Сорос дава 100 млн. евро за нова ромска фондация в Европа

Седалището ще е в Брюксел, започва дейността си през януари
117
Сорос дава 100 млн. евро за нова ромска фондация в Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Фондация "Отворено общество" съобщи, че ще обособи подкрепата си за ромските общности в Европа в нова фондация, и обеща за целта 100 млн. евро, предаде Асошиейтед прес.

"Ромската фондация за Европа", която ще бъде независима от "Отворено общество", ще започне дейността си от януари със седалище в Брюксел, посочиха от "Отворено общество". Желко Йованович, директор на отдела за ромски инициативи на "Отворено общество", ще оглави новата фондация.

"Това е истински европейски проект, защото ние сме най-голямата малцинствена общност в Европа, а също и най-пренебрегваната и най-онеправданата", каза той пред Асошиейтед прес. "Така че като се подкрепя развитието на най-онеправданите, се подкрепя развитието на цялото общество."

В Европа живеят между 10 и 12 милиона роми, а около 6 млн. от тях живеят в ЕС, което ги прави най-голямото на континента етническо малцинство. Значителна част от общността съобщава, че страда от дискриминация и икономическо изключване, а също и от висока степен на бедност и по-ниски нива на официална заетост, посочва Европейската комисия.

Алекс Сорос, председател на управителния съвет на "Отворено общество" и син на основателя на организацията Джордж Сорос, се изказва в сходен дух и заяви, че дейността на новата фондация ще бъде не само в интерес на ромите, но и на цяла Европа.

"Убеден съм, че новата фондация ще бъде динамична сила - посветена на реализирането на пълния потенциал на ромите и преодоляването на дълбоко вкоренените прегради, пред които те се изправят", каза Алекс Сорос.
През юли той обяви, че "Отворено общество" значително ще реформира структурата си и ще съкрати 40 процента от сътрудниците си по света. Организацията спря временно за срок до февруари предоставянето на нови грантове. Също през юли ръководството на "Отворено общество" е уведомило служителите си в Берлин, че ще прекрати голяма част от дейността си в ЕС, става ясно от имейл, видян от Асошиейтед прес.

Миналата седмица Алекс Сорос публикува авторска статия в европейското издание на "Политико", според която "Отворено общество" не си тръгва от Европа, а само променя приоритетите си и изтъкна дейността на организацията в Украйна, Молдова и на Западните Балкани. Същевременно той обеща подкрепата за основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет и ромите да продължи. /БТА,Владимир Сахатчиев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Соросроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
28
 
! Отговори
Никой преди 8 месеца
Тоя иска да унищожи Европа
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поне трима председатели на Европарламента трябва да има от тази фондация - по един от трите пола. Ей на тва му се вика промяна. Да спасим ЕС - излизаме, и ще останат само 5 млн. роми в ЕС, може вече да не са най-голямото етническо малцинство.
33
5
 
14
 
! Отговори
Чингис Хан преди 8 месеца
Идва Голямото ИЗСЕЛВАНЕ, всички ро-ми от женски род ще бъдат продадени на държавата Иран, за разплод , ще получим 10 жълтици парчето а мъжете - ро-ми, ще чупят камъни с чук 24 часа 7 дни седмицата и ще получим 5 жълтици на парче. След това са наред ;демократите; директна конфискация на всичко което е тяхно , и в Белене. Тези които имат чужди гражданства ще бъдат разстреляни без присъда. А Широшчо, с цялото си поколение ще го накълцам на каймичка с моята брадвичка, ще нахрани червеите.
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спонсорирайте извратените-те унищожават семейството,либерастите-те унищожават ценностите,племента-те унищожават реда и доверието!!!
31
4
 
14
 
! Отговори
Хахаа преди 8 месеца
Какъв Сорос бе? Той е на 93г години, едвам гледа, едвам говори и вече сигурно е с деменция и на памперси.
30
1
 
25
 
! Отговори
Чепик преди 8 месеца
Сорос е американската Вагнер, но с финансови средства. Какво прави в Европа? Тъжното е, че има достатъчно продажници, които не се интересуват от родината си.
29
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма никаква разлика между манталитета на маннгалина и мангаллитета на турчина. Което е съвсем нормално, понеже и двете са арийски племена, със сходен манталитет и мангаллиттет.
28
7
 
8
 
! Отговори
До исторически парк преди 8 месеца
"Шорош ще дава по 3000 евро бонус за всяко новородено римче!" ------- Ами като не раждате..., единствената надежда е у ромите, но напоследък и те вече не раждат като преди, правят по 1-2 чаветъ и слагат "катинаръ", и те станахъ "еурупейци" шъ знайш!
27
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И Сорос действа като Путин. Създава постоянно възможности за дрязги в ЕС за да пречи и разделя. Сорос е служител на ФСБ.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като се замисля аз вече съм ром! Как може да се докаже, че не съм? И ако не ме приемат ще е дискриминация!
25
12
 
14
 
! Отговори
До анонимен преди 8 месеца
Демек русофилите са бедни прости бачкатори?! Системен администратор съм, взимам 7к чисто месечно (преди бонусите), мразя задокеанския кърлеж и лакеите му, и обичам Русия. Други доводи да имаш?
24
2
 
11
 
! Отговори
Исторически парк преди 8 месеца
Шорош ще дава по 3000 евро бонус за всяко новородено римче!
23
1
 
13
 
! Отговори
Програмист преди 8 месеца
Тоест ще ги пускат от затворите
22
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българският бачкатор русофил берач на малини в ЕС мрази Сорос, Бил Гейтс о САЩ, защото редом до Луната и Марс, те са виновни за простотията, беднотията и поведението му на авcтpaлопитек в резултат на функционалната му неграмотност.
21
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От къде идват Маджарите? От Мароко и затова се казват Маджари, биейки се срещу Българите покоряват Панония и не знам от кога се прекръстват на Унгарци! Соросчо е Маджарче!
20
1
 
43
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Всички български роми, ако се преместите в Брюксел и се откажете от българското гражданство ще получите много пари, но трябва да се преместите сега.
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След влизането на Сталин - СССР по българската земя: Факти: 1) Прекръстиха името на Българският град Варна да се нарича "Сталин град" 2)Иззеха българските земи и си направиха колхози - ТКЗС. 3) Тия селяни които не си давааха земите ги нарекоха "Кулаци" и ги вкараха в "Концлагерите" 4) Унищожиха цялата българска Интелигенция и Аристокрация и ги вкараха в Концлагерите 5)През 1962г. 32 тона злато замина за Москва! 6) След 1989 г Комунистите си раздадоха земите Български и станаха капиталисти
18
1
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 8 месеца
ооо ние имаме достатъчно за експорт към ЕС, няма грижи!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
100 млн да дадът за газова камера най-добрата инвестиция.
16
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След влизането на Сталин - СССР по българската земя изкорениха Българските Ковбой - Целяните ...иззеха им земите и накараха Българският народ да работи робски и да изхранва мързелите ромите Синът на ромката Маруца - Бай Тошо управляваше България по еремето на развития социализъм и развъди ромската общност в българия до девето коляно.... Но и сега Азис.... Азис....Азис е нашият български Герой!