Грабежи и пожари, цената на размириците във Франция - над 1 млрд евро

Стотици бизнеси за унищожени
149
Грабежи и пожари, цената на размириците във Франция - над 1 млрд евро
Снимка: БГНЕС

Жозеф Гюре разглежда овъглените останки от магазина си за тютюневи изделия край Париж, който е един от стотиците бизнеси, разграбени по време на бунтовете, които причиниха щети за около един милиард евро в цяла Франция.

"Взеха целия ми живот, вече нямам нищо", каза Жозеф с треперещ глас.

Тридесетгодишният собственик на магазин каза, че магазинът му в Ньой сюр Марн снощи е бил нападнат от десет души, които взели "всичко, което могли", а после "изгорили всичко".

От 27 юни до вчера правителството е отчело нападения срещу десет търговски центъра, 200 супермаркета, 60 магазина за спортни стоки, почти 440 магазина за тютюневи изделия и 370 банкови клона.

Преминавайки през мястото, където вече няма електричество, Гюре се пита "защо го направиха, изгориха всичко в собствения си квартал".

"Сега трябва да карат десет минути, за да си купят цигари", казва Гюре, докато обикаля около счупените столове.
Президентът Еманюел Макрон допусна вчера, че "пикът" на размириците "е отминал", но въпреки това заяви, че остава нащрек през следващите дни.

Абделхамид Фадеуи, ръководител на частна охранителна фирма, заяви, че "всички се страхуват, че това е просто фалшиво успокоение" и че "повечето клиенти поддържат високо ниво на сигурност".

След протестите заради смъртта на Наел М., застрелян от полицията при спиране за проверка, щетите възлизат на "повече от един милиард евро, без да се смятат щетите за туризма", заяви в понеделник в интервю за вестник "Паризиен" Жофроа Ру дьо Безьо, ръководител на работодателската организация "Медеф".

"Ситуацията доведе до влошаване на имиджа на Франция, който сега трябва да бъде възстановяван", допълни той и предупреди, че чуждестранните инвеститори може да "захвърлят проектите" си в страната.

Тъй като някои собственици на магазини говорят за прекратяване на дейността си след нападенията, министърът на икономиката Брюно Льо Мер обеща правителствена помощ и призова застрахователите и банките да помогнат.
"Когато магазинът ти е бил напълно изгорен, когато работата, която си вършил целия си живот, е превърната в пепел, държавата трябва да бъде до теб", каза той вчера, като обеща "анулиране на данъци и социални такси за всеки отделен случай за най-засегнатите собственици на магазини".

Асоциацията на застрахователите помоли вчера членовете си да намалят самоучастието на "малките независими собственици на магазини, които са били най-силно засегнати" от размириците.

Фирмите бяха помолени да удължат срока за деклариране на щети от пет на 30 дни и да ускорят изплащането на обезщетения, включително авансови плащания за "най-трудните ситуации", се казва в изявление на асоциацията.
Председателят Флоранс Люстман каза пред "Франсенфо", че застрахователите са получили 5800 иска на стойност "най-малко 280 милиона евро", което е значително повече от тази след продължилите три седмици протести през 2005 г., чиято стойност е била общо 204 милиона.

Даниел Бал, генерален мениджър на кооперативната банка "Креди Мютюел Алианс Федерал", каза, че ще предложи на засегнатите предприятия гратисен период при изплащането на заеми или краткосрочни овърдрафти.

"Клиентите, които живеят в тези квартали, често не са от най-заможните и ние искаме да ги подкрепим, защото те са жертви в квартали, където е имало бунтове", допълва Бал.

Въпреки че правителството се надява животът в страната да се върне към обичайния, охранителните фирми увеличават персонала си, за да отговорят на рязкото нарастване на търсенето им.

"Има фирми, които удвоиха или утроиха персонала си за охрана", каза директор на охранителна фирма.
"Секторът е изключително натоварен, трябват ни около 20 000 или 22 000 допълнителни охранители", за да отговорим на търсенето, добави той.

Жереми Регаладо, ръководител на фирмата за ремонт на стъкла "Уъндърглас", заяви пред Франс прес, че "имахме толкова много обаждания, че се наложи да откажем на някои клиенти".

"Само в петък за по-малко от шест часа заковахме дървени дъски на десет магазина, за да ги защитим", добави той. /Ема Лакост и Тео Мари-Куртоа от Франс прес, превод от английски език: Анелия Пенкова, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: Францияразмирицищети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Господи, даже е страшно да си представиш, колко ли французи са останали във Франция, като гледаш националния отбор по футбол на Франция!?
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки французин с африкански и арабски произход стои в социалната йерархия много по-високо от един българин. Българите са просто източник на евтини черноработници и пpocтитутки за запада, макар и формално членове на ЕС, всички ги презират и ги броят за хора втора ръка, навсякъде в ЕС.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Истинските французи са поне 9-то поколение.
64
8
 
1
 
! Отговори
Индже Ивов преди 10 месеца
Слава Украина! Слава, г-н Зеленски! Веднага всеки един български гражданин да бъде таксуван с една заплата в помощ на Франция! Жосуи Франс! И по още 1 за г-н Зеленски, този украински Левски, европейския Че Гевара, Белия Боливар! Слава Украина!
63
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А България е токова мизерна и воняща дyпка, че никакви пришълци няма да дойдат, всеки я заобикаля.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не са пръшълци, ами трето поколение французи. Иначе обикновените мигранти не са толкова смели.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В момента Пришълецът доминира във Франция.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ами така е като дадеш права на едни безмозъчни, те просто си използват правата. Ако Магарин не се гордееше за връзките си с Гуйло, сега щеше да е президент
59
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-добре безредици, разбити магазини, грабежи, улични боеве и автомобила ми да гори на улицата, отколкото да се навеждам на Путин и на Русия. Сега най-важното е да помагаме на Украйна на всяка цена, президънт Зеленски обяви, че украинската армия с голяма вероятност вече ще може скоро да опита да направи някакъв пробив от няколко километра и да настъпи успешно по всички направления, и тогава Русия всеки момент ще рухне, просто трябва да продължаваме да сапортваме Украйна каквото и да ни струва това.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези пришълци се опитват да създадат нова държава. За съжаление - в люлката на съвременната култура Франция. Цивилизацията е застрашена!
57
4
 
7
 
! Отговори
Кера преди 10 месеца
Бившите колониални държави си плащат сега за гяволъците. И да продължава Франция да обгрижва всякакво ***, заселила се там, дето хал хабер си няма от ценности и уважение. А "работа" е вече обидна дума за тия ***.
56
4
 
5
 
! Отговори
666 преди 10 месеца
Там не са овце като нас.От нас нищо не става.Не народ а мъ.........
55
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скъпи Жозеф , на тези хора дето ти разграбиха магазина , отдавна са им взели всичко. Добре дошъл и ти при тях. Всички трябва вече да разберем ,че е така...
54
3
 
9
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 10 месеца
Патакламата едва сега започва. Ушевия деградант си няма на идея, какво го чака! Време е за трепане!
53
2
 
6
 
! Отговори
Господ забавя но преди 10 месеца
Не забравя когато преди повече от 160години безпристасно гледахте как един християнски народ беше колен без милост никаква милост сега понесете си кръста ***
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гражданска война във Франция! Същата набира сили в Германия и Швейцария, но това няма как да го чуете по новините. ТОВА Е НАЧАЛОТО НА ДЪЛБОКАТА ПРЕДСТОЯЩА ЦЕНЗУРА!
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, нали онзи дедик Борел разправяше колко хубаво се живее в евроатлантическата му Европа!!
50
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
бре гледай ти!..-Ред сълзи,ред сополи...А не обелват и дума какви са всъщност вандалските "протестиращи" !..."Бели франсета" ?...Ха ха,помислете отново !
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пуснали са животните от зоологическата градина за да се чувстват като в африка.
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е само началото.Ес се напълни с диваци. ЕС ще се разпадне преди да влезем там и бог да ни е на помощ.