"АстраЗенека" изтегля COVID ваксината си

В Австралия тя не е достъпна от март 2023 година
8 май 2024 10:20, Инна Ангелова
46
"АстраЗенека" изтегля COVID ваксината си
Снимка: hakan german от Pixabay

На 7 май Европейската агеция по лекарства обяви, че ваксината на фармацевтичната компания ”АстраЗенека” повече няма да се използва. От компанията обявиха, че започват изтеглянето на ваксината си „Ваксзервия“ в световен мащаб. В Австралия тя не е достъпна от март 2023 година.

Причината за изтеглянето на продукта е наличието на нови препарати, които са пригодени за нови подварианти за борба с коронавируса. След направен анализ от страна на “АстраЗенека” става ясно, че има загуба на интерес към техния препарат.

„Според независими оценки над 6,5 млн. човешки животи са били спасени само през първата година, в която ваксината стана достъпна. Глобално бяха осигурени повече от 3 млрд. дози“, казват от компанията. „Нашите усилия бяха признати от редица правителства и организации по света като критични за побеждаване на глобалната пандемия от COVID-19. Сега започваме работа с регулаторите и нашите партньори, за да продължим напред“, допълват още те.

През 2021 година „АстраЗенека“ промени името на ваксината си на „Ваксзервия“. Тя беше разрешена за използване при лица над 18-годишна възраст в пика на пандемията. Ваксината е двудозова с почивка между ваксинациите от три месеца. В някои страни по време на пандемията беше използвана и като бустер.

„Ваксзервия“ е разработена с помощта на вирус от семейството на аденовирусите, който е модифициран да съдържа протеин от SARS-CoV-2 – вирусът, причинител на COVID-19. Макар всички клинични проучвания да доказаха, че препаратът е напълно безвреден и ефективен, ваксината носеше рискове от сериозни странични ефекти като тромбози и тромбоцитопения. Изключително редкият симптом се появи при двама или трима души на 100 000 ваксинирани с „Ваксзервия“.

Проф. Катрин Бенет, директор на епидемиологията на университета Дийкин сподели, че ваксината е помогнала за спасението на милиони животи. “Беше важна в началото на глобалната ни борба с коронавируса. Въпреки това препаратът таргетира стари, древни варианти на болестта. Сега използваме други продукти, които преследват новите варианти на болестта“, коментира директорът на епидемиологията на университета Дийкин в Австралия проф. Катрин Бенет.

Последните съвети на СЗО за ваксинирането срещу COVID-19 се появиха през април. Тогава стана ясно, че препаратите трябва да са насочени към вариант JN.1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от Здраве
Навици, които дехидратират кожата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да знаете,че не само тази ваксина срещу ковид има такива последици.Направиха си експеримент с човечеството тея и ще горят в ада.Вкарали са във ваксината графен,за да ги следят със сателитите,но той улавя всякаква радиация и се изпържват от вътре и така стават тромбозите...сварява им кръвта.Сега отгоре духовете на загиналите от експериментите ги следят и би трябвало вече да са в нервна криза.Отделно са искали да променят генома,за да го патентоват и да имат роби.
38
9
 
2
 
! Отговори
ам ам ам преди 1 седмица
антиваксърите са накацали на статията като насекоми на изкльопано кафяво
37
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
И аз си взех АЗ-а. Никой друг не може да ме има.
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да си ги набучкат всичките изтеглени ваксини тия от Астра Зенека. Умориха мъжа ми, изправен се срина на земята и дотам беше. Тромб според лекарите. След две поставени ваксини и час за трета след няколко дена. Повярва им, аз явно не бях толкова убедителна. Но пък оцелях и без измислените им ваксини. И не, не съм антиваксър, всички ваксини имам, децата също. Но на тези за ковид не повярвах, не са лимонада да я набъркаш набързо и да използваш хората като опитни мишки.
35
3
 
18
 
! Отговори
лайното преди 1 седмица
До м-м-м-м ямиии- антиваксъри не са, просто защото коментираните ПРЕПАРАТИ НЕ СА ВАКСИНИ... да ти е сладко!
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 23 - фАЙЗЕР? аз викам Шмайзер, то същото като Пфайзер... познанията ти за компанията са показателни дали разбираш значението на думичките, които си написал...явно бая си се бол
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още помня как след ваксинация с тази ваксина получих възпаление на вътрешното ухо и ветибуларния апарат ми беше разбрицан. На едната страна не можех да легна, всичко ми се въртеше и се мятах рязко на другата страна. Боже опази от ваксини на Биг Фарма!
32
3
 
6
 
! Отговори
Страхил преди 1 седмица
За съжаление Чалгария върви по пътя на робско-васалски изпълнител на заповедите на Сорос, Памперс и други неоконове. Известно е, че мнозина от политическия елит в София не могат да понасят содомерзост и на километър, но го правят, иначе е сектир-башка. Затова е необходима абсолютна промяна, за да може новият елит да се исправи пред глобалното зло и да каже НЕ, от тук ние сами ще определяме интересите на Булгария, а не някой си Дьорди Шварц или Блак Рок.
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тъжен ден за родните умно-креслииви жндовци! Сега остава и фазер да спре тяхната "напълно ефективна и безопасна" експерименталка и тия ще почнат да си режат вените..
30
3
 
23
 
! Отговори
Правят го преди 1 седмица
Сигурно щото е "тествана и безопасна"...хи хи хи
29
4
 
17
 
! Отговори
Щурия ваксинист преди 1 седмица
Сакън, недейте . Тъкмо щях да вървя да се бода със зенека. Някъде няма ли останала ваксинка, моля ви бе, хорица. Поне едничка дано се намери..
28
4
 
37
 
! Отговори
Гого преди 1 седмица
пЛандемията, която "върлуваше" до началото на войната в Украйна показа колко е лесно да бъдат подведени и манипулирани иначе умни и интелигентни хора. Имаше ред неща, които трябваше да покажат на всички, че нещата не са точно такива, каквито ни ги представят, но не ... лековерните решиха да се плашат.
27
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имало нови ПРЕПАРАТИ!
26
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Доктор Ох Боли. Именно. По време на КОВИД за пръв път на света се появи ваксина, която не предпазва от разболяване, а "го караш по-леко" както и ваксинираните спокойно разнасяха заразата снабдени с подпечатан документ. И после народа се чудеше що вируса се разпространява.
25
2
 
37
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 1 седмица
Стига сте бъркали "ВАКСИНА", разработвана с години с някакъв "СИРОП" направен за 2 месеца и не тестван преди да бъде въведен в употреба. Да не говорим, че ваксината предпазва от разболяване, а тия сиропи дори това не правят!
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква загуба! Тъкмо мислех да си нашия от всичките поедна през юни и сега ме лишават от тая възможност!
23
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Файзер и Модерна имат по-добри ваксини , факт! Спутник е копираната астра зенека да изхвърлят и нея!
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До до 12. Той не прави разлика между нормално създадените и изпитвани дълги години ваксини и набързо скалъпените неизпитани отвари претендиращи да са създадени с извънземни технологии и изкуствен интелект. Това им е проблема на ваксинаторите.
21
8
 
13
 
! Отговори
до 12 преди 1 седмица
А раждането задължително ли е? Няма как нещо, което носи дори и малък риск за живота и здравето да е задължително с държавен закон за абсолютно всички. Това в белите държави е разбираемо и затова там детските ваксинации за препоръчителни и по усмотрение на родителя. Диктаторския общозадължителен детски ваксинационен план в България, трябва да бъде преразгледан, ако наистина твърдим, че тук има демокрация!
20
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отварата струва стинки спечелиха милиарди няма какво да се притесняват.