Страсбург: Русия трябва да бъде призната за терористична държава

Множество от евродепутатите призоваха за това при извънредния дебат
19 окт 2022 23:10, Йоана Цонева
77
Страсбург: Русия трябва да бъде призната за терористична държава
Снимка: БГНЕС

Огромната част от евродепутатите, които участваха в извънредния дебат за Русия на пленарната сесия в Страсбург, поискаха тя да бъде призната не само за спонсор на тероризма, но и за терористична държава.

Някои от тях дори настояха всички руски дипломати да бъдат изгонени от Европа. Други пък призоваха в тази категория да влезе и Иран, който е съюзник на Русия.

Полякът Анджей Халицки от Европейската народна партия (ЕНП) призова националните парламенти и страните членки да действат в тази насока.

“Надявам се Европейският парламент да говори в един глас, независимо от партийната ни принадлежност, и да принуди Съвета на ЕС и Комисията да действат”, допълни той и даде за пример убийствата на цивилни в Украйна, масовите гробове, отвличанията, бомбардирането на болниците.

Градове като Мариупол, Волноваха и Попасна са напълно унищожени, в някои като Буча са открити масови гробове, припомни литовецът Пятрас Аущрявичюс от либералната група „Обнови Европа” (ОЕ).

„Точно в този момент Русия осъществява масирани ракетни удари по цивилни в Украйна и нейната критична инфраструктура. Достатъчно е само да си припомним ударите по железопътната гара в Краматорск и театъра в Мариупол при ясни индикации, че там има деца”, каза той.

Терминът “спонсор на тероризма" съществува в американското, но не и в европейското законодателство, контрира от своя страна ирландската евродепутатка Клеар Дейли от радикалната левица.

Още по темата
И продължи:

“Ако искате да назоваваме страни спонсори на тероризма, да го направим. Европейското спонсорство на израелския тероризъм в Палестина, западното спонсорство на саудитския терор в Йемен, продуктът “Даеш“ („Ислямска държава“ – б.р.) на френско-американско-британско-турското спонсорство в Сирия и Ирак. Десетилетия наред продължава подкрепяният от САЩ тероризъм срещу кубинската революция. Контрите в Никарагуа. Спомнете си Виетнам, Лаос, Камбоджа - ужас след ужас, терор след терор.”

Дейли е добре известна в България, където дойде през лятото на 2020 г., за да подкрепи протестите срещу правителството на Бойко Борисов.

“Току-що чухме думите на Путин”, заяви то адрес на ирландката литовката Раса Юкниявичиене от ЕНП.

“Медиите никога не биха поканили говорител на "Ал Кайда" след 11 септември. Затова не разбирам какво правят почти всеки ден говорителите на руските посолства по нашите телевизии", каза французойката Натали Лоазо от ОЕ.

Европейският парламент ще гласува резолюция след месец в Страсбург, на сесията от 17 до 21 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да-а-а, бавно и полека се отива към общоевропейска, а после и към световна война. Военната истерия напредва. Лоша е тази работа!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48. Ако САЩ си бяха стояли на континента, нямаше да има война нито в Афганистан, нито във Виетнам, Либия, Сирия, Йемен, Сърбия ... и където се сетите. Злото е САЩ.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще пребъде. Амин.
39
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
наи големият терорист е сащ къде ли не се биха провокации покушенияубииства започват провокацията и след това отиват уж да я потушатбългария няма никаква работа със сащ те са зло
38
2
 
2
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ РУСИЯ преди 1 година
Най голямото зло ,сатаната се казва сащ. Русия се бори със сатаната. В Ирак убиха един милион мирни граждани. Много далеч са Русия. Жалко за руските люде от двете страни на тази гражданска война. Бог да ги прости.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те ще се самоунищожат!
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този път дано съ си взели поука запада и да сложи един оът завинаги не желязна а стоманена завеса да се сетят чъ цялото зло на земята идва от русия
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признайте по-напред САЩ.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми що така само Русия? Ами Ирак, Афганистан, Сърбия, Либия и т. нт..... Те къде остават???
33
0
 
3
 
! Отговори
Кур преди 1 година
От това много ги е страх пияните , ето може да видите как се активизират троловете им , като стане въпрос...
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАХАХАХХАХАХАХХАААААААААААААААААА.......................
31
2
 
10
 
! Отговори
РУСИЯ преди 1 година
За глупавия Страсбург няма да изхабим и цяла атомна. Некоя половинка, нещо ядрен ***, повече не заслужават тия полууидиоти
30
2
 
12
 
! Отговори
-- преди 1 година
Отрязаха ви евтините ресурси и сега ревете на умряло, ама това не вие Ирак, Либия, Афганистан и т.н. Усещате че, скоро ще гризнете дръвцето. А и се запасете с повечко вазелин, може да свърши в тази криза, пък без него още повече ще ревнете.
29
1
 
9
 
! Отговори
Удари по цивилни преди 1 година
са осъществяват само в *** глави на Евродепутатите, които гласуват подобно безумие. Всички удари са по обекти от военно значение. Тецове, трансформатори, сгради на еоенни министерства и тайната полиция на Украйна и тн.
28
0
 
5
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Най-много членките да започнат съвсем демократично да вдигат членове с обвинения срещу заелите неправилна позиция.
27
1
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Напълно съм съгласен, Русия да бъде призната за терористична държава веднага след като признаят и най-големия световен терорист САЩ
26
1
 
17
 
! Отговори
РЗКАРАЙТЕ СЕ КРЕТЕНИ преди 1 година
Тези дребни хорица в т.н ЕП, за 1-н цент работа не са свърщили години наред.Освен пакости,простотии,талибанщини ,пиратщини ,за друго НЕ СТАВАТ, НИЩО СВЯСТНО.Е как да очакваме да свършат нещо свястно ,като КРЕТЕНИЗМА ГИ ТРЕСЕ ОТ ВСЯКЪДЕ.Нямате ли спешна полезна работа за хората да свършите,а сте се захванали с ПРАЗНОГОВОРЕНЕ,БЕЗПОЕЗНО ДРЪНКАНЕ !!!КАЗА ЛИ ВИ ГО КЛЕАР ДЕЙЛИ В ПРАВ ТЕКСТ ,БЕ ***..Вие сте една талибанска ПРАВЕЩА САМО ПАКОСТИ СБИРЩИНА, МАРИОНЕТКИ ЗА СЛУГИНАЖ.ПОЗОР СТЕ БЕЗДУХОВНИ!
25
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия веднъж вече беше изключена от международната организация за сигурност - Лигата на народите - след Първата световна война и в резултат възникна Втората световна. Откакто СССР/Русия е в Съвета да сигурност на ООН е имало много малки войни - Виетнам, Афганистан, Израел и др, но нито една голяма. Сега ако изключат Русия от Съвета за сигурност ЗАПОЧВА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА С ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ и победители няма да има :(
24
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мале, тия са невменяеми вече! От ваксините ли, от друго ли... Дано Вова скоро ги отрезви!
23
10
 
7
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
Парите, които получаваш от американците ще ти излязат през носа, трроле. Не те заплашвам, предупреждавам те. ***!