Меркел: НАТО трябваше да реагира по-бързо на руското нападение през 2014 г.

Мирът в Европа може да е устойчив само ако включва и Русия
8 дек 2022 12:06, Нели Христова
47
Меркел: НАТО трябваше да реагира по-бързо на руското нападение през 2014 г.
Снимка: БГНЕС

От месеци очите и ушите на целия свят са вперени в новините от Украйна. Докато войната, започнала по нареждане на руския президент Путин, продължава с пълна сила, изявления като признание дойдоха от бившия германски канцлер Ангела Меркел.

Меркел, която напусна поста през декември миналата година, след като в продължение на 16 години без прекъсване изпълняваше функциите на канцлер, говори пред германското идание „Цайт“.

Меркел заяви, че политиката ѝ спрямо Русия и Украйна е била правилна, ако не и успешна.

Описвайки споразумението от Минск през септември 2014 г. като "опит да се даде време на Украйна", Меркел заяви, че споразумението е дало на Украйна "ценно време", за да "укрепне".

"Тогавашната Украйна не беше днешната Украйна. Както видяхте в битката при Дебалцево в началото на 2015 г., тогава Путин лесно можеше да ги победи. И се съмнявам, че страните от НАТО можеха да направят толкова много, за да помогнат на Украйна, колкото правят сега", каза бившият канцлер.

Подчертавайки, че Студената война не е приключила, защото Русия не следва мирна политика, Меркел  упрекна Алианса: "НАТО трябваше да реагира по-бързо на руското нападение през 2014 г.".

Според нея процесът за членство на Украйна и Грузия в НАТО, започнал през 2008 г., е бил погрешна стъпка.

"Страните не разполагаха с необходимите предпоставки за това, а последиците от подобно решение, както за действията на Русия срещу Грузия и Украйна, така и за НАТО и правилата за помощ, не бяха напълно оценени“, каза тя.

Меркел заяви, че устойчив мир в Европа може да бъде постигнат само ако включва и Русия.

"Студената война няма да се счита за приключила, ако не успеем да постигнем това", заключи бившият канцлер и определи 24 февруари, когато Русия започна атаките си срещу Украйна, като "повратна точка".

В скорошно интервю Меркел защити политиката си спрямо Русия, докато е била на поста преди нахлуването в Украйна, и заяви, че тя не е била в състояние да спре Путин.

„За Путин е важна само властта", заяви тя и допълни, че при последната им среща Путин е бил придружен от руския външен министър Сергей Лавров, при положение, че, са имали двустранни срещи всеки път преди това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Jose преди 1 година
Ако Русия влезе в нато,това ще обезсмисли съществуването му.след разпускането на Варшавския договор те постоянно си търсят врагове,Бен Ладен,Ислямска държава,световния тероризъм и тн
32
0
 
1
 
! Отговори
Любо преди 1 година
Това нейно изказване оневинява действията на Русия.Как с лека ръка тия жертваха толкова украински животи !най-виновни са украинските правителства
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи целта на Минските споразумения не е била мир, а подготовка на Украйна за война. В такъв случай се интересувам дали има още бустеризирани мозъци, които да твърдят, че Русия не е била предизвикана? Има ли още бустеризирани мозъци, които да твърдят, че Украйна нямаше да започне война, в случай, че Русия не беше започнала първа? Нека позная, има. хахаха За съжаление бустеризирани мозъци винаги ще има, особено след откритието на вируса Ковид 19, който и до днес не е изолиран от никой.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на кого сега не може да се има доверие? Кой се оказа ненадежден партьор? Кой не изпълнява уговрките или не спазва международните спогодби? И още гной ще има да излиза от тези циреи..
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прецакала е Путин... Браво!
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин губи властта и живота си, ако загуби войната... Затова ще я удължи (войната) максимално дълго време.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започнаха да си признават.
26
1
 
12
 
! Отговори
вай, вай, ваййййй... преди 1 година
Баба Изперкел, наистина е изплискала тотално легена!
25
1
 
17
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
До тука е така Аз съм потресен от това изказване!Uакво иска да каже с това г-жа :еркел-че на приказките за добри намерения на западните лидери никога не трябва да се вярва!?
24
2
 
21
 
! Отговори
тука е така преди 1 година
Мале колко е НАГЛА тази,не е истина просто!!!!Имали време украинците да се подготвят за днешната война,благодарение на Меркел.Абе ей омръзна ми от лицемерието на Германия,прочита на политиката и събиятията е съвсем друг в живота.Германия пожела да си построи евтин газопровод за да си помпа икономиката с евтин газ от Русия,по този начин даде възможност Русия да УКРЕПНЕ ФИНАНСОВО,а от Украйна й спряха газа.Това е прочита на отминалите години.Аман от лъжи,тази женичка е за затвора,като Шрьодер.
23
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24. По същата причина Финландия и Швеция искат да си дадът територията на НАТО. Страх от по-силния. Русия има полезен ход.Народа трябва да измете от властта КГБ,ФСБ,всякакъв вид силоваци и Олигарси. Да върне окупираното на Украйна. После да влезе в ЕС и НАТО. С други думи да стане нормална страна.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова пък ти, госпожо, реагира така на "бежанския" натиск, че германците тръгнаха да възстановяват Втория райх. И така, както сте я подкарали там с тантуркането на "бежанците", нищо чудно някой да се сети и за Третия райх. Всичко сиима граници, включително и търпението на дисциплинираните германци.
21
2
 
22
 
! Отговори
българина преди 1 година
сиреч признава, че са излъгали Русия за пореден път...... печелили време. Въпросът е след като нас ни лъжат от 2007 а не сме в Шенген, визите за сащ стоят и сме най бедни, за какво ли си дават време, за да укрепнат за наша сметка???
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая бабичка съсипа Европа като викна *** а сега седнала да намира маана на другите .
19
1
 
21
 
! Отговори
абе преди 1 година
меркел да каже нещо за неините мигранти дето заляха Европа !
18
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 18. Глупости ли ще си пишем? Куба БЕШЕ в соц лагера до разпада на СССР. Остана си социалистическа страна и след това. В Украина ИМАШЕ ЯДРЕНИ РАКЕТИ! И ТЯ ДАБРОВОЛНО ГИ ОТСТЪПИ НА РУСИЯ СРЕЩУ ГАРАНЦИИ ЗА ТЕРИТОРИАЛНАТА СИ ЦЯЛОСТ! АГРЕСОРА Е ЯСЕН!РФ РАЗПАЛИ ТАЗИ ВОЙНА. ТОЧКА!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комсомолец по гръб не пада, комунистка си остана бабата и това е. 100% и беше грешна политиката към Прроссия, ама няма нищо, друг ще и оправя кашите.
16
3
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Значи бабето си призна, че минските споразумения са били само, за да се даде време на Украйна. Никой не е имал намерение да ги спазва, но това не им пречеше да обвиняват, че Русия не ги спазва. А Русия даже не беше страна в това споразумение. Докато укрофашистие целенасочено не ги спазваха и ежедневно обстрелваха Донбас и убиваха цивилни граждани. Какво каза Порошенко - "те ще живеят в бункери. Така ще спечелим тази война." Сега укрите сърбат каквото надробиха - война!
15
5
 
13
 
! Отговори
ОЩЕ 2013 г. ПУТИН преди 1 година
ТРЯБВАШЕ ДА ПРАТИ ДЕСАНТЧИЦИ В КИЕВ И ДА СМАЖЕ МАЙДАНА
14
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6 и 7.Само да припомня, че войната беше провокирана от Русия в същата тази 2014г. като "непровокирана агресия" с Присъединяването на Крим и разпалване на война в Донбас.Недей да преиначаваш фактите, моля. И още нещо.Коя е Русия, че да определя кои страни да се присъединяват към НАТО и ЕС? Нещо Грузия и Украйна да не са и колонии.Ако е така с какво тя е по-различна от "наглосаксите"?Трябва ли да я насърчаваме да превземе Европа?Какво добро ще ни донесе това?Освобождение?Или Робство?