Усещане за корупция: "пазар" на консумативи в болниците

"Парите, та парите", само това чувал Георги след операция от рак
Обновена: 25 мар 2015 16:21 | 25 мар 2015 15:45,
37
Усещане за корупция: "пазар" на консумативи в болниците
Снимка: Reuters, архив

Георги Георгиев претърпява сложна операция от рак на стомаха в Националния онкологичен център. Там разбира за корупционната схема, която се шири в болницата.

"На шестия ден, след като ме вкараха от реанимация в отделението, идва един от лекуващите лекари, хирург, който казва, че трябва да заплатя 1450 лв. за съшивател... Обаче се налага втора операция и след втората операция доста време бях в реанимация.

Като излязох от реанимация, пак в отделението също се започна масирана атака от още един лекар, който не знам какъв се явява на хирурга, който ме оперира: "Парите, та парите". Обадих се на моите хора, казах им, те по канален ред разбират колко струва този съшивател и че 70% от тия пари взема лекарят. Реално струва между 350 лв. и 700 лв., а на мен ми искат 1450 лв.", разказа пред bTV потърпевшият Георги Георгиев.

Пациентът не е предупреден, че това ще му струва пари, защото медицинският консуматив не се поема от Здравната каса. Съшивателят, освен че не е задължителен, се оказва и с дефект. Това налага втора операция, която удължава престоя му в болницата с месец.

"Бях посъветван от лекар, също и от отделението, да не давам никакви пари, защото това е бизнес между отделни лекари с дадена фирма за съшиватели. Има и други случаи, при които идват и казват: "Вие трябва да заплатите тази сума!", но след свършен факт! Операцията е минала и след това се говори за пари", обясни потърпевшият.

Отказът на Георги да плати исканата сума, променя отношението към него. "Те дори не ми казаха какво трябва да направя след операцията, след като ме изпишат, какво трябва да ям, диета трябва ли да пазя. Абсолютно нищо не ми се казва какво аз трябва да правя след като изляза от болницата", оплака се още той.

"Потърпевши сме и съответно сме ядосани от търговията, която се развива в българските болници", коментира дъщерята на пациента Николина Петрова. "Не може той да лежи в реанимация и да идва доктора и да му казва: Какво става с парите? Не могат да нахлуват постоянно и да му казват: "До края на деня трябва да се дадат тези пари!” Това е абсурд!", настоя тя.

"Може би и за това нямаме вече лекари. Търговците остават тук в България!", възмутен е пациентът.

Оказва се, че случаят на Георги не е единствен. Националната пациентска организация всекидневно получава подобни сигнали.

А корупцията ще продължи, докато няма строги санкции, убедени са от пациентската организация, които предлагат да има процедура, при която автоматично да се прекратява договорът на болницата със Здравната каса, когато се констатира нерегламентирано източване на пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
някой забеляза ли? преди 9 години
....че " Лекаря е изчакал излизане от реанимация""- това е акт на хуманно отношение.....а при "информирано съгласие " за оперативната корекция би било редно да му бъде представен ценоразпис на задължителните плащания.На друго място пък се решава кое се поема от мижавите 8% от Касата и кое е задължение на пациента.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Защото сме им в ръцете!
25
0
 
3
 
! Отговори
ни в к-ни в ръкав преди 9 години
"при която автоматично да се прекратява договорът на болницата със Здравната каса, когато се констатира нерегламентирано източване на пари."Това няма никаква връзка с описаната ситуация .На лице е озаконена възможност - необходим инструмент/консуматив Не се заплаща от Касата!Кой и как да заплати този консуматив?!? Това е генералния проблем!
24
1
 
4
 
! Отговори
ss преди 9 години
Az pak vi pitam za kakvo ni e i Kasata...predi kato e namalo da ne bi da ne sa se lekuvali horata...zdraveopazvaneto e bilo na nivo..zacho v Balgaria edno necho koeto raboti vinagi go skapvat...omraznite gerberi ne iskat reformi samo taka che spazat obechaniata si pred amerikanskite si gospodari...da unichogavat naroda ni...zachoto po tehni planove i 4 ml sme im mnogo
23
2
 
11
 
! Отговори
Хипократ в БГ преди 9 години
След тежка животоспасяваща операция, близките на пациента се явявят при опериралия го хирург и му връчват плик с банкноти.- Как мислите докторе ще живее ли?Докторът брои внимателно парите:- За сега не!
22
6
 
3
 
! Отговори
iglika преди 9 години
ami za kakvo ne se lekuvate s viara i chudotvornite kartinki ? - hem e bez pari, hem i jivota vi stava edin svetal, iasen i 100% ozdraviavate i stavate dobri blagi chisti hora (ot svetenata voda), pochvate da ste milosardni, davasti, poostriavasti, bolkouspokoiavasti, velikodushni, oprostavasti, palni s jivot i blaga!
21
1
 
24
 
! Отговори
Кико преди 9 години
На потърпевшите рекета сте написали пълните имена- Име и Фамилия. Питам, защо на сте написали имената на лекарите изнудвачи на болни пациенти?
20
4
 
12
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен Подкрепям те напълно в изказването,по-точно-адмирирам те за истината,за която всички си затварят очите.Имам познати доктори,стандарта им на живот е добър,а "имотчетата"обичайно са по бреговете на южната ни съседка или по изключение на нашето море.Изводът е- умрелите Бог да ги прости...Грешките на лекарите са под земята.
19
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виновни са лекарите. След като са отворили пациента и са установили нуждата от подобен консуматив е трябвало да го събудат, да вземат подпис и отново да го вкарат за операция. Няма ненаказано добро.
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
толкова е навързано УЧИЛИ СА МНОГО ВРЕМЕ ЗА ЛЕКАРИ - СПАСЯВАТ ЖИВОТ-ПЛАЩАТ ИМ МАЛКО - КОРУПЦИЯ - КЪДЕ МИНЕ КЪДЕ НЕ - СТАВА РУТИНА - СТАВАТ ЦИНИЧНИ И БРУТАЛНИ НАГЛЕЦИ - ПСУВАМЕ ГИ - ТЕ ЯДЪТ ДЪРВОТО - МОСКОВ ГИ ЗАЩИТАВА - ИЗВОДА МОСКОВ(И ДРУГИТЕ ПРЕДИШНИ) В ВИНОВЕН ЧЕ НЯМА РЕАЛНА РЕФОРМА
17
4
 
18
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Общество ли сме,кво сме,кой ще каже?Смрад!
16
3
 
23
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Прочетох статията и коментарите след нея.Близките ми са починали от рак,смъртта при тази болест е повече от ужас и днес след 10 години си спомням всяка подробност,всяка лекарска реакция,често пъти достигаща до просташки цинизъм,но какво да се прави...съдба.Всеки преживян ден се моля,да не попадна в" ръчичките" им,защото могат така да преобърнат съдбата ми,че и Господ не може да ми помогне.Моля за прошка, всички отговорни доктори,които ценят Хипократовата клетва и носят с чест титлата ДОКТОР.
15
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лекарите не са само най-корумпирани - те са и най-нагли и безочливи хора въобще - смятат , че всички други са им длъжни навеки -освен това никой не издава касови бележки и никой не плаща никакви данъци -това е истината -БЯЛАТА МАФИЯ Е НАЙ-БЕЗСКРУПУЛНАТА!
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То не е нормално и 25години едни и същи народни представители да са в парламента .Казано е рибата се вмирисва откъм главата.На Запад директорите на болниците са за 4 години като не вземат 500%повече от работещите лекари .Там да си директор е отговорност тук е привилегия .Така че докато не се смени чипа на българския търгаш централно ,ще е така .Контрол няма в цялата държава -преливат язовири ,гърмят заводи ,убиват стари хора в къщите и цялата държава е КАМЪНИТЕ ПАДАТ
13
10
 
28
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
90% от лекарите са Богаташи само им вижте именията най бедния със сигурност има имот за над 200 000 евро. Със заплата от порядака на 1000 лева. Едни от най корупираните са лекарите.
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Камериии!!! Те защо не искаха камери в операционното, сещате ли се? И да, студентите по медицина ги учат, че лекар "добър ден" да ти каже, трябва да му дадеш 5 лв! /Това последното не е измислено, факт е!/
11
4
 
18
 
! Отговори
Stefan преди 9 години
Nai-nakraia da se zagovori za edin ot serioznite problelmi v zdraveopazvaneto - draneto na pacientite. Predi vreme Valia Ahchieva napravi reportaj na tazi tema - dvoinoto schetovodstvo na firmite za konsumativi i medikalenti. Estestveno bez nikakyv rezultat. Tova e praktika vyv vsichki bolnici, ne samo v onkologiata i ne samo v koremnata hirurgia i ne samo v Sofia. Imenno vyzmojnostta edni lekari da se obogatiavat neogranicheno za smetka na pacientite sysipva nivoto v zdravnite griji.
10
5
 
10
 
! Отговори
martin преди 9 години
До 25 ГОДИНИ СТИГАТ !Ти май си лекар искаш да продължаваш да крадеш от ЗК. За какво са били четците , за такива като тебе, дето открадаха народа.
9
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корупцията в здравеопазването е огромна. Точат по здравна пътека, вземат под масата, надписват престой, правят алъш-вериш с всякакви консумативи и ти обръщат внимание, едва когато разберат, че ще им платиш. Търговци с живота и смъртта, без да им пука че повечето хора са бедни, а стандартът ужасно нисък.Но те искат да са като на Запад!!! Но защо не бягат в чужбина? Къде ще намерят такава яма? Само младите лекари бягат.Има все още морални хора сред лекарите, но те са вече като бели врани.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОРУЦИЯ - ПОПРАВЕТЕ СИ НАПИСАНОТО В ЗАГЛАВИЕТО - НЕУДАЧНИЦИ!