Напаст: Заради Airbnb – хазяи изхвърлят местни жители от домовете им

Много туристически градове молят Европа за помощ
9 авг 2019 13:00, Нели Христова
116
Напаст: Заради Airbnb – хазяи изхвърлят местни жители от домовете им
Снимка: Pixabay

В началото на своето създаване Airbnb помагаше на хората да отдават свободните си стаи на туристи и да печелят някое допълнително евро. Днес, бизнесът с отдаване на имоти на почиващи е напреднал толкова, че цели апартаменти биват купувани и отдавани под наем, но не дългосрочно, а отново на туристи. Оказва се, че това гони местните жители от градовете, а около 10 туристически града са се обърнали към Европейския съюз за помощ.

Хулио си купува 9 апартамента във Валенсия, които отдава през Airbnb. Пред BBC той признава, че печели повече пари давайки ги на туристи, отколкото на хора, които искат да живеят под наем. Хулио е един от многото, които са превърнали Airbnb в своя професия.

„Радваме се на този бизнес, защото реновираме апартаменти и помагаме на туризма в града“, казва той пред BBC.

Но тази „помощ на туризма“ се отразява негативно върху местните граждани.

Хесус и Мигел живеят в малко жилище във Валенсия. Хесус е художник, който използва мястото като свое студио. Но скоро апартаментът вече няма да е техен дом. Те живеят там под наем, а старият собственик на мястото го е продал на предприемач, който ще го превърне в поредното Airbnb. Всъщност, той не просто е купил апартамента на Хесус и Мигел, а цялата сграда, която ще превърне в нещо подобно на хотел.

„Буквално ни изхвърлят от дома ни. Тук съм живял 14 години. Чувствам се така, все едно откъсват част от мен“, споделя Хесус. Той и Мигел имат само 20 дни да напуснат апартамента.

„Къде ще отидем? Ще трябва да напусна Валенсия, да съм далеч от корените си“, жалва се той.

През последните години броят на местата, които се отдават под наем на туристи се увеличава със светкавични темпове. Един на всеки осем апартамента в даден квартал вече се е превърнал в Airbnb.

“Как да се разхождам по улиците и да виждам само натрапници, които се разхождат по тях? Един ден едни хора ще живеят тук, следващата седмица – други. А това тук беше моя дом“, казва Хесус.

Запитан дали са му нужни 9 Airbnb-та и не може ли да отдава някой от апартаментите на местни граждани, Хулио категорично отговаря: „Възможно е, но това не е бизнесът, в който съм. Airbnb ти дава свободата, че имотът винаги е на разположение, ако ти трябва за нещо, ако искаш да го продадеш, ако искаш самият ти да отседнеш в него.“

В някои градове цели квартали са вече част от Airbnb, принуждавайки местните да напускат насила домовете си.
„Харесва ми контакта с различни култури, духът, който туристите придават на града“, казва Хулио.

„Туризмът е добър за икономиката, но не този тип туризъм. Това не е Валенсия. Сега прилича повече на снимачна площадка", възмущава се Хесус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз минах 5 кръга на интервюта, но на 6-ия ми зададоха следния заблуждаващ въпрос: "Имаш ли нещо против да носиш обяд на шефа?" - казах: "Разбира се, че не - за мен това е чест и дълг!". "Добре, ами ако няма обяд, отидеш в заведението и няма, тогава какво ще правиш?" Изпотих се и се притесних, че няма да отговоря правилно и ще изгубя шанс да се състезавам в хубавия капитализъм. Няма да мога да работя по 18 часа и да знам защо (подксазка: за шефа). Напрегнах всичките си сили и казах:
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 57Ти си един загубеняк, който и за охрана не става ...
49
1
 
26
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
Не разбрах как така насила напускат домовете си, при положение че живеят под наем и реално не е тяхна собственост. Все едно моят наемател да почне да се разпорежда какво да правя с моя имот. Егати и комунистите, егати и чудото- не научиха, че чуждото е чуждо и не е тяхно.
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42Аз не искам цоциализъм. 15 години 30хил.в ДСК жилищно. Ни жилище, ни дявол. Нищо, че преизпълняваха петилетките. 500лв. май бяха в Мототехника. Ни кола, ни дявол 20 години. Сега тухлен край София в затворен комплекс с басейн и охрана веднага. Автомобил последен модел лидер в своя клас веднага. Работя 12 часа и знам защо. Само да направят и здравеопазването капиталистическо. Срещу внесените здравни, нямам право на мост. И...от джоба ми.
47
1
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
А, демонократите пратиха "ромите", да я довършат.
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изхвърлят от домовете им? Мястото, където живееш под наем, не е дома ти. За наема има договор, който всяка от страните може да прекрати.
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47И аз минах орез 3 кръга на интервюта, наеха ме и днес заплатата ми е 8 пъти по-висока от тази, на тея, сетонпредпочетоха, да се напушат и насоят, вместо да учат за прифесия ...
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 36През 20те о 30те семейството ми беше по-добре. Имали сме прислуга... ама пусти му селски куманизъм
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42Ми аз не исках ...
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39Зависи къде си ... В сградата оред нас в Копенхаген има 2 апартамента, на който собствениците (братя) са по Света поне 7-8 месеца в годината, следователно апартаментите са пред Airbnb но си има условия и неспазването им има тежки псоледици.
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали искахте капитализъм и пак ревете?!? Хесус - Месус, ми не се оплаквай, братко, а давай, развивай се и ти с капитализма, хехех. Какво беше, "търсим хора, които са гъвкави, адаптивни, учат бързо и са позитивни." И най-любимото ми: "трябват ни хора с can-do attitude". Това последното Кирил го е казал на Методий, когато е стигнал само до 14-тата буква и казал: "Не мога повече."
40
5
 
6
 
! Отговори
Българин от Германия преди 4 години
Ами социалистите на влас в Испания затягат положението. Аз предпочитам "дивия" капитализъм пред социалистическите регулациите и закони - ял съм им попарата 40 години.Естествено, че прекратяването на договора за наем трябва да им атрайност от мин. 3 месеца, както е в Германия, за да имат време наемателите да си потърсят друго жилище.За жалост Rot-Rot-Gruen коалицията в Берлин готви драстични мерки срещу собствениците на жилища и служи на изберателите си - калпазани, ***, леви екстремисти.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тез да не ми се правят ... Много по-лесно е да си вземеш жилище ттам, отколкото при мас. По-трудно е, да те изгонят.
38
5
 
16
 
! Отговори
Проблем си е преди 4 години
представи си стандартна кооперация, живееш си, и изведнъж съседите ти почнат да се сменят през седмица. Постоянно влачене на багаж, тряскане, тропанеИ това са туристи, дошли за купонНе напразно си има хотели и отделно сгради за постоянно обитаванеИдеята да тази платформа беше да можеш да отдадеш временно част от жилището си, или такова което не ползваш в момента а не да купиш 9 апартамента и да правиш бизнес. В бизнеса има други регулации, категоризации и т.н. Тва е ДИВ ЗАПАД
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да се разхождам по улиците и да виждам само натрапници, които се разхождат по тях?"Брях да му се невиди...Хесусчо иска улиците само за него.Интересно за една година колко пари вкарва в хазната като данъци,такси и оборот и колко вкарват туристите минали през един апартамент като неговият за една година.Сигурно десет пъти повече идват от туристите.С какво допринася павече за развитието на града Хесусчо,че протестира.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живях на наем, когато делях стая с колега.Сега живея на наем в собствена стая, но ще синкупя апартамент скоро.Не, не съм хвърлял пари в "коша" защото за 3% от цената на тези имоти, живях 6.5 години там.Сега вече, имамсъбрани, да плрият 40% от цената на жилището и е на далавера, дори с лихвите, особено, като пусна наемател в голямата стая, да си го взема от банката.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Буквално ни изхвърлят от дома ни. Тук съм живял 14 години. Чувствам се така, все едно откъсват част от мен" - този дом буквално не е твой, а под наем. Тогава какво очакваш? Да се потъпче конституцията, да се отнеме апартамента от собственика му и да ти се даде безвъзмездно само защото ти така го чувстваш?
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39Има си закони има си всичко ... Това не ти е българия, дела половината са готови да получат инфаркт, като им подам договор с 9 страници ...
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и сега във всеки договор за наем си има период за предизвестие и от ДВЕТЕ СТРАНИ!Това не дава право на нагъл наемател да претендира за каквото и да е друго.
32
2
 
5
 
! Отговори
Мега якия набор преди 4 години
До Стар НабирТака е - Airbnb-нце, кътам по 150 лева на нощувка от чужданците и ми е кеф.