Грабежи и пожари, цената на размириците във Франция - над 1 млрд евро

Стотици бизнеси за унищожени
149
Грабежи и пожари, цената на размириците във Франция - над 1 млрд евро
Снимка: БГНЕС

Жозеф Гюре разглежда овъглените останки от магазина си за тютюневи изделия край Париж, който е един от стотиците бизнеси, разграбени по време на бунтовете, които причиниха щети за около един милиард евро в цяла Франция.

"Взеха целия ми живот, вече нямам нищо", каза Жозеф с треперещ глас.

Тридесетгодишният собственик на магазин каза, че магазинът му в Ньой сюр Марн снощи е бил нападнат от десет души, които взели "всичко, което могли", а после "изгорили всичко".

От 27 юни до вчера правителството е отчело нападения срещу десет търговски центъра, 200 супермаркета, 60 магазина за спортни стоки, почти 440 магазина за тютюневи изделия и 370 банкови клона.

Преминавайки през мястото, където вече няма електричество, Гюре се пита "защо го направиха, изгориха всичко в собствения си квартал".

"Сега трябва да карат десет минути, за да си купят цигари", казва Гюре, докато обикаля около счупените столове.
Президентът Еманюел Макрон допусна вчера, че "пикът" на размириците "е отминал", но въпреки това заяви, че остава нащрек през следващите дни.

Абделхамид Фадеуи, ръководител на частна охранителна фирма, заяви, че "всички се страхуват, че това е просто фалшиво успокоение" и че "повечето клиенти поддържат високо ниво на сигурност".

След протестите заради смъртта на Наел М., застрелян от полицията при спиране за проверка, щетите възлизат на "повече от един милиард евро, без да се смятат щетите за туризма", заяви в понеделник в интервю за вестник "Паризиен" Жофроа Ру дьо Безьо, ръководител на работодателската организация "Медеф".

"Ситуацията доведе до влошаване на имиджа на Франция, който сега трябва да бъде възстановяван", допълни той и предупреди, че чуждестранните инвеститори може да "захвърлят проектите" си в страната.

Тъй като някои собственици на магазини говорят за прекратяване на дейността си след нападенията, министърът на икономиката Брюно Льо Мер обеща правителствена помощ и призова застрахователите и банките да помогнат.
"Когато магазинът ти е бил напълно изгорен, когато работата, която си вършил целия си живот, е превърната в пепел, държавата трябва да бъде до теб", каза той вчера, като обеща "анулиране на данъци и социални такси за всеки отделен случай за най-засегнатите собственици на магазини".

Асоциацията на застрахователите помоли вчера членовете си да намалят самоучастието на "малките независими собственици на магазини, които са били най-силно засегнати" от размириците.

Фирмите бяха помолени да удължат срока за деклариране на щети от пет на 30 дни и да ускорят изплащането на обезщетения, включително авансови плащания за "най-трудните ситуации", се казва в изявление на асоциацията.
Председателят Флоранс Люстман каза пред "Франсенфо", че застрахователите са получили 5800 иска на стойност "най-малко 280 милиона евро", което е значително повече от тази след продължилите три седмици протести през 2005 г., чиято стойност е била общо 204 милиона.

Даниел Бал, генерален мениджър на кооперативната банка "Креди Мютюел Алианс Федерал", каза, че ще предложи на засегнатите предприятия гратисен период при изплащането на заеми или краткосрочни овърдрафти.

"Клиентите, които живеят в тези квартали, често не са от най-заможните и ние искаме да ги подкрепим, защото те са жертви в квартали, където е имало бунтове", допълва Бал.

Въпреки че правителството се надява животът в страната да се върне към обичайния, охранителните фирми увеличават персонала си, за да отговорят на рязкото нарастване на търсенето им.

"Има фирми, които удвоиха или утроиха персонала си за охрана", каза директор на охранителна фирма.
"Секторът е изключително натоварен, трябват ни около 20 000 или 22 000 допълнителни охранители", за да отговорим на търсенето, добави той.

Жереми Регаладо, ръководител на фирмата за ремонт на стъкла "Уъндърглас", заяви пред Франс прес, че "имахме толкова много обаждания, че се наложи да откажем на някои клиенти".

"Само в петък за по-малко от шест часа заковахме дървени дъски на десет магазина, за да ги защитим", добави той. /Ема Лакост и Тео Мари-Куртоа от Франс прес, превод от английски език: Анелия Пенкова, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: Францияразмирицищети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жънат каквото са посели. А сеят, каквото им кажат краварите. Та дали краварите са ни приятели и какви точно партньори са ни?
106
3
 
11
 
! Отговори
Ехоо преди 10 месеца
Това ако бе станало в Русия или у нас ...малей,не ми се мисли как нашите фашаги и *** щяха да го интерпретират като останки от соца и прочее простащини!
105
7
 
12
 
! Отговори
До 120 преди 10 месеца
Следва Бълзит. Ни първо трябва да падне украинското правителство в България.
104
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
108- ама кой и кога открадна парите на Русия- горките руски милионери дето живеят по света останали без пари- давайте да събираме че да ги подкрепим.
103
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички емигранти обратно в родината и никога вече подобна човечност ти ги прибираш, после те те палят.
102
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече няма съмнение Франция я пиши бегала от ЕС. Наред е фрекзит!
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Учудващо - Ми то моуту мко загубено ...
100
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така е то, либерализмът че ни изяде главата. Всичко трябва да е до определена граница и после тоягата да играе!!!!! Свободата не е свободия!!
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 100 Зависи от детето. За нялой даже бих ДАЛ пари, да се махнат.
98
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имущеатвото трябва да се брани! Не за 5 лева ще застрелям някого ... За 2 лева ше му изтребя фамилиятя, барабар с децата, ако тръгнат да ме крадат. В правото съм си!
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 97 - Да е ... Ама не точно.
96
0
 
18
 
! Отговори
До 100 преди 10 месеца
Детето е било в автомобил за 100 000 евро, без шофьорска книжка, а досието му в полицията е по-дълго от Дунава. Питали са родителите . Майката на в кавички детето призова за въоръжено въстание. Иначе хубаво Бг медиите цитират бабата на тоя самоцензурирам се
95
1
 
18
 
! Отговори
. преди 10 месеца
Само дето продължава вноса на "лекари" и "инженери". "Филантропите" разказват играта на Европа. Бъдещето е хаос и перверзия.
94
1
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 10 месеца
Важнуту е мариз и зула да има !
93
3
 
11
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
Горката Франция !
92
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали откраднахте парите на Русия - компенсирайте са
91
1
 
18
 
! Отговори
факт преди 10 месеца
пагубно е когато заселваш и отглеждаш в държавата си с #%^**^%## !
90
1
 
14
 
! Отговори
Иви преди 10 месеца
Еххх, Гюре, Гюре! !!! Хахахахахаха . Свиквайте ... в близките години , много ще страдате( западна еу)
89
1
 
38
 
! Отговори
Xaxa преди 10 месеца
Всичко е планувано от поне 10 години, откакто започна "интегрирането" на африканци и араби. В Германия картинката е подобна - така наречените "мигранти", които Меркел и бат Copoс вкараха там безчинстват, убиват, крадат и изнасилват, само че това се прикрива от "медиите", чийто собственик е .... пак бат Copoс. Дойче веле машина за лъжи о пропаганда, която "спонсорира" подобни кофи за смет като днес бг.
88
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То като видиш националните отбори на Франция по футбол, волейбол и др. и ти става ясно, че това не е европейска държава, но от централна африка. Мамуни навсякъде