Гърция първа в Европа: Доставчиците на стоки намаляват цените

Налагат се глоби на всеки, който превиши маржа на печалбата
24 окт 2023 12:43, Елка Василева
76
Гърция първа в Европа: Доставчиците на стоки намаляват цените
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцкият министър на развитието Костас Скрекас заяви, че страната му е първата сред европейските страни, в която доставчиците на стоки се съгласяват да намалят цените като мярка срещу инфлацията. Той посочи, че досега са намалени цените на 213 стоки по супермаркетите, като целта е да бъдат намалени над 500 продукта, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.  

„Проблем номер едно, пред който е изправено гръцкото семейство днес, е скъпотията и "вносната" инфлация [на вносни стоки и услуги]“, каза Скрекас в интервю за ЕРТ.

Той поясни, че правителството е предприело мерки срещу инфлационния натиск в четири направления – първо, чрез подкрепа на доходите; второ, чрез контрол на пазара и борба с паричните измами; трето, чрез стимулиране на конкуренцията; и четвърто, чрез овластяване на потребителите.

„На всяко дружество, всеки доставчик, който превиши маржа на печалбата, определен от закона, се налагат големи глоби и ние обявяваме кои са нарушителите“, заяви министърът на развитието.

По отношение на разликите в цените на едни и същи продукти в Гърция и в други европейски страни Скрекас посочи, че това е проблем от отдавна.

„В момента мултинационалните компании, които внасят перилни препарати и продукти за лична хигиена, също са подложени на контрол. Те се проверяват за маржа на печалбата и ако се установи, че през 2023 г. печелят повече пари, отколкото през 2021 г., ще им бъдат наложени много тежки глоби и ние няма да се поколебаем да ги обявим“, подчерта Костас Скрекас.

Той спомена, че по рафтовете на супермаркетите вече са намалени 213 различни продукта, като целта е те да станат повече от 500 и по-ниските цени да се запазят за поне шест месеца. Намаленията са между 5 и 12 процента и са отбелязани на етикетите на продуктите.

По думите на министъра в Гърция наблюдаваме първия случай, в който доставчици се ангажират с постоянно намаление на цените.

„Това е нещо, което се прави за първи път в Европа. Никоя друга европейска държава не е предприемала такава инициатива“, каза той.

Скрекас уточни, че през месец септември инфлацията на храните в Гърция е паднала до 9,6 процента, докато в Испания е 10,5. Той напомни, че действително предните месеци гръцката инфлация на хранителните стоки беше доста по-висока от средното за Европа, но обърна внимание, че мерките на правителството вече са започнали да оказват влияние за подобряване на картината.

За повишаването на цената на зехтина Скрекас каза, че става въпрос за явление, което „не идва отвън, тъй като производството е намаляло“.

Тази година производителите на маслини и зехтин в страни като Турция, Гърция и Испания отбелязаха мащабни щети върху реколтата на маслиновите дървета заради климатичните промени в световен мащаб.
(БТА, Мелина Христова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
МИРО преди 5 месеца
За сегашното положение и състояние има САМО ЕДИН ВИНОВЕН!!! Всички го знаем, кой е той, но докога ще се търпи да стои на поста си!!!!?
65
0
 
1
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 6 месеца
Та как кзк няма да е против намалението на цените,когато търговците им пълнят гушите и банковите сметки?
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е как няма Гърция да е първа в света след като над 65% от външнотърговските банки в България са Гръцки!
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е как няма Гърция да е първа в Европа след като над 50% от Търговските кораби по целият свят са в гръцки ръце!
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Честита промяна, нали затова се търкаляхте по кръстовищата?
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А тука КЗК се обяви против намаляването на цените. Не било пазарно, видите ли....Явно затова у нас никога не се обявяват фирмите нарушителки.
60
1
 
16
 
! Отговори
Падаря преди 6 месеца
Тука маржа гони 500%
59
0
 
8
 
! Отговори
Шишо преди 6 месеца
В Англия започнаха да го правят още през Август.
58
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
но във б.гаристан се увеличават в най бедната жалка територия
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гърчуля като дойде сезона, споко ще си избие всичко. Сега намаляват цените защото няма туристи.
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
добре че внасяме украинско зърно и цените на хляба паднаха толкова много
55
2
 
16
 
! Отговори
Alex преди 6 месеца
И ние сме на първо място по нам аление, но в обратна посока! За туй не ни искат и в Бряг на слоно вата кост, щото ще почнат да се раждат сонове без бивни, а със силикон номерът не минава!
54
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това което умуват съм го въвел отдавна ,което ми е скъпо не го купувам .Още от сега съм заредил трушията , печен пипер , лщтеница , кисели краставички , остана ми киселото зеле и суджука и цяла зима мога само хляб да купувам .
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Barba Ganio?
52
2
 
3
 
! Отговори
пак питам преди 6 месеца
а Барба ***@ кога ?
51
2
 
3
 
! Отговори
питам преди 6 месеца
А барба ***? кога
50
1
 
10
 
! Отговори
Констатация преди 6 месеца
*** все е най умен и най велик и все нас ран и без пари
49
2
 
15
 
! Отговори
до гръцкия арабин преди 6 месеца
А, ако Г///анчу не открадне нещу пред деня, немъ да може да заспи! -))))
48
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То остана ли въобще нещо, което да не се внася от Китай... Брюксел унищожи икономиките на континента и докато не се отмени европейското законодателство в поне пет ключови икономически сектора континента ще продължи да затъва и да става все по-неконкурентноспособен. Това е истината. Пък тук ние може да гледаме на другата страна и да продължаваме с хипнозата...
47
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Откак се помня като човек ЕС е все в кризи. И решенията са едни и същи - повече регулации и повече добавени разходи за бизнеса. Не знам вече накъде отиват нещата... Британците се спасиха. Сега като видят сметката на енергетиката на континента какво друго ще измислят.... Навярно питейната вода да я сложат и нея на холандската "борса" , че да има "конкуренция". После и данъците дще "хармонизират". Мазоли на ушите ни излязоха от глупостите на Брюксел. И края му се не види.