НАТО купило 14 самолета Су-25 от България и ги пратило в Украйна, МО отрича

Сметките се основават на данни от холандски уебсайт за отбранителни анализи и военни изследвания
16 яну 2023 15:00, Нели Христова
468
НАТО купило 14 самолета Су-25 от България и ги пратило в Украйна, МО отрича
Снимка: БГНЕС

От обширна публикация на агенция Bloomberg, която разглежда помощтта, изпратена на Украйна, стана ясно, че НАТО е закупило 14 български щурмови самолета Су-25, които по-късно е предало на Киев. Министерството на отбраната обаче отрече.

Служебният външен министър Николай Милков по-рано днес заяви, че няма такава информация, съобщават от БНТ.

Сметките се основават на данни от холандския уебсайт за отбранителни анализи и военни изследвания Oryx, като се отбелязва, че цифрите могат да бъдат приблизителни и не могат да бъдат независимо проверени, пише Блумбърг. Възможно е те да включват елементи, които са обещани, но не са доставени, а други елементи, които не са включени, може да са доставени, но да не са оповестени публично.

Съюзниците на Украйна са предоставили над 4000 бронирани машини, артилерийски установки, самолети и други оръжейни системи, за да помогнат на Киев да се бори с Русия, а сега най-мощните членове на НАТО изпращат още оръжия, припомня агенцията.

След месеци на предпазливост, в събота Обединеното кралство заяви, че ще предостави на Киев танкове Challenger 2, които са едни от най-мощните основни бойни танкове на НАТО. Това последва изявленията на Франция, САЩ и Германия, че ще предоставят на Киев бойни машини, и повиши натиска върху правителствата да предоставят на Украйна повече от най-добрите бронирани машини на алианса, предназначени за унищожаване на други танкове и за отвоюване на територия от противника.

410 танка от съветско производство са доставени на Киев от членове на НАТО в бившия комунистически блок, включително Полша, Чешката република и Словения.

Полша обеща "рота" от произведени в Германия бойни танкове "Леопард 2", ако и други съюзници от НАТО поемат подобен ангажимент.

В САЩ и Германия продължават обсъжданията дали биха могли също да изпратят такива танкове.

Представители на западните държави в областта на отбраната се срещат на 20 януари във военновъздушната база Рамщайн в Германия, където вероятно ще обсъдят изпращането на още танкове. Досега те се опасяваха, че това може да провокира отговор от страна на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превозни средства за пехотатаПовече от 1540, включително включително 1250 произведени в САЩ многофункционални колесни превозни средства с висока мобилност, известни като "Хъмви".Тези колесни превозни средства - обикновено бронирани - придвижват войниците около бойното поле в атака, разузнаване и патрулиране.
313
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Сърбия,на кой.Но едва ли ще стане това някога.Що за болен мозък може да мисли в тази посока?
312
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миноустойчиви превозни средства със защита от засада (MRAP).Общо около 925, включително 440 американски M1224 MaxxPro.90 австралийски бушмастери и редица британски "Вълкодав" и "Мастиф".Тези превозни средства са подобни на БТР, но са специално проектирани с ъглови корпуси за защита на пътниците от мини и самоделни взривни устройства.
311
2
 
4
 
! Отговори
пак глупости преди 1 година
Откъде Б-г ще даде 14 сута -- като имахме само един ! Може да е имало във предскрабно състояние да са ги купили ама така или иначе при нас тези никога са нямали да летят ! Абсурд --доказателства да ми дадат това няма как да е истина ,абсолютен кйорфишек ,трепахте са да коментирате ,айй земете малко въздух !
310
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз мислих че ще събираме капачки за Екрайна, а ние сме събрали скрап!
309
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Танкове410 танка от съветската епоха, доставени от членове на НАТО в бившия комунистически блок, включително Полша, Чехия и Словения.Обединеното кралство обеща да изпрати около една дузина (12) танка "Чалънджър 2"в Украйна, с което за първи път западна страна ще предостави на Украйна модерни основни бойни танкове за борба с руските сили. Британският вестник Sun каза, че ще бъдат изпратени 12 танка в поне две пратки, въпреки че правителството на Обединеното кралство не потвърди броя на обещаните машини.Полша обеща германски бойни танкове "Леопард 2", ако и други съюзници от НАТО поемат
308
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бронирани/бойни машини на пехотатаОбщо 300, включително 250 БМП съветски модели от бивши комунистически държави.За първи път Франция обяви миналата седмица, че ще достави неопределен брой колесни унищожители на танкове AMX-10RC.САЩ и Германия заявиха, че ще осигурят съответно 50 и 40 бойни машини "Брадли" и "Мардер".БМП могат да транспортират войски и да осигуряват подкрепа за близка атака, включително срещу вражески танкове
307
2
 
1
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
Ако се сдрънкаме със сърбите, Русия на кой ще дава оръжие?
306
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко са !
305
6
 
6
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
Чудесна новина! Естествено самолетите са изпратени под формата на части за да не се обидят братушките.
304
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
14 щурмови самолета Су-25 руско производство, закупени от България от страните от НАТО и доставени в Украйна. (изпратили сме запитване до Министерството на отбраната - вж горе)Четири Су-25 от Северна Македония.20 руски хеликоптера Ми17, първоначално предназначени за Афганистан, дарени от САЩ.11 хеликоптера съветско производство от Чехия, Словакия и Латвия.Шест хеликоптера Камов руско производство от Португалия.30+ дрона Bayraktar TB2 от Турция, плюс по един от Литва и Полша.Стотици американски дронове "Суичбладе".415 разузнавателни дрона.
303
0
 
1
 
! Отговори
до 325 преди 1 година
Даа... и от пишещи глупости за пари направо лудница ! Пък пишат и на 3 смени !
302
0
 
2
 
! Отговори
Корнелия каза преди 1 година
нито един куршум за Украйна - за самолети нищо не е обещавала. А паричките са си поделилиии.
301
1
 
1
 
! Отговори
търся истината преди 1 година
И намери ли я?Щото търсещи валяло..
300
5
 
9
 
! Отговори
Циганчето Зиленски преди 1 година
Бате, дай една ескадрила Сехой и 2000 танка Леопард! Моля те бате, че няма какво да шмъркам!
299
3
 
2
 
! Отговори
До 321 за Стрелков преди 1 година
За пръв път тук чета написано от нормален човек! Изненадан съм!
298
4
 
4
 
! Отговори
за Стрелков-- преди 1 година
--- Изобщо не го знам като личност но днеска ми поадна прясно предаване за Соледар със някакъв изпечен полковник от ВДВ които изобщо не им цепеше басма и беше много критичен особено към пол. Путин---даже каза да върви той на фронта защото явно бил най-можещия и най--знаещия ,а не да сменя генерал след генерал Аз такъв смел полковник във тази фашистка държава не мислех че има --най--много вече и да го няма ! Гледам и украйнците ,гледам и руснаците виждам и пропагандата но търся истината .
297
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега очакваме 2 подводници и 2 нови фрегати
296
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продали сме Т-72 и сме купили Леопарди
295
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продали сме Катюшите и сме купили Хаймерси. Супер