Гешев говорил в Страсбург за върховенството на правото у нас

Прокуратурата се фокусира върху престъпления, финансирани с руски средства
14 юни 2023 17:22, Стела Стоянова
29
Гешев говорил в Страсбург за върховенството на правото у нас
Снимка БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е провел в Страсбург поредица срещи с представители на Европейския парламент, в това число членовете на Групата на Европейските консерватори и реформисти Ришард Чернецки, Ладислав Илчич и Богдан Ржонца. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Централна тема на срещите, според съобщението, са били възможностите за засилване на сътрудничеството между българските и европейски институции, което да подсили партньорството между България и останалите държави членки на Европейския съюз в областта на правораздаването, както и защитата на евроатлантическите ценности.

"Друг акцент в разговорите на Иван Гешев и европейските депутати бе състоянието на върховенството на правото в България и гаранциите за неговото отстояване на местно ниво от страна на Прокуратурата на Република България. Главният прокурор подчерта, че в рамките на своя мандат е полагал и ще продължи да полага усилия за това, българските граждани да повишат доверието си в правоохранителните органи. Той изтъкна и активните действия на прокурорите и следователите в провежданите разследвания на престъпления, поставящи под риск основни европейски ценности и застрашаващи сигурността на българското общество, противодействието на корупцията и злоупотребата с европейски средства.

Още по темата

Интерес европейските депутати проявиха към прилаганите от българската прокуратура мерки за противодействие и превенция на влиянието на трети страни във вътрешно политически план. Темата е от изключителна важност за европейските институции в контекста на непримиримостта на Европейския съюз към опитите за прокарване на руско влияние в страните членки. Иван Гешев поясни, че българската прокуратура работи с фокус върху престъпления, финансирани с руски средства и опити за нарушаване на европейските санкции спрямо Руската федерация.

Посещението на главния прокурор в гр. Страсбург бе по повод покана на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE (DRFMG) на Европейския парламент.

Срещите на Иван Гешев с европейските депутати са в духа на традиционно успешния обмен на мнения и подкрепа между българската прокуратура и европейските институции", съобщават още от прокуратурата.

Припомняме, че Иван Гешев напусна заседание на ВСС, на кото се искаше прекратяване на мандата му, и отпътува за Страсбург. От прокуратурата тогава съобщиха, че той ще говори за "Барселонагейт" пред комисията в Европарламента. Изказването му обаче бе сравнително кратко и не запълни полагащия му се половин час.

В негово отсъствие ВСС гласува отстраняването му, но все още не е излязъл указ от президента Румен Радев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: СтрасбургИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дайте да го видим това изслушване, че нещо не го намирам. Крие ли се, кво ли.
24
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
До АнонименКартинката е моооого по голяма,Борисов и гешев,пеевси просто си повярваха,живеем в Глобален Свят чийто пари "усвояват"държащи ги в банки на Глобалният...все едно как ги наричат...офшорни...няма такова нещо като неконтролирано...особено когато става въпрос за пари,ако продължат да служат на путин...ще останат без нищо и ще свършат в затвора,къде са богаташите на путин с ФК Челси,с яхти,да не са по богати от Абрамович?объркаха посоката!Бог да пази САЩ и Свободният!!!Война е ...!!!
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голяма постановка и колкото повече дни минават толкова вярвам че това е дъгласувано между Борисов и Гешев за парлама пред барода след като ППДБ влязоха в съюз стещу тез които оборваха ГЕРБ това Голяма постанановка и то в сърцето на ЕС ако им се хвани на лъжите голвм смях Не вярван на Гешев Борисов и ПП ще повярвам като видя Борисов в затвора Ние сме си виновни
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човекът кйто не държи върховенство на правото се е закъхарил за върховенство на правото... Има ли върховенство на правото, ако инсценираш взривове и експлозии само и само за да се изкараш за жертва нан якого?!? ВИкаш еврейски експерт, на когото по новините се позоваваш като компетентен) после говориш че той бил там само случайно.. пътьом един вид..
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
E kaкво "върховенство на правото" то го няма... не можеш да имаш фашисти във властта и върховенство на правото... Взаимоизключващи се понятия!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как ще се радва на милионите си, като цял живот ще се оглежда?
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Страхливец и мижитурка е *** Петков, дето вика Гешев разследвай ме и после хвърля всички сили да го махне и превзема и прокуратурата. След като вече превзеха съда през Прокопиев и ДА България ! Ето това е страхливец и мижитурка. Гешев им заведе дела на всички ***, на които за 33 г никой друг не посмя. А тоя с коментара за страхливец е поредното ***, изсрано от тея с 33 години бездействие! Това са суровите факти!
18
5
 
4
 
! Отговори
Урсула преди 10 месеца
Майната му на Страсбург :)))
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голям страхливец и мижитурка Омотал се е в игрички и се ,чуди ,как ,да се измъкне !И ,разиграва ,цяла ,една Държава !
16
0
 
12
 
! Отговори
дедо ви преди 10 месеца
ако Гешев има някакви доказателства за престъпления на политици не само Борисов и Киро са застрашени , членове на всички партии също влизат в списъка . да видим какво ше стане ако стане , или просто празни папки като Рашков .
15
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Говорил е блалаблабла.....:/ нали уж отиваше да дава отчет за ключови дела в България, за борбата си срещу мафията и престъпността?! Оказа се, че не е бил канен за изслушване, а той сам се е поканил, и най-вече не е искал да чуе как ще бъде освободен от длъжност! Оказва се че "не било компютри, а компоти ", чисто по български. Какъв завършен лъжец и манипулатор, и това ми било главен прокурор!!
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гешака ви разиграва като гъдулар мечка. Вижте се как се оглеждате след всяка негова "изненада". Е това ви показва че няма върховенство на закона в БеГейско
13
9
 
5
 
! Отговори
Винаги преди 10 месеца
...съм го защитавал, но откакто мина от другия бряг, просто е жалък! И от какъв зор ще ходи да топи България чак в Страсбург? И ще бори "руското"влияние на среща, организирана от КГБ-ската метреса Йончева???
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като се върне ще обясни какво е говорил и разкрил. Интересно ни е.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Повече от половината активни българи работят НА ЗАПАД !!! Следователно повече от 75 процента от българите са ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЗА НАТО !!! А в Русия дори агитката на Копейкин не смее да припари, да не би да ги мобилизират, а ходят при Митрофанова да ги гуши и инструктира за Възродителния Процес, както по времето на товариш Живков. Тогава братушките товариха и изнесоха в Русия културните ни светини. Проверете в Рилския Манастир, музеите, Плиска и Преслав.
10
6
 
3
 
! Отговори
!!!! преди 10 месеца
Нали щеше за Барселонагейт да говори? Какво разкри. Май нищо.
9
4
 
4
 
! Отговори
... преди 10 месеца
За 15 минути много неща са обсъдили. Не знам как за толкова малко време е успял да се изкаже, а сигурно и за още толкова са му отговорили. Ако е имало и втори въпрос вече нарушаваме законите на физиката.
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А в качеството на какъв е говорил?
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво, Гешев. С теб сме. Излез и кажи цялата истина на народа. Покажи истината.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Модерните ценности Киро пере Лена, Миро пере Лена от време на време, Василев-Спецов, а всички заедно перат Баце.