Учени създадоха модел на човешки ембрион без сперма и яйцеклетка

Надежда за изследването на спонтанни аборти и вродени малформации
7 сеп 2023 16:43, Елка Василева
33
Учени създадоха модел на човешки ембрион без сперма и яйцеклетка
Снимка: архив, БГНЕС

Учени разработиха структури, подобни на човешкия ембрион, без сперматозоид или яйцеклетка - нова надежда за изследването на спонтанни аборти и вродени малформации, която обаче повдига етични въпроси, съобщи АФП.

Изследователите публикуваха изследванията си в научното списание "Нейчър". Те  описват как са успели да създадат модел на ембрион от човешки ембрионални стволови клетки.

Специалисти приветстват постижението като "впечатляващ" напредък, който може да разкрие тайните на ранните дни на бременността, когато спонтанните аборти са най-чести.

Тези резултати обаче продължават да подхранват дебата за по-ясни етични правила за лабораторното разработване на човешки ембрионални модели.

Групата изследователи, ръководена от палестинеца Якоб Хана от Научния институт "Вайцман" в Израел, е създала човешки ембриони-модели на възраст 14 дни, което е законовата граница за този вид изследвания в много страни - до момента, в който органи като мозъка започват да се развиват.

Изследователите уверяват, че тяхната работа се различава от предишните по темата, защото използват клетки, модифицирани химически, а не генетично и защото техните модели, с жълтъчен мехур и амниотична кухина, приличат повече на човешки ембриони.

Тези прилики могат да направят моделите по-ефикасни за изследвания на спонтанни аборти, генитални малформации и стерилитет, казва Джеймс Бриско от института "Франсис Крик" в Лондон. Създадената структура "изглежда произвежда всички различни видове клетки, които формират тъканите на този ранен етап от развитието".

Това изследване "е стъпка към разбирането на един период от човешкото развитие, през който много бременности завършват неуспешно и който досега винаги е бил много труден за изучаване", добавя той.

Изследователите, създали структурите и други учени настояват, че те не трябва да се разглеждат като човешки ембриони. Те "силно наподобяват, но не са идентични" с човешките ембриони, се казва в статията.

Това и други изследвания показват, че "моделите на човешки ембриони стават все по-усъвършенствани и се доближават до това, което може да се случи по време на нормалното развитие", обяснява Дариус Видера, експерт по клетъчна биология в университета в Рединг.

В текста се подчертава, че "стабилна регулаторна рамка е по-необходима от всякога".
(БТА, Христина Терзиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Един мъжНе си прав - учените вече не нуждаят и от женски, т.е. хората не са нужни вече.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, постлан!
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пътят към ада е послан с добри намерения!
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скоро Дард Вейдър ще направи армия от клонинги и ще унищожи САЩ
22
3
 
7
 
! Отговори
до таня преди 8 месеца
Моме, най-великите умове на човешката цивилизация са признавали божествената същност на Вселената и Човека, но с такива като "п.р остаци" като теб (нищо лично) дори Нютон, и Айнщайн не биха спорели.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ТаняНормално е да сме изострени Танче, добре че все пак е модел, а не истински ембрион. И да, прави са хората че недоволстват, все пак учените не разбират много неща и от една хубава и благородна идея може да сътворят необратими за нас последствия.., в крайна сметка всяко поколение казва за следващото, че от него нищо не става.
20
18
 
4
 
! Отговори
Таня преди 8 месеца
Чета коментарите и не мога да повярвам колко много умствено ограничени има все още. Кланят се на божества, на таласъми, на какво ли не... Дъно.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това не са учени, а извратени безбожници, без капка достойнство и морал, които трябва да влязат в затвора и да им бъдат отнети правата и лицензите за практикуване на професиите "учен" и лекар завинаги!
18
1
 
8
 
! Отговори
България преди 8 месеца
Ей не си играйте с природата...и със онова нещо което стои над нас.Човешката глупост е безгранична и за това страда цялото население на земята.
17
1
 
3
 
! Отговори
Рендету преди 8 месеца
И кво шъ излезе от "туй" без наследствения фактор на родителите??? Щоту по дебелите книги пише, че човек е съвкупност не само от "сперматозоид и яйцеклетка" но и от наследствените фактори на мноооогото му прародители преди него! За човешката Душа да не говорим!!!! Ааа..., да, бе, вие не вярвате в душата, забравих!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сатанисти, сър
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Франкенщайн идва, после ще се чудите как да го спрете.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 15 : хубаво е да си богат, нали?
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Богатите искат да създадат ембриони и хора, донори на органи..............за да живеят 1000 години...........ясно е!!
12
2
 
2
 
! Отговори
Истина преди 8 месеца
Раждането на Силоните...
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е само модел..............без *** и яйцеклетки не става човек.............математически модели и аз мога да създам, без да съм професор!!!
10
1
 
14
 
! Отговори
Един мъж преди 8 месеца
Чудесно, сега женските не се нуждаят от нас за да продължат човешкия род, могат направо да ни затриват. Вече са почнали.
9
1
 
21
 
! Отговори
хм преди 8 месеца
някой си играе на Господ .
8
0
 
6
 
! Отговори
Deep Zone преди 8 месеца
Олдъс Хъксли - "Прекрасният нов свят" - ембриони в бутилки... Велика книга!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Дзвер - Зависи - може да се модифицират различни биологични единици, според определена функция.