НАТО купило 14 самолета Су-25 от България и ги пратило в Украйна, МО отрича

Сметките се основават на данни от холандски уебсайт за отбранителни анализи и военни изследвания
16 яну 2023 15:00, Нели Христова
468
НАТО купило 14 самолета Су-25 от България и ги пратило в Украйна, МО отрича
Снимка: БГНЕС

От обширна публикация на агенция Bloomberg, която разглежда помощтта, изпратена на Украйна, стана ясно, че НАТО е закупило 14 български щурмови самолета Су-25, които по-късно е предало на Киев. Министерството на отбраната обаче отрече.

Служебният външен министър Николай Милков по-рано днес заяви, че няма такава информация, съобщават от БНТ.

Сметките се основават на данни от холандския уебсайт за отбранителни анализи и военни изследвания Oryx, като се отбелязва, че цифрите могат да бъдат приблизителни и не могат да бъдат независимо проверени, пише Блумбърг. Възможно е те да включват елементи, които са обещани, но не са доставени, а други елементи, които не са включени, може да са доставени, но да не са оповестени публично.

Съюзниците на Украйна са предоставили над 4000 бронирани машини, артилерийски установки, самолети и други оръжейни системи, за да помогнат на Киев да се бори с Русия, а сега най-мощните членове на НАТО изпращат още оръжия, припомня агенцията.

След месеци на предпазливост, в събота Обединеното кралство заяви, че ще предостави на Киев танкове Challenger 2, които са едни от най-мощните основни бойни танкове на НАТО. Това последва изявленията на Франция, САЩ и Германия, че ще предоставят на Киев бойни машини, и повиши натиска върху правителствата да предоставят на Украйна повече от най-добрите бронирани машини на алианса, предназначени за унищожаване на други танкове и за отвоюване на територия от противника.

410 танка от съветско производство са доставени на Киев от членове на НАТО в бившия комунистически блок, включително Полша, Чешката република и Словения.

Полша обеща "рота" от произведени в Германия бойни танкове "Леопард 2", ако и други съюзници от НАТО поемат подобен ангажимент.

В САЩ и Германия продължават обсъжданията дали биха могли също да изпратят такива танкове.

Представители на западните държави в областта на отбраната се срещат на 20 януари във военновъздушната база Рамщайн в Германия, където вероятно ще обсъдят изпращането на още танкове. Досега те се опасяваха, че това може да провокира отговор от страна на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом отрича да ги покаже лично всичките до един на летището където се намират пред журналисти и депутати в директно предаване по телевизията
333
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пратени са още април чрез посредник друга държава,Одавна вече са свалени и ромите в Украйна са ги нарязали за скраб ако нещо е остсанало от тези стари бараки.
332
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако наще ф16краварите ги сглобят най после ,направо да ги пращат на Укрите и Зельо.
331
6
 
14
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ НА РУСИЯ преди 1 година
БГ РУСОФИЛИТЕ ОБИЧАТ РУСИЯ..... БГ РУСОФИЛИТЕ МРАЗЯТ БЪЛГАРИЯ...
330
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако са продадени, кой ги продаде и къде са парите. Ако не са продадени искаме да ги видим тия изтребители!
329
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въх, ние много самолети сме имали бре! Аз си мислех, че имаме 3 летящи Мига и 2 за части...
328
16
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
1. Тежки(над 65т) западни танкове могат да се ползват в меките почви на Ъкрайна само при ЛЮТА Зима. Пак стои въпроса с ЛОГИСТИКАТА особенно нестандартни боеприпаси Чаленджер2 и гориво за Керосиновия Абрамс 2. Едва ли ще бъдат доставени последните модели западни системи а РФ ползва всичко максимално ново Надявам се скоро да чуем за ПТУР Хермес или комплекс Хермес с обсег до 120км с лазерно целеуказване. Това означава че практически всеки дрон вече ще е въоръжена платформа с "безкраен" боекомплект
327
7
 
14
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Това веднага се разбира че е фейк. Ние толко самолети немаме:)
326
2
 
20
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
"Външният ни министър Николай Милков заяви, че няма такава информация" ---- Ако сделката съ е състояла нашту "министър" шъ научи последен! -))))
325
10
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Тъкмо работа за Дживелините които укронацитата продадоха на Русия!
324
0
 
2
 
! Отговори
Направи преди 1 година
ЧВК Гиб Мелсън!
323
17
 
15
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
Зная за F 15 и F16 , но най добре ще е за Русия да се изтегли от Украйна , да си махне лодките от Черно море , в противен случай ще загинат много хора и в края на краищата пак ще бъде набита .
322
14
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Оръжия има, войници и баалами да умират за Зелински няма. Тоест имаше ама привършват. Простолюдието, което никога не е ходило казарма и не разбира бъкел от бойни действия не разбира, че за действат оръжията ти трябват войници. Ние в България имаме складове с оръжия да въоръжим цяла Европа, ама нямаме войници. Затуй да не дава Господ да не ни нападне Северна Македония, че ще ни превземат за броени дни или поне столицата ще я вземат на един дъх. Трябва ни задължителна казарма. Спешно!!!
321
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът е започнал да подготвя Украйна за пролетен пробив. Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни наскоро заяви, че за да овладеят напълно инициативата на бойното поле, украинските войски се нуждаят от около 300 тежки танка западен образец и около 600 единици друга бронирана техника. САЩ решиха да предоставят ЗРК "Пейтриът" на Украйна и вече за САЩ заминаха украински войници, които да се обучават да работят с тях.
320
2
 
2
 
! Отговори
Да питам преди 1 година
Изброяващ унищожена техника, по данни от Коношенко ли?
319
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вземат и да дават България и останалите държави на Украина каквото може и да се спре с излишните коментари.Да последват примера на Македония.Те на практика им дадоха цялото си оръжие на Украина и сега си купуват ново.Така се прави.На хората в нужда се помага.Ако Украина беше нападнала Русия щяхме да помагаме на Русия.Има човешки правила и едно от тях е да се помага на този ,който е нападнат.
318
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ракети с голям обсегНикой досега не се е съгласил с искането на Киев за тактическата ракетна система за армия с голям обсег, известна като ATACAMS, която може да поразява цели на много по-големи разстояния от HIMARS.Някои западни служители изразиха опасения относно предоставянето на повече потенциал на украинските сили да нанасят удари по цели дълбоко в Русия, тъй като това може да доведе до пряка конфронтация с Москва.
317
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самолети14 щурмови самолета Су-25 руско производство, закупени от България от страните от НАТО и доставени в Украйна. (изпратили сме запитване до Министерството на отбраната - вж горе)Четири Су-25 от Северна Македония.20 руски хеликоптера Ми17, първоначално предназначени за Афганистан, дарени от САЩ.11 хеликоптера съветско производство от Чехия, Словакия и Латвия.Шест хеликоптера Камов руско производство от Португалия.30+ дрона Bayraktar TB2 от Турция, плюс по един от Литва и Полша.Стотици американски дронове "Суичбладе".
316
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Противовъздушни системи37 немски самоходни машини "Гепард".Осем произведени в САЩ ракетни батерии NASAMS.Една американска и една осигурена от Германия ракетна батарея "Пейтриът" (предстои да бъдат доставени)Шест ракетни системи Стрела-10Мс от Чехия.Шест системи "Стормър" от Обединеното кралство.Няколко други ракетни системи земя-въздух от Словакия, Германия, Испания, Франция и Полша.Германските "Гепард" са самоходни установки, които могат да свалят нисколетящи крилати ракети, докато ракетните системи могат да се поразяват въздушни цели на по-големи височини.
315
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Артилерия300 теглени гаубици. От тях повече от 210 155 мм M777 и 72 105 мм гаубици от САЩ.400+ самоходни артилерийски установки, от които 180 по поръчка. От тях повече от 20 броя 155 мм гаубици от Великобритания и по 18 от Полша, Германия и САЩ,Множество ракетни установки - общо 95.38 високомобилни артилерийски ракетни системи, известни като HIMARS, произведени от базираната в САЩ Lockheed Martin.40+ 122 мм реактивни системи за залпов огън от комунистическо време от Полша и Чехия.