Макрон се отрече от Депардийо в името на вота на жените

Той се обяви против токсичната мъжественост
9 май 2024 18:40, Нели Христова
62
Макрон се отрече от Депардийо в името на вота на жените
Снимка: БГНЕС

Президентът на Франция Макрон се опита да укрепи подкрепата си от жените гласоподаватели, като обеща да се бори с токсичната мъжественост, като същевременно принуждава отсъстващите бащи да виждат децата си.

В широкообхватно интервю за списание Elle Макрон също се опита да ограничи щетите, които нанесе на собствената си репутация през декември, когато обяви, че се възхищава на 75-годишния Жерар Депардийо, френският актьор, който трябва да бъде съден през октомври за твърдения, че сексуално нападнат две жени на снимачна площадка.

"Жерар Депардийо кара Франция да се гордее", каза той по това време за ужас на съпругата му Брижит Макрон.

Говорейки с Elle обаче, центристкият държавен глава изрази съвсем различна позиция, като каза: "Моят приоритет е и винаги е била защитата на жертвите, както и в случая с Депардийо".

Актьорът отрича обвиненията.

45-годишният Макрон говори на фона на признаците, че губи подкрепа в лявоцентристките среди, особено сред жените. Проучване миналия месец от мозъчния тръст Jean-Jaurès установи, че от избирателите, които сега обмислят да преминат от лагера на Макрон към социалистите на европейските избори през юни, 60% са жени. От гласоподавателите, които са казали, че ще останат верни на Макрон, само 48% са жени.

Антоан Бристиел, директор на Обсерваторията на мненията на мозъчния тръст, каза, че прокламацията на Макрон в подкрепа на Депардийо е имала "дълбоко въздействие" върху избирателите отляво в центъра. Неговата позиция относно феминизма беше цитирана от тях като един от двата най-важни фактора зад преминаването им към социалистите, например, заедно с решението му да накара французите да работят две години повече за държавна пенсия.

Лагерът на Макрон се отказа от надеждата да спечели европейските избори, като популисткото Национално обединение е начело в анкетите. Вместо това президентът се стреми просто да избегне унижението да завърши трети след социалистите, което би провокирало политическа криза само две години след петгодишния му втори мандат.

Интервюто с Elle беше предназначено да предотврати подобно фиаско. Макрон реши да се противопостави на твърденията, че е ухажвал популистки електорат, който вярва в мачизма, публикувайки свои снимки с боксови ръкавици и защитавайки мъже, обвинени в сексуално насилие в социалните медии като жертви на "инквизиция".

Макрон се пошегува, че ако целта му е била да спечели крайната десница, "планът изобщо не е проработил".

Той продължи да се представя като противник на токсичната мъжественост. "Аз съм универсалист в моя подход към феминизма", каза той. "Аз съм за това да не даваме нищо на онези, които оправдават тази култура на мъжко господство."

Осъждайки отсъстващите бащи като "непоносими", той обеща да създаде законово изискване за тях да посещават децата си и да участват в тяхното образование извън плащането на издръжка.

"Лудост е да легитимираме идеята, че задълженията на бащата могат да се броят в евро", каза той, но без да уточнява какви наказания ще понесат онези, които не изпълнят изискването към децата си.

Макрон също така представи мерки, предназначени да спрат историческия спад на раждаемостта във Франция, по-специално с въвеждането на нов тримесечен родителски отпуск, за който майките и бащите ще получават социални плащания от 1900 евро на месец. Това е в допълнение към стандартните 16 седмици отпуск по майчинство и 25 дни отпуск по бащинство.

Той продължи да очертава планове за проверка на плодовитостта за всички 20-годишни и каза, че ще улесни замразяването на яйцеклетките на жените, по-специално като разреши процедурата, която в момента е запазена за държавните болници, в частни клиники.

Президентът обяви и парламентарна комисия по менопаузата, като каза:

"Това е истинско табу за обществото, с всичко, до което води като последствия, хормонален дисбаланс и патологии. Склонен съм да мисля, че ако мъжете се сблъскваха с това, този проблем щеше да бъде решен много по-бързо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от ЕС
Шолц: Отслабване на ЕС? Саморазрушително безумие!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Така се прави преди 1 седмица
Ако иска да спечели изборите, макарончо требва да пусне дълга брада, да тури малка шапцица и да носи навито килимче в задния джоб - така се печелят избори в съвременна Франция, на кой му пука за гласовете на некво си бяло малцинство хехе
41
0
 
3
 
! Отговори
Глуппич преди 1 седмица
Глуповат е френския пуддел. Депардю е легенда във Франция а феминистите малцинство в девета глуха - изборите са безвъзвратно загубени, се ля ви :))
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Май не е зле на Макарона да му запазят някое местенце в психиатрия, специално като за него.
39
2
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 1 седмица
този мамун няма да може да остави дори и бегла следа както ще остави Жерар! А Депаардийо колко следи остави - да му завиди човек! великан!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абсолютен кифльо.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Макарона щял да води жълтите жилетки на екскурзия в Русия )))))
36
0
 
4
 
! Отговори
Xемус преди 1 седмица
Атал и бившия му съпруг на снимката ли са?Иначе Макрон го знаем няма хемороиди
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази гугутка ли ще ми обяснява какво е мъжественост? Ахахах
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Той се обяви против токсичната мъжественост"-------------Стандартен ход на всяко мъжеподобно с меки китки е да заклейми истинските мъже.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Макрон е английско протеже, има английска визия, вкус и маниери.
32
0
 
6
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 седмица
Достатъчно е че мъжете се сблъскват с проблема жена . Достатъчни са и правните проблеми като узаконеното беззаконие в полза на жените и децата които заедно рушат дома и семейството което е създал мъжът . От тук нататък трябва да се предприемат мерки за връщане на справедливостта и законността не само за жени и деца но и за бащи и деца . До тогава докато не се приемат тези законови поправки не се надявайте на мъжете !
31
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВСИЧКО РУСКО ЩЕ БЪДЕ ИЗЧЕГЪРТАНО ОТ ЕВРОПА
30
1
 
2
 
! Отговори
благодаря днес преди 1 седмица
благодаря днес беге, че още в заглавието ми подсказвате за емоциите, които трябва да изпитам от вашата """""""статия"""""""
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
затова искам путин да победи
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Макрон има английска мъжественост и вкус.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
МАКРОН Е НИКОЙ
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ако Mакарончо иска да съпричастен с жените в менопауза да си одреже матракулките. И без това не му вършат работа.
25
1
 
13
 
! Отговори
Да кажа преди 1 седмица
на Макрон и на парламентарната комисия по менопаузата, че мъжете също се сблъскват с "този проблем", макар да нямат менструация. Нарича се криза на средната възраст или мъжки климактериум и се характеризира с подобни прояви в емоционален план, резултат от хормонален дисбаланс и намаляване на потентността. За Макрон не знам дали е мъжки или женски климактериума му, щото не е ясно колко е мъжествен. Но със сигурност е в тежък климакс, щом се занимава ту с менопаузата, ту с войната срещу Русия.
24
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напишете нещо за оскъдния парад на Джуджа, явно вече нема с какво да се перчи на парадчето си :))
23
2
 
11
 
! Отговори
Хора преди 1 седмица
Китайският президент е в Сърбия с огромна бизнес делегация,но у нас нищо несе пише за това....