Военната помощ за Киев е създала "допълнителни празноти" в армията на Германия

Едва 30% от германските "Леопард" са боеспособни
27 фев 2023 19:12, Йоана Цонева
247
Военната помощ за Киев е създала "допълнителни празноти" в армията на Германия
Снимка: БГНЕС

Само 30% от танковете "Леопард", които са на въоръжение в германската армия, са боеспособни. Това заяви председателят на Асоциацията на Бундесвера Андре Вюстнер в интервю за в. "Билд ам Зонтаг", съобщава ТАСС.

По негови думи германската армия не е поръчала нито една самоходна гаубица извън изпратените миналата година на Украйна.

"Останалите гаубици вече се извеждат от въоръжение и се използват за резервни части. В резултат на това материалната боеготовност на нашите артилерийски сили продължава да намалява", посочи Вюстнер.

Той отбеляза, че военната помощ за Киев е създала "допълнителни празноти" във въоръжените сили на Германия.

"Съмнявам се, че ще можем да изпълним задълженията си към НАТО от 2025 г.", заяви Вюстнер и добави, че Германия е изпратила около 60 самолета, 20 кораба и 7000 превозни средства на Украйна.

Още по темата
Той допълни, че 100-те милиарда евро, които германските власти са отделили за модернизация на армията, не са достатъчни. В заключение Вюстнер изрази мнение, че конфликтът в Украйна "няма да приключи тази година".

По-рано в . "Шпигел" съобщи, че германските власти са одобрили оръжия и военно оборудване на стойност 2,24 милиарда евро за Украйна в периода между 1 януари и 22 декември 2022 г. По-конкретно това включва самоходни системи "Гепард", 14 гаубици "Пенцерхаубице" 2000, пет ракетни установки за залпов огън и един зенитно-ракетен комплекс IRIS-T.

На 25 януари Германия потвърди, че ще изпрати 14 танка "Леопард 2" на Украйна и ще даде разрешение на други страни също да доставят такива танкове на Киев.

На 7 февруари пък германското правителство одобри изпращането на Украйна на 178 танка "Леопард" 1A5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
4
 
2
 
! Отговори
Глупостите на Лавров преди 1 година
Това НАТО няма амуниции , и се карат за 10 танка ама нали уж беше на границата , готова да влезе в Русия! С какво? Само руските измислици нямат край но пък им вярват там пропагандата е взела колосални размери. За съжаление се превърна в някаква квази фашистка държава
219
0
 
3
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Нормално е Германия да изчисти Съветските самолети,танкове,оръдия от ГДР.Надват се,че Руснаците няма да им докарат нови.По всичко изглежда,че след Украйна обезоръжена источна Европа ще воюва с манлихери и щикове срещу Вагнер.България е добре ще наредим чертежите на плажа във Варна.Ще минираме АЕЦ козлудуй и ще ги заплашим,че ще го гръмнем ако не дойдат.Да се надяваме,че ще дойдат те преди Турците.Краварите ще си бият камшика имидиътли.
218
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празноти в Германия няма.
217
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става, защото сте едни голтаци. И отгоре на всичкото подкрепяте фашаги за пореден път
216
2
 
6
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Добра прелюдия за следващото заглавие след 2-3 седмици: Германия ще увеличи производство на военни машини и боеприпаси с 200% за да отговори на необходимостта на армията. Само че вече без да продават прицелни системи и части за руските танкове, те са си добре с т-62ките :)))
215
2
 
5
 
! Отговори
Не само Германия преди 1 година
но и целия ЕС са на Геврека Дупката вече с военната техника, заслепени от мерака си да опазят истинската демокрацията и морални ценности в Украйна
214
2
 
9
 
! Отговори
Да уточня преди 1 година
"заяви Вюстнер и добави, че Германия е изпратила около 60 самолета, 20 кораба и 7000 превозни средства на Украйна."--- Да уточня! И да поправя изречението: "заяви Вюстнер и добави, че Германия ДОСЕГА ВЕЧЕ е изпратила около 60 самолета РУСКИ ОТ ГДР, 20 кораба и 7000 превозни средства ПОВЕЧЕТО ОСТАНАЛИ ОТ ГДР, на Украйна. И В УРАЙНА ТЕ СА ВЕЧЕ СКРАП
213
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петко, не се бях смял така отдавна, пич :D
212
12
 
5
 
! Отговори
petko преди 1 година
Незнам, този немски източник кой е, но определено, 2рата в света икономика и най технологично развита държава в европа особенно в машиностроенето, ако каже баууу...за една вечер ще сглобят атомно оръжие и ще плескат по 100 танка на седмица и то по висок клас от леопардите. Това захлавие по скоро визира някоя държава като Молдова или Македония, дори България има няколко стотин стари танка в складовете, какво остава за Германия..баси пропагандат
211
2
 
8
 
! Отговори
до Шолц преди 1 година
Имаш два варианта или поставяш нещата на воена нога или купувеаш вазелин със тонове !Като те гледам дьржиш на вазелина !
210
3
 
6
 
! Отговори
Какви преди 1 година
60 самолета и 20 кораба? Аз, кабарче ли съм?
209
18
 
12
 
! Отговори
До Влади-Пор преди 1 година
Ти сериозно ли все още си фантазираш, че руснаците ще стигнат до Брюксел? Втора година тънат в калта на Украйна и нямат завладяна точка на повече от 65км от собствените си граници! Кога ще се събудите от розовите си сънища, бля.дoвe?
208
6
 
9
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Въпросът е, след като Русия приключи с предястието, дали ще се съобразява с ястието, където генералите са повече от танковете, адмиралите са повече от корабите, пилотите са повече от самолетите 70 г набор 200млн бройката(чертежа)...пък вий си гюлюлюкайте за 500-1000 жертви на ден и т.н.....
207
0
 
14
 
! Отговори
До 224 преди 1 година
Ако можеше да четеш, кеше да разбереш, че не искат да дадат дащото нямат!!
206
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя армията на Германия май от 75 години насам е "празна". Толкова са зашеметени дюнерджиите от самовменена вина, че са забравили чувството за самосъхранение!
205
2
 
12
 
! Отговори
До 219 преди 1 година
Затова ни карат насила нас гражданите данъкоплатци да воюваме! До последното евро! В ислконовическата война!
204
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия и САЩ ги е страх да дадат танкова и артилерия на Украйна, не защото Путин си вее радиоактивния член, а защото украинците ще размажат тотално руското извинение за армия. Те и сега ги мелят по 1000 на ден, трябва им само тежката техника за блитца. Паднат ли руските мобиксите дето са в Украйна, няма кой да ги спред чак до Москва. Голяма патардия ще стане с разпаденто на Руската Федерация, по-добре да си седят.
203
3
 
22
 
! Отговори
До Говедо преди 1 година
Германия няма армия просто и атомно оръжие няма! Има 40 военни бази с до 100 000 американски войници! Тази военна зависимост се привръща в политическа! Но какво повече може да загуби Германия от богатството и стандарта на живот, което си отива! Сакво ги е страх тези лидери?? Просто Шолц е много слаб мъж, много! И не може да признае грешка и обърне курса!
202
0
 
11
 
! Отговори
до дайте оръжие преди 1 година
Абе, Флуид неграмотен, я да ни обясниш как Радарите към ПВО комплексите са в края на жизнения си цикъл!? -))))) Дай да ти обясня нещичко, безплатно!!!! ПВО се състои от РЛС станции и Оделно Пускови Установки! Пусковата установка е Платформата за изстрелване на ракети. Ракетите могат да са "открити" или в контейнери! Например Бук М2 е с открити ракети, С-300,400 и 500 в контейнери! Нашите С-300 са от най-старите, в РФ са свалени от въоръжение, но ние друго нямаме, другите -"КУБ" са още по-стари!
201
2
 
18
 
! Отговори
До 219 преди 1 година
Абсолятно! Те дамо една държава не могат да въоражат Украйна! А ако войната се разрасне..какво? Ще примигват на парцали! Те и сега са нервни и в истирия, защото ако Китай се намеси и въоражава Русия, САЩ може само да примигва! Блинк Блинк, Блинкън!