Българите и турците ли са "чернокожите" на Германия?

Гражданитe на България и Румъния не са коренно население в Германия
8 юни 2020 21:11, Елка Василева
156
Българите и турците ли са "чернокожите" на Германия?
Снимка: архив, БГНЕС

Расизъм има и в Германия. Но може ли да се сравнява расизмът към афроамериканците в САЩ с отношението на някои германци към чужденците в тяхната страна - например към българите.

В коментар в Дойче веле Александър Андреев припомня какво написа в събота главният коментатор на "Ди Велт" Жак Шустер: "Германците може да се самозалъгват, че нямат нищо против чернокожите, но забравят едно: нашите чернокожи са турците, арабите, румънците и българите. Който не го вярва, нека поговори с някой представител на тези групи и да научи какво им се налага да изслушват, когато си търсят жилище в Лайпциг, Люнебург или Котбус, в Кил, Гьорлиц или Гелзенкирхен."

Разбира се, Шустер сгъстява боите, както често пъти правят колумнистите, за да грабне вниманието на читателите. Но въпреки това в горчивия му извод има и доста истина. "За българите и румънците не знам, но за турците е вярно" – каза по този повод моя близка германка. И изреди приликите: живеят в свои затворени общности, практикуват обикновено ниско платени професии, винаги ги подозират в изостаналост и недостатъчен стремеж към образование. И, да: на трудовия и жилищния пазар често пъти са сред прецаканите.

Още по темата

За различията трябва да се говори

Както заради предубежденията на работодатели и наемодатели, така и по други, по-скоро обективни причини.

Защото те често пъти са по-ниско квалифицирани, с недостатъчни езикови познания, не особено платежоспособни, а идват и със своите нрави и култура, с многочисленото си домочадие и с понякога странни хигиенни навици. Всичко това може да не е норма, но не е и абсолютно изключение. И за него трябва да се говори, защото иначе същинските расисти и фашисти (каквито има в Германия, макар и малко) удобно ще се настанят в тази полемична ниша.

В същото време обаче както турците в Германия, така и пристигналите доста по-късно граждани на България и Румъния не са коренно население: те имат свои родни страни, обикновено поддържат връзки със семействата си там, изпращат пари, строят къщи, връщат се на почивка или за пенсионерските си години.

Така че, дори ако преувеличим не особено острите противоречия между германците и тези пришълци, пак ще си останем далеч от драмата на афроамериканците в САЩ, които няма къде да избягат от расизма. Въпреки нелепо-злобните подмятания, които ще прочетете включително и в български дискусии по въпроса: „Да си вървят в Африка!"

Кои са българските граждани

От авторите на подобни „остроумия" често пъти ще чуете, че ромите трябвало да си вървят в Индия. И точно тук стигаме до пресечната точка между расизма в САЩ и расизма в Европа. Защото всъщност именно ромите (и групата синти) са онова коренно население в Европа, което често се натъква на враждебност, дискриминация и расизъм – в едни страни повече, в други по-малко. Сред стотиците хиляди българи и румънци, които тръгнаха на гурбет към Европа, има, разбира се, и много роми. В България понякога ще чуете и глупавата реплика, че трябвало да се прави разлика между „българи" и „български граждани" – демек, ромите са втора категория и не бива да ни посрамват пред света.

В интерес на истината, пристигащите от България и Румъния често пъти бедни и объркани хора, в Германия не правят особено добро впечатление: не владеят езика, не практикуват квалифицирани професии, битовата им култура е на по-ниско равнище, не умеят да се интегрират, от немай къде понякога вършат дребни престъпления и т.н. Но независимо от всичко това те си остават граждани наравно с всички останали. И всеки, който поставя под съмнение равните им права, не е нищо друго, освен расист. Това е истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
14
 
! Отговори
Божинов преди 3 години
Чернокожите в Германия са тези които са с черен цвят на кожата.
36
1
 
22
 
! Отговори
ined преди 3 години
Както ги е подкарала фрау Меркел да им оправя генофонда, след 10~15 години турците и индийците с български паспорти ще са "белите" германци, а останалите ще са с по-тъмен цвят на кожата
35
3
 
15
 
! Отговори
Да ама НЕ преди 3 години
Нали сме"пълноправни членове" на ЕС, защо се държът така с нас?
34
6
 
12
 
! Отговори
Не трийте,моля! преди 3 години
Изтриха ми поста,защото написах,че живея в Германия и няма никакъв расизъм срещу българите и не е имало,а тук сме няколко българи.Който има проблем,да се оплаче където трябва или в полицията,имат си и преводачи.
33
3
 
13
 
! Отговори
ами преди 3 години
Да, расист съм!Н е бях,но с действията и постъпките си ме направиха такъв!!!
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що е то расизъм ?Бял може да изпитва неприязън към бял, към черен не ?Не ме интересува бял ли си черен или пембян или СТАВАШ като човек или НЕ!!
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топ темата е бла бла бла, а темите с гафовете на кабинета потъват бързо надолу.
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора,тези омрази между хората се насаждат изкуствено,ако не разбрали досега,с цел изгода и за други техни политчески цели,манипулират ви за да се мразите помежду си и създават конфликти между вас,някои се връзват на тази пропаганда,не им се връзвайте,умишлено го правят!Който си е криминал,ако ще и патагонец или европеец,пак си остава криминал и това няма нищо общо с расизма,не ги бъркайте!
29
0
 
27
 
! Отговори
Бг турчин преди 3 години
Иначе наистина са големи лицемери. Изгониха всички роми когато бях във Франция тогава на власт беше Саркози. Но нас турчетата не ни закачиха. Европейците искат евтини работници. Хем да им спазваш законите, хем да не се показваш много по улиците да им бачкаш без пари. Но назидателно размахват пръст към други държави които не спазват правата на малцинствата според техни измислени критерии.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си седят там и да не се връщат. Вместо помощи им давайте безплатни курсове по немски, как се взима гражданство т.н.
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаааааааа,затова ли изгониха ромите от Италия и Франция,щото и там "толерантните" не успяха да ги изтърпят?Пък що народ са окрали професионално в Европа ромите е отделен въпрос,добре че там ги хващат и няма прошка и разтакане на дела,като в България,а набързо са осъдени и вкарани в затвора!
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде още помня онзи "българин" дето изрита жената в метрото либерализъм пфуу.
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм бг турчин. Бачках по строежите на Франция. Не мисля че французите или останалите европейци са расисти спрямо нас - събратята им от изтока също с бяла кожа. Просто са надменни. Към чернокожите може и да имат някакво чувство на расизъм. Веднъж сервитьорка не ни обслужи в кафене. Беше някаква испанка на вид като от Столипиново. Била расистка. Оплакахме се на шефа на заведението който беше евреин и й биха шута веднага.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой плющи минуси отгоре до долу Боже какви безделници има на света.
23
0
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
До Дедо от селоКакви защити имат ромите ,които българите нямат ...дайде примери ...а това ,че не ги съдят за престъпления ...е съдят тези които не се откупват .както и българите ...е кой е виновен ..хасан(ромите),че ядът баница или ...съдиите че не шги осъждат.. по статистика,ромите в затворите са към 2/3..не защитавам ромите...всекой престъпник трябва да си понесе наказанието без значение етноса му,вяратаму,цвета на кожата му,погледите му ..,политическите му пристрастия и депутати и министри
22
4
 
21
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
да,расисти сме,защото нямаме правата и защитата,които имат нашите роми и у нас и по света.да не говорим пък изобщо за новопристигналите без граници и документи мили бежанци от Азия и Африка-на тях германците им изсипват рогът на изобилието-пари, наеми, ваучери за храна и за дрехи, образование за децата, а ние сме лошите българи, дето само имаме право да бачкаме и даже евентуално да ни подхвърлят някое евро понякога...като станем така,тогава ще говорим за антирасизъм.
21
4
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
В Лондон в метрото случайно попаднах срещу 3 българи (ен роми) ,двама мъже ,единият към 30,другия към 35 и жена около тяхната възраст..така седяха ...те не седяха ,а бяха се разположили като бейове..заеха за 4-5 човека място и говереха на висок тон и обсъждаха белота от предишната вечер и как тази вечер кой с кого ще играее..лондочаните ги гледаха ...и си мълчаха ..Друг случай, в една столица на Европа ..един наш артист...бе се развикал в супера на жена от 20 метра ...айде ***..не само роми...
20
7
 
18
 
! Отговори
Sas преди 3 години
На авторката на тази статия и пожелавам децата и да се заселят в някое плевенско село да бъдат изнасилени и бити на стари години за да им откраднат 2 кокошки и смешната пенсия или остатъка им от нея 7 лв след разплащабето на версиите и сметките за вода и ток, да ги режат с моторна резачка за дърва пърче по пърче от благоприятните и доброжелателно насроени индийски населеници които създадоха днешната цивилизация но са пресирани от политици, идиотии и безделници.
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За турците е рай навсякъде, какви чернокожи от овчар как се става оператор на лопата в Германия ? Ромите в Германия ходят протестират и са много по-добре и от турците дори. Много турци работят за ромски строителни предприемачи н Германия.
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не!В Германия има страшно много националности включително чернокожи от Африка и от западна Европа и от арабския свят ,що се отнася за турците в джърмъни те са около 4милиона.Нашите роми са една шепа хора на фона на останалите националности разбира се открояват се подобаващо.