Сорос дава 100 млн. евро за нова ромска фондация в Европа

Седалището ще е в Брюксел, започва дейността си през януари
117
Сорос дава 100 млн. евро за нова ромска фондация в Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Фондация "Отворено общество" съобщи, че ще обособи подкрепата си за ромските общности в Европа в нова фондация, и обеща за целта 100 млн. евро, предаде Асошиейтед прес.

"Ромската фондация за Европа", която ще бъде независима от "Отворено общество", ще започне дейността си от януари със седалище в Брюксел, посочиха от "Отворено общество". Желко Йованович, директор на отдела за ромски инициативи на "Отворено общество", ще оглави новата фондация.

"Това е истински европейски проект, защото ние сме най-голямата малцинствена общност в Европа, а също и най-пренебрегваната и най-онеправданата", каза той пред Асошиейтед прес. "Така че като се подкрепя развитието на най-онеправданите, се подкрепя развитието на цялото общество."

В Европа живеят между 10 и 12 милиона роми, а около 6 млн. от тях живеят в ЕС, което ги прави най-голямото на континента етническо малцинство. Значителна част от общността съобщава, че страда от дискриминация и икономическо изключване, а също и от висока степен на бедност и по-ниски нива на официална заетост, посочва Европейската комисия.

Алекс Сорос, председател на управителния съвет на "Отворено общество" и син на основателя на организацията Джордж Сорос, се изказва в сходен дух и заяви, че дейността на новата фондация ще бъде не само в интерес на ромите, но и на цяла Европа.

"Убеден съм, че новата фондация ще бъде динамична сила - посветена на реализирането на пълния потенциал на ромите и преодоляването на дълбоко вкоренените прегради, пред които те се изправят", каза Алекс Сорос.
През юли той обяви, че "Отворено общество" значително ще реформира структурата си и ще съкрати 40 процента от сътрудниците си по света. Организацията спря временно за срок до февруари предоставянето на нови грантове. Също през юли ръководството на "Отворено общество" е уведомило служителите си в Берлин, че ще прекрати голяма част от дейността си в ЕС, става ясно от имейл, видян от Асошиейтед прес.

Миналата седмица Алекс Сорос публикува авторска статия в европейското издание на "Политико", според която "Отворено общество" не си тръгва от Европа, а само променя приоритетите си и изтъкна дейността на организацията в Украйна, Молдова и на Западните Балкани. Същевременно той обеща подкрепата за основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет и ромите да продължи. /БТА,Владимир Сахатчиев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Соросроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
33
 
! Отговори
дедо ви преди 8 месеца
тия милиони можеше да ги даде на държавите за които водата е лукс , едни кладенци да се изградят поне , а покрай водата ше има и какво да ядат . въобще тоя сорос нещо смислено направил ли е ? всъщност тоя от къде има пари ???!
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сорос, направо купи Земята.
13
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо не подпомгне бялото население на Южна Африка, които са много по - дискриминирани от колкото Ромите в ЕС? Там ги убиват и изнасилват чернокожи всекидневно!
12
4
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 8 месеца
Не си нормално
11
0
 
30
 
! Отговори
българка преди 8 месеца
И нека голямото крадене да започне СЕГА !
10
1
 
37
 
! Отговори
до 7 преди 8 месеца
Синчето на Сорос е по-гадно и от него самият той га каза.
9
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ромите са си с бамбашка манталитет! Навремето, на село до нас живееха семейство роми. Бяха единствените в селото ромско семейство, бяха добри хора, скромни и много бедни. Бабата Калина помня като дете много просеше. Обикаляше селото и просеше от къща на къща. У нас през ден идваше, щот бях набори с баба и баба пак я съжаляваше и и даваше по нещо. Ама просията не е решение, да работят бе. Работа има бол. Но нали са мързели!
8
9
 
26
 
! Отговори
Копейка преди 8 месеца
Сорос иска балгаринат да е беден. Заради него сме бедни.
7
1
 
41
 
! Отговори
манголандия преди 8 месеца
сорос що не им направи една държава на всички роми по света ? има достатъчно незаселени места на планетата , пустини много .
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бай Сорос е вече с двата крака в гробето, ама навсякъде пуска зловредните си ръчички.
5
5
 
9
 
! Отговори
до Коста преди 8 месеца
говори за себе си, роме, не обобщавай както ти е удобно, явно се чувстваш ромей
4
5
 
40
 
! Отговори
и те така преди 8 месеца
тоя сорос трябваше отдавна да бъде заличен ! тоя създаде толко проблеми по света че не знам дали ше има оправяне , дано резнат крилцата на синът му за да не продължава да спонсорира всякакви щуротии .
3
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо не си ги вземе при него...
2
11
 
35
 
! Отговори
Коста преди 8 месеца
Дайте ги на България. Тук сме 6 милиона роми. Някои по рождение, останалите по манталитет.
1
1
 
30
 
! Отговори
СОРОС ПРЕДПОЛАГА преди 8 месеца
ГОСПОД РАЗПОЛАГА