Потресаващо високи температури в Европа, ще се сбогуваме ли със зимата?

Според експерти това е знак за по-лошото, което предстои
Обновена: 3 яну 2023 14:20 | 3 яну 2023 14:20, Нели Христова
195
Потресаващо високи температури в Европа, ще се сбогуваме ли със зимата?
Снимка: БГНЕС

Метеорологичните рекорди падат в цяла Европа с обезпокоителна скорост през последните няколко дни, казват експертите.  Най-топлият ден през януари е регистриран в най-малко осем европейски страни, включително Полша, Дания, Чехия, Холандия, Беларус, Литва и Латвия, според данни, събрани от Максимилиано Ерера, климатолог, който проследява екстремните температури.

В Корбелов, Полша, живакът достигна 19C – температура, с която силезийското село е свикнало повече през май, и 18C над средната годишна стойност за януари, която е  1C. В Яворник в Чешката република беше 19,6C, в сравнение със средно 3C за това време на годината.

Температурите във Високайе, Беларус, обикновено се движат около нулата по това време на годината. В неделя те достигнаха 16,4C, надминавайки предишния рекорд на страната за януари с 4,5C.

Навсякъде на континента местните рекорди бяха счупени в хиляди отделни измервателни станции, като близо 950 бяха свалени само в Германия от 31 декември до 2 януари, казва Ерера.

Северна Испания и южната част на Франция се наслаждаваха на плажно време с 24,9C в Билбао, най-горещият ден през януари, и рекорди, счупени в Кантабрия, Астурия и региона на баските. Само Норвегия, Великобритания, Ирландия, Италия и югоизточното Средиземноморие не са публикували никакви данни.

"Можем да разглеждаме това като най-екстремното събитие в европейската история", твърди Ерера. "Вземете случая с екстремната гореща вълна в Обединеното кралство през юли 2022 г. и разпространете тази сигма (магнитуд) в много по-голяма област, обхващаща около 15 държави."

"Можем да кажем, че това е първият път, когато екстремно метеорологично събитие в Европа (по отношение на екстремни горещини) е сравнимо с най-екстремните в Северна Америка", добавя той.

Алекс Бъркил, старши метеоролог в Met Office, се съгласи, че това е екстремно метеорологично събитие. "Беше екстремна жега в огромна област, което е почти, ако трябва да бъда честен, нечувано“, казва той.

Бъркил допълва, че топла въздушна маса, развила се край западния бряг на Африка, е пътувала на североизток през Европа от Португалия и Испания, привлечена от високото налягане над Средиземно море.

"Това беше широко разпространено, Дания, Чехия, както и почти цяла Германия видяха температури за януари, надхвърлящи рекордите", казва Бъркил. "Също така си струва да се отбележи, че имахме изключително топло време в южната част на Англия. Навечерието на Нова година, мисля, че около седем места в южна Англия са регистрирали най-топлата новогодишна нощ в историята."

Метеорологът Скот Дънкан казва, че температурите в цяла Европа са потресаващи. "Имахме много топла нова година миналата година, но това надмина всичко", на мнение е той. "Наблюдавахме дългогодишни рекорди, счупени с големи маржове в няколко страни."

Причините са трудни за установяване, обяснява Дънкан, като Ла Ниня и аномалната топлина в морските повърхности играят роля. "Нито едно от горните тук обаче не е ново, така че какво е крайно за статута на рекордьор? Нашата затопляща се атмосфера и океани в крайна сметка улесняват чупенето на рекорди."

Професор Бил Макгуайър, който е писал за последствията от срива на климата, казва, че високите температури са предвестник на по-лошо, което предстои.

"Най-тревожното в това е скоростта на глобалното затопляне, това просто вече не е изненада", обяснява той. "Това е малък поглед към бъдещето, в което зимата ще се сведе до няколко месеца на мрачно, влажно и меко време, с малко скреж, лед или сняг."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеално е, който иска студено да ходи на северния полюс или да влиза в хладилника.
63
8
 
7
 
! Отговори
Диоген преди 1 година
И природата е срещу Путин.Той разчиташе, че Европа ще замръзне тази зима без неговия газ,ама на! Пак глобално затопляне!
62
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
животът на едно фламинго в прерията по енимъл планет след централните новини
61
0
 
13
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
Абе имбицил, астрономическата Зима започва на 22 декември, тоест преди 12 дена, и завършва на 22 март! Уф, Да ревеш ли, да се смееш ли на такъв продукт на либералното обраование, не зная!?
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Силвия наваро е лоли в сьдбата на лоли
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сьдбата на лоли има 120 епизода
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изместват се полюсите. В САЩ пък замръзнаха.Нищо не може да се направи.Трябва да се свиква.
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теленовелата сьдбата на лоли
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добьр ден
55
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало руските матрьошки, нали щеше да мръзнем тая зима?
54
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рептилите управляват времето чрез ХААРП. Сабодетесе!!!
53
4
 
23
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Нема ХАРП, нема МАРП! Цикличност, другари и другарки, преди 10,000 години Сахара е била цветуща градина, както и целият Близък Изток - от Шумер, Акад, Вавилон, Египет, Асирия..., че и "Райската Градина" в Едем е била в този регион! Знаят го ама си траят, а инак Кравите им били виновни, че отделяли много "газ" и ни предлагат да минем на насекоми! -)))))) Ей, ама и ба.ламите дето им съ връзват много, бе!
52
1
 
5
 
! Отговори
ууу преди 1 година
До АнонименНе можеш в една тенджера да вариш едновременно боб, круши и дини, както ти правиш. А ако четеш повечко ще научиш и за влиянието на космоса върху климата. За орбити на слънцето, земята и Млечния път няма да ти говоря. Или пък за биолаборатории и колониализъм.
51
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1000 вида салами, 1000 вида печки, 1000 вида автомобили, 1000 вида бойлери, всичко по 1000 и след това да няма глобално затопляне ли вееее, говедааааа?
50
9
 
10
 
! Отговори
Вечно лято преди 1 година
Дано няма зима и Путин да си продава газта на ескимосите.
49
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще дойде студеното, януари едва сега почна, пък той си показва зъбите. Само се врещи, а няма за какво. Декември беше мек, но есента пък беше доста хладна - още в началото на септември си застудя. Преди няколко години по Коледа беше 20-тина градуса, но после пак имаше бедстващи села, скъсани жици и затворени пътища. Така че, моля, без излишни вопли.
48
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, форумните спецове да ни обясняват как ковид, климатичните проблеми, войната в Украйна, и всичко останало е лъжа и измама на "глобалистите". Все пак те са се "образовали" от фейсбук и ютуб и разбират материята в детайли.
47
2
 
4
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Не четоха статията, защото когато прочетох заглавието знаех кой я е написал и бях "потресен" от това, че Нелито още е "редактор" на нещо.
46
9
 
3
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Нацистите от САЩ, пуснаха системата ХАРП, за да подпомогнат нацистките си приятели от Европа, за да не им мръзнат задниците, без руски суровини! Но и това няма да помогне!
45
3
 
25
 
! Отговори
Господ е българин преди 1 година
затова няма зима в Европа. Че при тея цени на тока и парното половината български народ ще умре от студ, ако ни удари като преди няколко години с минус 15 градуса през целия януари.