Напаст: Заради Airbnb – хазяи изхвърлят местни жители от домовете им

Много туристически градове молят Европа за помощ
9 авг 2019 13:00, Нели Христова
116
Напаст: Заради Airbnb – хазяи изхвърлят местни жители от домовете им
Снимка: Pixabay

В началото на своето създаване Airbnb помагаше на хората да отдават свободните си стаи на туристи и да печелят някое допълнително евро. Днес, бизнесът с отдаване на имоти на почиващи е напреднал толкова, че цели апартаменти биват купувани и отдавани под наем, но не дългосрочно, а отново на туристи. Оказва се, че това гони местните жители от градовете, а около 10 туристически града са се обърнали към Европейския съюз за помощ.

Хулио си купува 9 апартамента във Валенсия, които отдава през Airbnb. Пред BBC той признава, че печели повече пари давайки ги на туристи, отколкото на хора, които искат да живеят под наем. Хулио е един от многото, които са превърнали Airbnb в своя професия.

„Радваме се на този бизнес, защото реновираме апартаменти и помагаме на туризма в града“, казва той пред BBC.

Но тази „помощ на туризма“ се отразява негативно върху местните граждани.

Хесус и Мигел живеят в малко жилище във Валенсия. Хесус е художник, който използва мястото като свое студио. Но скоро апартаментът вече няма да е техен дом. Те живеят там под наем, а старият собственик на мястото го е продал на предприемач, който ще го превърне в поредното Airbnb. Всъщност, той не просто е купил апартамента на Хесус и Мигел, а цялата сграда, която ще превърне в нещо подобно на хотел.

„Буквално ни изхвърлят от дома ни. Тук съм живял 14 години. Чувствам се така, все едно откъсват част от мен“, споделя Хесус. Той и Мигел имат само 20 дни да напуснат апартамента.

„Къде ще отидем? Ще трябва да напусна Валенсия, да съм далеч от корените си“, жалва се той.

През последните години броят на местата, които се отдават под наем на туристи се увеличава със светкавични темпове. Един на всеки осем апартамента в даден квартал вече се е превърнал в Airbnb.

“Как да се разхождам по улиците и да виждам само натрапници, които се разхождат по тях? Един ден едни хора ще живеят тук, следващата седмица – други. А това тук беше моя дом“, казва Хесус.

Запитан дали са му нужни 9 Airbnb-та и не може ли да отдава някой от апартаментите на местни граждани, Хулио категорично отговаря: „Възможно е, но това не е бизнесът, в който съм. Airbnb ти дава свободата, че имотът винаги е на разположение, ако ти трябва за нещо, ако искаш да го продадеш, ако искаш самият ти да отседнеш в него.“

В някои градове цели квартали са вече част от Airbnb, принуждавайки местните да напускат насила домовете си.
„Харесва ми контакта с различни култури, духът, който туристите придават на града“, казва Хулио.

„Туризмът е добър за икономиката, но не този тип туризъм. Това не е Валенсия. Сега прилича повече на снимачна площадка", възмущава се Хесус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами Хесус да си беше купил апартамент... какво да кажа?
30
1
 
11
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Това е пазарна икономика, нали и ние българите викахме по площадите преди 30 години за нея. Аз и до днес я харесвам. А тези Хесус и Мигел да не хленчат, а да се поучат от Хулио !Или да си купят поне едно собствено жилище, никой не им пречи. Амо много по-лесно им е да живеят в центъра между кафенетата и кръчмите, да плащат нисък наем и да не се обвързват със собствено жилище. наскоро бях във Варшава - за 30 Евро на вечер в апартамент в центъра, много по-добре и тройно по-евтино от хотелите там.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е така, защото няма ясно формулирани закони за договорите под наем. Трябва да са срочни и хазяина да няма право да те предупреди да напуснеш по-късно от 2 месеца преди изтичането на договора за да имаш време да си намериш друга квартира. Ако ли не и реши да те остави на улицата да ти дължи обезщетение 3 пъти в размера на наема за всеки месец от договора.Но за съжаление както един по долу каза, при нерегулирания див капитализъм е така....
28
5
 
12
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Трябва да се прокара закон: ако човек докаже, че се е привързал към жилището си под наем, държавата да го купи за него.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е добро утро, отдавна е от cвинcките медии. Много малко останаха, които да не са. Ама ще видим сега с тая АЧС как ще се оправят :D
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, аре си менкаме и жените на принципа на Airbnb !
25
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Млако ви е стара информацията. Във Валенсия много затегнаха отдаването под наем чрез Air BNB. Самата държава затегна контрола, за да можеш да отдаваш под наем трябва да не си на кота 0, да имаш самостоятелен вход, да имаш асаньор, на етажа от сградата не може да има повече от един апартамент който се отдава. И ред мерки предприети от местната администрация
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Собственикът е виновен, че ги е оставил да свикнат. Трябвало е да им бие шута много отдавна, но явно и той е гей и са си допаднали.
23
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не виждам проблем. Просто да се изнесе в селата наоколо. Там е евтино и спокойно. Щом е художник, какво му пречи да си рисува на село? Тъкмо така ще се облагородят и селата, а няма да бъхтят само пипер,
22
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи свикнал с апартамента. Той е под наем там. Той как си представя цял живот да е в една квартира?
21
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно да слушам как дърти негодници плачат, че поради отварянето на границите, жените вече не се хващат с тях, щото имат по-голям избор.
20
3
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво означава "реновирам"?
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правиш срочен договор,и няма съд който да те осъди!
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВалонецаАко Германия е измислена, то при нас е един пълен сюрреализъм !
17
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от безимотни навлеци. Платят един наем и решават, че вече апартаментът е техен и могат да правят каквото искат, включително да забравят за следващия наем.
16
15
 
10
 
! Отговори
Валонеца преди 4 години
Германия е измислена държава и даването и за пример предизвиква само смях във Валонците като мен.То затова и в германия имат такива проблеми с жилищата.
15
7
 
3
 
! Отговори
Истината преди 4 години
И нас ни изхвърлиха от *** якия апартамент по същата причина
14
0
 
31
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Само ми е интересно, кое точно е "Напаст". Това сайт за сериозни новини ли е или е от свинските медии вече? Тук новини ли се представят, или разказчета с "ала", "но не би" и т.н.?
13
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Испания е в третия свят, затова никога няма да живея там.В Германия има закон: който купи апартамент със жителите, не може да ги махне от там. Длъжен е да ги търпи и така е правилно. Ако е наложително да се махнат, трябва да им плати огромни неустойки, от рода на 250 000 евро за 4 стаен апаратамент в Берлин, и да ги информира минимум 6 месеца преди това.
12
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната доза еврокомунизъм. ЕС е битер СССР вече. Като нямаш пари за да си купиш жилище, живееш под наем. Като собственикът на жилището има по-изгодна оферта, те изхвърля. Така работи капитализма и това е нормално. Ако не искаш да си на произвола на съдбата за такива работи, върши работа която е търсена и от която се печелят пари за да си имаш собствено жилище и да си си негов господар. Скъса ми се сърцето, че човекът се бил привързал към жилище което не е негово защото живял там 14 години.