия е окупирана от САЩ. Руснаците изтеглиха отдавна базите си. Горбачов беше двигателя за обединението на Германия!
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безработицата в ЕС е 12,7%, а в някои страни като Испания, Португалия и Гърция минава 25%
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРусия - безработица под 5%,Евроатлантическа България:МафияБеззакониеКорупцияПрестъпностБанкови фалитиБезработицаБедностНаркоманияПроституцияЧалгаризацияПросяциБездомници
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази вечер в Белград на Европейското първенство по водно поло Русия размаза Турция с 29:0
40
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 67: Русия- безработица - липсват данни- чувствително обедняване на населението;- окастряне на социалните фондове;- бездомни деца и просяци;- хронични производствени и финансови проблеми;- бизнес мафия- рекет над значителна част от населението, осъществяван от т. нар. зелени човечета;- концентриране на богатството в 0.1% от КГБ върхушката; и т.н.
39
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел ги покани на масата, а обикновените германци трябва да платят сметката, така ли ?!Меркел - оставка.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Госпожа Меркел, Вьi притащили иллегальную заразу в нашу страну! [Голос Германии]Вижте това видео в Тубата, публикувано на 08.01.2016 от Курд Шумахер
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо основното нападение е пред катедралата в Кьолн?Кои са погребани в тази катедрала и какво е тяхното значение за западната цивилизация?Май провокацията има по-дълбоко значение от това което ѝ се представя.