Защо се налага и как да накисвате различните видове ядки?

Като накисвате ядките преди консумация, вие имитирате природата
19 юни 2022 12:00, Михаела Лазарова
10
Защо се налага и как да накисвате различните видове ядки?
Снимка: Istock

Ядките са изключително полезна храна, богата на витамини, минерали, протеини, здравословни мазнини. Те са прекрасен съдружник в контрола на теглото, кръвната захар, кръвното налягане. Суровите ядки обаче се нуждаят от накисване преди да бъдат изпечени или консумирани директно.

Защо това се налага и как да го правите правилно с различните видове ядки?

По повърхностния слой или обвивка на повечето ядки се съдържат инхибитори на растежа и фитинова киселина, които предпазват ядките от проникване на вода по време на дъжд или влажно време. Така ядката се съхранява, докато се появят подходящи условия за нейното поникване. Ядката всъщност е семе, от което се очаква да порасне младо растение при благоприятни условия. И както всички семена, така и ядките се нуждаят от вода и слънце, за да покълнат.

Ако не накиснете ядките преди термична обработка или консумация, тези вещества ще попаднат в храносмилателния ви тракт и могат да бъдат предизвикателство за него – да предизвикат смущения, раздразнения, понякога дори неразположения и болки.

Защо е добре да накисвате ядките и семената?

Повечето ядки идват от тропическите и субтропическите райони. Когато влагата там се повиши достатъчно и паднат обилни дъждове, те отмиват киселините и ензимните инхибитори по ядките, като така подготвят семената за покълване. Като накисвате ядките преди консумация, вие имитирате природата, като неутрализирате потискащите вещества и стимулирате растежа на младото растение, според smallfootprintfamily.com.

Това увеличава хранителния състав на ядката, стимулира повишаването на витамините, особено тези от група В. Накисването прави ядките и значително по-лесни за храносмилане. Веществата в тях се усвояват много по-лесно и качествено, ако са били подобаващо накиснати преди това.

Как правилно да накисвате различните ядки?

Тиквени и слънчогледови семки

Накиснете с 2 супени лъжици сол за 8 часа или през нощта. Оставете да изсъхнат между 12 и 24 часа преди консумация или печене.

Сусам

Накиснете с 2 супени лъжици сол или за през нощта. Оставете да изсъхне за 24 часа.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: орехиядкисусам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8 Сигурно защото любовта минава през стомаха :)
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имитирате природата? Тая що не си пише статиите за секса, ами се занимава с неща, от които си няма понятие?
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята баба храни с такива кокошките, има 6 колошки и ги пасе в градината,та им троши ядки и им го фърля :))))
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е препоръчително много ядки на ден. Една шепа е достатъчна, защото вдигат рязко инсулина
3
0
 
28
 
! Отговори
Ъъъ... преди 1 година
Ехоооо, 2 супени лъжици сол...на колко вода, на литър, на два литра, на 5 литра ли, за какво количество семена, за 50 гр, за 100 гр, за килограм ли....Или да напишем статията, а какво пише в нея е без значение?!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да дъвчете бавно и старателно. Няма да ги гълтате цели като мисиpки.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стават по меки за кокошките и няма опасност да се задавят.