Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия

Денков в Страсбург: Да сме равни с другите народи в Европа зависи от нас
Обновена: 22 ное 2023 12:31 | 22 ное 2023 12:19, Стела Стоянова
284
Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия
Снимка БГНЕС, архив

Страсбург е град с богата и бурна история, бил е част от Римската империя, за кратко е бил независим и свободен.

Днес Страсбург е белият гълъб на мира. Днес за първи път в своята история, Европа е обединена по мирен път и е равноправен съюз на мирни държави. Това каза българският премиер Николай Денков пред Европейския парламент в дебата на тема: „Това е Европа“, предаде БГНЕС.

Моята родина е една от най-старите държави в Европа, запазила името си България от 681 г. насам. В своята хилядолетна история страната ни е присъединявана насилствено към други страни, но успява да възкръсне благодарение на своите будители. Един от тях - Васил Левски, е духовният вдъхновител на независима и духовна България. Именно той казва, че всички българи трябва да сме равни. А да сме равни с другите европейски народи зависи от нашите дружни сили.

В най-новата си история България е била обект на опити за доминация - част от тях успешни, от страна на Руската империя. За съжаление, тези великоруски апетити продължават и в наши дни, и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия, както и от историческите и културни връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни.

Затова пълноправното членство на България в ЕС и НАТО е най-голямата гаранция за продължаване на европейския ни път на Родината ни. Затова и трябва да завършим евроатлантическата си ориентация с присъединяването ни към Шенген и Еврозоната, каза още Денков.

Разширяването на ЕС добива изключителна важност - България е била поддръжник на приемането на страните от Западните Балкани в ЕС. Вярваме, че приемането на този решителен за стабилността на Балканите регион трябва да бъдат приети, когато изпълнят всички необходими изисквания, и присъединяването им трябва да се основава на постижения, които отразяват реалното желание на кандидатите да се развият като интегрирана част от европейското семейство, а не на страни, раздирани от политически сметки, заяви още той.

Приветстваме желанието на ЕК да препоръча започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова, като се надяваме към тази група да се включи и Грузия. Безспорно ЕС се нуждае от укрепване на институциите и усилване на капацитета за решаване на проблемите, но този процес и процеса по присъединяването на нови страни трябва да вървят успоредно, каза още Денков.

Днес в Европа все по-често се забелязват признаци на умора от войната в Украйна, и се надигат гласове против помощта за украинския народ и бежанци. Печално известно е как завършиха опитите Хитлер да бъде омилостивен с непрекъснати отстъпки - същото важи и днес. Войната на Путин срещу Украйна всъщност е война на Путин с Европа. Като помагаме на Украйна, помагаме на Европа и защитаваме Европа. Иначе утре в положението на Украйна може да се озове Молдова, после Балтийските републики, после Полша, Румъния, България и други европейски държави. Огромното мнозинство от търсещи убежище мигранти се насочват към ЕС, а интеграцията на голяма част от настоящите мигранти върви незадоволително. Нуждаем се от нова стратегия и подход, която да различава мигрантите от войните от икономическите мигранти.

България е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенгенското пространство, и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за нашата страна и нейните граждани, каза още Денков. Самото функциониране на шенгенското споразумение сега е изправено пред въпросителни, и много страни възобновяват проверките по границите си, но не смятаме, че това може да е аргумент за неприемането на България и Румъния. С нашите две държави в Шенген границите на Европа ще са по-добре защитени, и Европа ще бъде по-силна, каза още Денков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"страната ни е присъединявана насилствено към други страни". Очаквайте новото издание на книгата на Вазов "Под присъединяването"
232
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Днес Страсбург е белият гълъб на мира.", "Разширяването на ЕС добива изключителна важност", "С нашите две държави в Шенген границите на Европа ще са по-добре защитени" - какви ги е дрънкал тоя там - врели некипели??? Да не е бил пиян или дрогиран? Наизустил любимите на посолството пропагандни цитати и ги преповтаря като собствени... Ега ти слепия, празен човечец, артист - изпълнителна кавъри от чужди песни.
231
0
 
4
 
! Отговори
ТОМОВА журналстката преди 5 месеца
Tози е близнак Денков на Плевналиев същатата мишка .НАГЛИ КРАДЦИ
230
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
има много хора, преследвани в психиатричната болница
229
4
 
4
 
! Отговори
Старец преди 5 месеца
От изказванията личи колко жалък и неблагодарен народ сме!!! Поне кажете какво предлагате,или за това Ви трябва Ммаааалко мозък!
228
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То щото американските служби, не само тайните, Ами и всякакви други, хич не се възползват и не спускат директно инструкции за изпълнение на политическия ни "елит".
227
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пък му се раздвам, за първи път от десетилетие България има премиер който може да се изказва правилно и отиде да говори в ЕП, напредък е
226
4
 
9
 
! Отговори
Далас, 22.11.1963 г. преди 5 месеца
Думи, думи, думи... При толкова празни думи, този празен човек да беше помълчал една минута в памет на президента на САЩ Джон Кенеди, убит в Далас преди точчно 60 години. Нищо подобно, не защото някой му е забранил. Просто в Посолството не са допускали, че Празният човек и това не знае.
225
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България е сложила червей за премиер -- в ес и сащ са доволни, дефицитът в бюджета ще продължава да расте, стадото гледа умно.
224
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Си Дянков има една подробност този Европейстански юнион е създаден от Хазарската мафия заради бежанците от Африка и Азия и вообще Цветнокожите за да им дават права и привилегий и Дискриминация над източно европеците, а нато е създадено да вади политиката на Хазарските Мафиози и ако се повдигне на бунтове да хвърлят Нато срещу нас
223
2
 
15
 
! Отговори
Жиката преди 5 месеца
Wow България била независима страна,голем виц...каза Кермит жабока.
222
2
 
9
 
! Отговори
Там преди 5 месеца
Където е пълно с алчни феодали управници и предатели всички се възползват и поставт управниците ни в най-унизителната поза от Камасутра, а народа е длъжен да търпи унижения и лишения. Тая територия за да бъде нещо, трябва или да стане щат на щатите, или колония/нещо като графство на Англия , или губерния на Русия. И нито един държавник от тия Балкански ширини. Толкова години само боричкания за власт и грабеж.
221
3
 
21
 
! Отговори
Илф и Петров преди 5 месеца
В какво се състои "икономическата ни обвързаност" с Русия?. След последното зареждане на ядрената ни централа е преустановена доставката на ядрено гориво, не се доставя руска газ, до Нова година спира доставката на руски петрол.Друг стокообмен с РФ нямаме. Австрия увеличава двойно вноса на руски газ, Германия също, на нефт, те обаче не са обвързани... Вместо изгодни енергоресурси докладчикът щедро ни предлага изгодни кредити...
220
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Опорките на Денков силно ми напомнят времето на соца, когато за всеки неуспех ни беше виновен гнилия капитализъм,световния импералиазъм и ЦРу. Другарят Денков има добра закалка от онова време. Достатъчно е да заклеймиш класовия враг и вече си оправдан за собствената си некадърност.
219
20
 
7
 
! Отговори
Академик Денков ли? преди 5 месеца
Той е най-образованият ни и интелигентен български премиер и политик досега. Иначе, всичките критики и ругатни, отправени към него са дело на провинциалните комунисти. Бог да благослови академик Денков и да го пази от силите на злото! българин
218
5
 
21
 
! Отговори
Petro Poroshenkov преди 5 месеца
Др.Денков ,отивате срещу родителите си ,членове на славната БКП .Плещите глупости и опорки, клише след клише всичко в полза на господарите ,по добре си разработвайте сапуните и си гледайте кефа извън политиката ,защото атлантика Пеевски ще ви разкара скоро .Алкохолика бай Доган командва Родината ,заедно с амбасадата и Галя ,хахахах!Демокрация и наредени вектори с голи газове.
217
16
 
2
 
! Отговори
Никой преди 5 месеца
Русия ще си гледа имперските интереси със или без Путин. Проблемът е в това, че "Русия преди всичко" не е "България преди всичко". Проблем е и факта че да работиш за Русия е по-доходоносно, отколкото да работиш за България. Каравелов и Вазов срещу Левски и Ботев. Разбира се има и хора, готови да пожертват България заради Русия и от заблуда а можеби и от глупост. За съжаление. Това е разделителната линия в обществото.
216
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поради огромният авторитет на г-н Денков (топ 1% учени в света!) на постоянното ни представителство в Брюксел му се налага да замъгляват снимката от речта му пред Европейски Парламент днес. Защото е празен...
215
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като умре някой ден Путин (всички ще умрем един ден )кой ли ще е виновен за световните "злини" ? За всяко нещо Путин споменават само .И Адолф Хитлер Шикелгрубер също , той умря преди 80 години още му споменават името. Пълна трагедия тия хора. Обсебени и болни на тема Путин.
214
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е нивото на компрадорския ни псевдо-елит, чиято основна задача е да споменават Путин и Русия в едно изречение, колкото се може по-често!