Българите и турците ли са "чернокожите" на Германия?

Гражданитe на България и Румъния не са коренно население в Германия
8 юни 2020 21:11, Елка Василева
156
Българите и турците ли са "чернокожите" на Германия?
Снимка: архив, БГНЕС

Расизъм има и в Германия. Но може ли да се сравнява расизмът към афроамериканците в САЩ с отношението на някои германци към чужденците в тяхната страна - например към българите.

В коментар в Дойче веле Александър Андреев припомня какво написа в събота главният коментатор на "Ди Велт" Жак Шустер: "Германците може да се самозалъгват, че нямат нищо против чернокожите, но забравят едно: нашите чернокожи са турците, арабите, румънците и българите. Който не го вярва, нека поговори с някой представител на тези групи и да научи какво им се налага да изслушват, когато си търсят жилище в Лайпциг, Люнебург или Котбус, в Кил, Гьорлиц или Гелзенкирхен."

Разбира се, Шустер сгъстява боите, както често пъти правят колумнистите, за да грабне вниманието на читателите. Но въпреки това в горчивия му извод има и доста истина. "За българите и румънците не знам, но за турците е вярно" – каза по този повод моя близка германка. И изреди приликите: живеят в свои затворени общности, практикуват обикновено ниско платени професии, винаги ги подозират в изостаналост и недостатъчен стремеж към образование. И, да: на трудовия и жилищния пазар често пъти са сред прецаканите.

Още по темата

За различията трябва да се говори

Както заради предубежденията на работодатели и наемодатели, така и по други, по-скоро обективни причини.

Защото те често пъти са по-ниско квалифицирани, с недостатъчни езикови познания, не особено платежоспособни, а идват и със своите нрави и култура, с многочисленото си домочадие и с понякога странни хигиенни навици. Всичко това може да не е норма, но не е и абсолютно изключение. И за него трябва да се говори, защото иначе същинските расисти и фашисти (каквито има в Германия, макар и малко) удобно ще се настанят в тази полемична ниша.

В същото време обаче както турците в Германия, така и пристигналите доста по-късно граждани на България и Румъния не са коренно население: те имат свои родни страни, обикновено поддържат връзки със семействата си там, изпращат пари, строят къщи, връщат се на почивка или за пенсионерските си години.

Така че, дори ако преувеличим не особено острите противоречия между германците и тези пришълци, пак ще си останем далеч от драмата на афроамериканците в САЩ, които няма къде да избягат от расизма. Въпреки нелепо-злобните подмятания, които ще прочетете включително и в български дискусии по въпроса: „Да си вървят в Африка!"

Кои са българските граждани

От авторите на подобни „остроумия" често пъти ще чуете, че ромите трябвало да си вървят в Индия. И точно тук стигаме до пресечната точка между расизма в САЩ и расизма в Европа. Защото всъщност именно ромите (и групата синти) са онова коренно население в Европа, което често се натъква на враждебност, дискриминация и расизъм – в едни страни повече, в други по-малко. Сред стотиците хиляди българи и румънци, които тръгнаха на гурбет към Европа, има, разбира се, и много роми. В България понякога ще чуете и глупавата реплика, че трябвало да се прави разлика между „българи" и „български граждани" – демек, ромите са втора категория и не бива да ни посрамват пред света.

В интерес на истината, пристигащите от България и Румъния често пъти бедни и объркани хора, в Германия не правят особено добро впечатление: не владеят езика, не практикуват квалифицирани професии, битовата им култура е на по-ниско равнище, не умеят да се интегрират, от немай къде понякога вършат дребни престъпления и т.н. Но независимо от всичко това те си остават граждани наравно с всички останали. И всеки, който поставя под съмнение равните им права, не е нищо друго, освен расист. Това е истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
15
 
! Отговори
Бг турчин преди 3 години
Във Франция ходих да боядисвам парапетите по стълбищата на жилищен блок който беше 5 етажа. Блокът беше собственост на "турчин" кюрд. Човека ме взе от квартирата в 8. Има си негова дюнерджийница. Закусих. Пих чай. Остави ме там в 9 с бои и четки и ми вика"само не споменавай че си от България. Кажи че си турчин или италианец". Свърших работата в 11 наемателите бяха франсета.
56
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че какво му е на Дойче веле?
55
8
 
3
 
! Отговори
Адам Смит преди 3 години
Панело-татарите са изпаднали в амок хахахаха
54
0
 
14
 
! Отговори
До Додо преди 3 години
В интерес на истината, една раса са си, защото в Германия наричат "Българи" онзи етнос, чието име започва с "Ц" и който се характеризира с побой най лекарите в Бърза Помощ. И да, никой нормален човек не трябва да вярва на ДОйче Веле за абсолютно нищо, освен да ги използва за интерпретация на 180 градуса на информацията, която идва от тях.
53
0
 
25
 
! Отговори
Българин преди 3 години
"глупавата реплика, че трябвало да се прави разлика между българи" и български граждани" "Репликата изобщо не е глупава, а глупав или по-скоро преднамерен е този, който я нарича глупава! Може да имаме равни права, но българин НЕ ЗНАЧИ ром! Разликите са видими. И е крайно време отново да се вписва в паспортите и личните карти етническата принадлежност, освен гражданството, защото това са две различни неща.
52
3
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
тур.-ците са първи приятели с немците
51
1
 
14
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
Защо не го попита за кои източноевропейци става дума? Защото преди 10г едно н.e.г.ъ.pч.e беше дошло в БГ по линия на МОН. 15 годишно, видя, че има много poми и каза - "Тия ще ви претопят. И при нас ги има и крадат много и нищо не им правят. Някой от нашите и една дъвка да открадне ще влезе в затвора! И в болниците влизат без осигуровки и ги лекуват. За бедните афроaмеpиканци има само държавни болници, но там медицинските услуги са ограничени. Ако се изисква сложно лечение - мpeш като кyчe!"
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия с лил_авите ве_нци са висшата раса у нас, защото закон бе ги лови + държавни (т.е. наши) кинти за какви ли не социални екстри за тях. Такъв никога не съм видял да дупчи билет в градския транспорт. Само в Сф метро ги няма единствено благодарение на входната система.
49
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците са бели, по бели от българите. Не се различават от немците. Българите са матови, веднага си личат, в Германия не правят разлика между българин и ром.
48
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От турците има депутати, кметове, висши мениджъри на компании. Българите чистят магазините на турците.
47
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само турците, балгарите са бледолики!
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За българите и румънците андреевата приятелка не знаела нищо... е бре наблюдателност! Да я подсетя колко хиляди бардака има из Германия и колко десетки хиляди българки и румънки са експлоатирани робски там. И по-зле ли са нашите тираджии от жените по тия бардаци, че европейски регламент извадиха за горките тираджии.
45
0
 
10
 
! Отговори
Сливналия преди 3 години
Ами възможно е да! Слизайки на ЖП гарата в Сливен преди 3 г .За да си сменя шофьорската книжка в КАТ.Не бях стъпвал там години.Се изненадах че около ЖП гарата беше "скучно"! Махалата в Надежда наистина Не кипеше от живот както преди години! Попитах метачката какво става? Къде са хората и защо е празна гарата? -:) И знаете ли какво ми отговори? А бе "бате" Те нашите хора са в "чужбина"! Работят там! 50% са в чужбина! Даже и в проценти ми го сметна жената! -:)Турците са си вакли.Та възможно е да!
44
5
 
11
 
! Отговори
Feim преди 3 години
Турците отдавна са работодатели и дават хляб на много немци вкл. Не знам, явно не сте ходили в Германия. От тях има и лекари, адвокати. Нещо ви е грешна справката пак.
43
0
 
8
 
! Отговори
До пипо преди 3 години
Ти изобщо наясно ли си,кои са шваби ?
42
1
 
10
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Това да не е писано от "Дойче веле"?!
41
6
 
17
 
! Отговори
pipo преди 3 години
Швабите са пълни сбърканяци! Фюрера ако ги види ще се обърне в гроба поне 100 пъти!
40
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Лондон черните омазали със спрей, статуята на Чърчил, на когото англичаните гледат като на икона ... друга статуя пък изхвърлили в реката ... белите лицемери стоят и гледат като парализирани.Все едно някой от Африка да дойде и да изхвърли статуята на Ботев.Ето това е което се случва на запад ... пълен и ЗАСЛУЖЕН разпад !
39
11
 
19
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Българите и турците са от различни раси, да се поставят под един знаменател е провокативно и не обслужва истината. Но разбира се, щом в замесено "Дойче Веле" в новината, тя може да бъде само неомарксистка, болна пропаганда.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типична ингилизка пропаганда. Българите нямат общо. Леко се спестява, че подема на след военната германска икономика, ползваща ингилизки и производни им капитали, минава през договор на Аденауер с Турция, за т.н гастербайтери, с помощ на които, Германия, успява да усвои западните капитали предоставени по план Маршал. И днес проблема се прехвърля на други нации, въпреки че дойче така се повдигнаха, че ако ги няма Българи и Румънци, няма кой да им бере аспержите. Скоро обаче ще има сериоз. промен