30 г. след падането на Берлинската стена: Кренц вярва, че СССР го предаде

Беше най-ужасната нощ в живота ми, казва лидерът на Източна Германия
10 окт 2019 20:00, Нели Христова
139
30 г. след падането на Берлинската стена: Кренц вярва, че СССР го предаде
Снимки: Reuters

“Тази улица се казваше "Сталинале". Преименуваха я, когато Сталин умря. А това там беше площад Ленин. Имаше голяма статуя на Ленин. Но я свалиха. ГДР построи всичко това“ - Егон Кренц поглежда през стъклото на автомобила си и се усмихва.

Германската демократична република или Източна Германия, държавата, която някога е управлявал, вече не съществува. 30 години след падането на Берлинската стена, 82-годишният Кренц се среща с BBC.

“Обичах Русия и обичах Съветския съюз. Все още имам връзки там. ГДР беше дете на СССР. Съветският съюз стоеше зад възхода на ГДР. За жалост стоеше и до смъртното му легло“, казва на перфектен руски бившият германски политик.

За комунистическа Русия Източна Германия е ключова точка в Европа. СССР има поне 800 гарнизона и над 1 милиона войника там.

"С окупираща сила или не ние виждахме съветските войници като приятели. Този термин "част от Съветския съюз" е типично западна терминология. Във Варшавския договор бяхме съюзници на Москва. Но разбира се, когато станеше дума за моята страна, СССР имаше финалната дума“, казва Кренц.

Егон Кренц се изкачва по стълбичката на властта бързо.

"Бях млад пионер. После станах член на "Германската свободна младеж“. А после се присъединих към Комунистическата партия. После станах неин глава. Постигнал съм всичко!“, спомня си политикът. В продължение на много години, той е виждан като "младият принц“, наследник на ветерана Ерих Хонекер. Но когато той поема контрола над партията през 1988 година, тя вече губи своята сила.

От Полша до България властта на хората помиташе Източния блок. И Германия не прави изключение.

Седмица преди да падне Берлинската стена, Кренц отива в СССР за спешна среща с Михаил Горбачов.

"Той ми каза, че хората на Съветския съюз виждат германците като свои братя. И след своите хора, той обичал народа на ГДР най-много. Тогава го попитах дали се вижда още като бащинска фигура на ГДР. Той ми отговори: "Разбира се, Егон! Но ако намеквате за обединение на Германия, това не е на дневен ред“, спомня си Кренц.

"По онова време мислех, че Горбачов е искрен. Това беше моята грешка“, признава бившият лидер. Попитан, дали смята, че Съветският съюз го е предал, той отговаря кратко и ясно.

„Да.“

На 9 ноември 1989 година Берлинската стена пада.

"Това беше най-ужасната нощ в живота ми. Не искам да изпитам това чувство никога повече. Когато политиците на Запада казаха, че това е празненство на народа, аз ги разбирах. Но аз поех цялата отговорност. В такъв емоционален момент, ако някой беше убит онази вечер, можеше да влезем във военен конфликт помежду си“, казва Кренц.

Седмица след падането на Берлинската стена той подава оставка като лидер на Източна Германия. Следващата година ГДР и Западна Германия се обединяват. Не след дълго се разпада и Съветския съюз. Но за разлика от Кренц, в Източна Европа Горбачов е приеман като герой за това, че позволява Желязната завеса да падне.

Кренц губи властта над страната си. След това и свободата си.

През 1997 година той е обвинен за убийството на германците, които са се опитали да преминат Берлинската стена и са били застреляни. Прекарва 4 години в затвора.

"Пратиха ме в затвора, защото не направих достатъчно, за да попреча Стената да бъде построена. Аз бях генерален секретар, когато тя бе открита. Казаха, че трябвало да го направя по-рано.

Той все още се интересува от политика. И все още подкрепя Москва.

"След слабите президенти като Горбачов и Елцин е страхотно, че Русия има президент като Владимир Путин“, казва Кренц. По думите му, Студената война никога не е свършвала и продължава да се води, но с други средства.

Днес Егон живее тих и спокоен живот на крайбрежието край Балтийско море. Все още получава много имейли и писма от внуците на гражданите на ГДР. „Те ми пишат, че техните баби и дядовци биха се зарадвали, ако им пожелая честит рожден ден. Понякога хората идват и ме молят за селфи“, твърди Кренц.

Когато слиза от колата в центъра на Берлин, учител по история с група деца се обръща възхитен. Днес е щастливият им ден. Те се приближават и питат Кренц: „Ние сме на училищна екскурзия от Хамбург, за да проследим историята на ГДР и е страхотно да сте тук, като жив свидетел. Как се почувствахте, когато Стената падна?“

"Не беше карнавал. Беше драматична нощ“, категоричен е Кренц.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГДР, ФРГ, разединени..... Да се радват немскоговорящите, че Червената армия от изток и съюзниците от запад не са ги сравнили със земята след погромите им в цяла Европа по времето на Хитлер!? Свещенна наглост е да се оплакват от някакви "комунистически репресии" или каквито и други да било след зверствата, които са сътворили преди това... А и до ден днешен Германия си остава една окупирана държава /но не от комунистическа армия/, с рестриктивен военен бюджет, налазена от емигранти....
120
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 118 Комунистите са имали цинизма да наричат тяхната зона Демократичен Берлин а другата зона Западен Берлин, изоставили са станциите на метрото, без достъп да се рушат с изключение на една, в която пресичането е било наблюдавано и подслушвано. Емблематичното име Tränenpalast (Двореца на сълзите) днес е мемориал на тия мрачни времена. Такива неща защитавате ти и такива като теб.
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 118... града не е било в интерес на гражданите, тъй че каквато и формално право да са имали да са там, практически те е трябвало да работят за благоденствието на жителите на Берлин, а не срещу техния интерес, както е и станало с издигането на стената.
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 118"Formal" има много значения и приложения (като възпитаник на Английска езикова гимназия мисля че знам какво значи и как се използва). Едно от тях е, че статута на зоните в Берлин е бил фиксиран (т.е. знае се под чия юрисдикция е всяка част), но това не означава, че разделението е имало за цел да разпокъса града на недостъпни зони, а да припознае засугите на всяка страна победител и да създаде баланс. Това, че Комунистическите сатрапи ще пристъпят към изолацята на части от ...
117
4
 
1
 
! Отговори
lol преди 4 години
"Ами да не бяха панадали СССР"е те тогава цяла Европа щяха да си я поделят дружките Хитлер и Сталин
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 117Ами да не бяха панадали СССР и цяла Европа преди това да избиват няколко десетки милиона, вкл. мирно население и нямаше да имат стени, разделение, комунизъм и т.н. Щяха да са просперираще страна, а Кьонинсберг немски! Ти какво - съжаляваш ли ги?
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 116"formal" означава "официален", също и "законен"! Какви "зони на влияние", какви глупости бръщолевиш? Само "комунисти" са ти в главата, но явно мисъл няма, когато използваш думи и си ги тракаш просто хей така.....
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До lolИмало е хора които са искали да отидат, защото при вдигането на стената там са осанали близки от семейството а и преди това там си е било Германия. Точно същата е в днешно време ситуацията със Северна и Южна Корея. Има южнокорейци, които искат да си видят семействата и затова искат да отидат, и точно както тогава, на някои им разрешават но с охрана, а на някои им отказват.
113
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 113 (както и предния коментар)"Формално" означава, че е имало зони на влияние, но всъщност не е имало пречки пред свободното придвижване на хора, каквото по-късно комунистическите сатрапи налагат. За какво "законно" и "незаконно" бръщолевиш?
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 114Чуваш ли се какви ги плещиш? Хората са се опитвали да избягат, не да се самоубият. Повечето хора не са имали смелостта да проверят дали могат и им стиска да си рискуват живота. И са били доооста повече от "2, 3ма". Интересувал съм се, да. Властите в Западен Берлин са разрешавали на всеки да отиде в Източен Берлин. Не са го пускали от другата страна, а когато са ги пускали е било с охрана до и от мястото където са искали да отидат (обикновено да видят семейството си). НЕ ЗНАЕШ!
111
4
 
2
 
! Отговори
lol преди 4 години
"А интересувал ли си се ако някой от ФРГ се опита да мине в ГДР какво ще му се случи на границата?"Това някакъв виц ли е? от ФРГ някой да ходи в ГДР? Все едно от Южна Корея някой да напира да отиде в Северна Корея :D ти чул и си такъв случай?
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 111Имаш ли данни кавъв процент от населението на ГДР е застреляно на тези заграждения - 2, 3-***.... 1000, 50 000 или дрънкаш глупости просто хей така - да има за какво!? А интересувал ли си се ако някой от ФРГ се опита да мине в ГДР какво ще му се случи на границата? И да... точно "формално" е разделението, но главата ти дали отбира, че "формално" значи "законно"! Другото би било "неформално", т.е. незаконно!
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 111Имаш ли данни кавъв процент от населението на ГДР е застреляно на тези заграждения - 2, 3-***.... 1000, 50 000 или дрънкаш глупости просто хей така - да има за какво!? А интересувал ли си се ако някой от ФРГ се опита да мине в ГДР какво ще му се случи на границата? И да... точно "формално" е разделението, но главата ти дали отбира, че "формално" значи "законно"! Другото би било "неформално", т.е. незаконно!
108
1
 
5
 
! Отговори
Hanns Gruberr преди 4 години
ГДР БЕШЕ 108.300 кв км. = съвсем почти колкото Бугаристан по площ .НАТО ГО СЪЗДАДЕ САЩ В ДЕКЕМРВИ 1948 И ЯНУАРИ 1949 ГОДИНА...А СССР СЪЗДАДЕ ВАРСШАВСКИЯ ПАКТ--ЗНАЕТЕ ЛИ КОГА---ЧААААК СЛЕД 6 ГОДИНИ И 7 МЕСЕЦА --- НА 15 ЮЛИ 1955 ГОДИНА ! И ФРГ ВЕДНАГА СТАНА ЧЛЕН...А ГДР НЯМАШЕ СВОЙ ВОЕНЕН СЪЮЗ ЗА 7 ГОДИНИ .КОЙ Е ТОГАВА ИМПЕРИАЛИСТА И ПЪРВИЯТ СЪЗДАТЕЛ НА ВОЕНЕН БЛОК ???
107
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110Германия беше "разделена на две" само формално. Преди комунистическите сатрапи да вдигнат стената и да почнат да стрелят на месо всъщност е имало само пропусквателни пунктове и хората са се движели свободно навсякъде в Берлин и другаде. След това другарЕте решиха, че контакта на "поданиците" им с упадъчния Запад е нездравословен за идеология им, и започнха да правят това което могат най-добре: да създават държави затвори и да стрелят по инакомислещите
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хора удобно "забравят", че Германия беше разделена на две поради факта, че загуби войната съответно под окупацията на САЩ и съюзниците ФРГ и под окупация на СССР - ГДР! След 1989 г. не важат вече договорите след войната /въобще не съм наясно дали нещо е предоговаряно/, след което страната се обедини, съветските войски се изтеглиха, но тези на САЩ останаха и се настаниха дори на тяхно място! Освен с американски войски бившата ГДР се "снабди" и с емигранти от югоизток!
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София е имало Булевард "Адолф Хитлер", който днес се казва Евлоги Георгиев.
104
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците от ГДР-то идваха на море в България,и се чувстваха унижени от мизерният живот който им беше наложен там от такива като този ,,ломпур''.Извън ГДР можеха да ходят на почивка само ,,елитът'' и интелегенцията на държавата.Живееха на два пъти по-малка жилищна площ от българите,и всички караха трабантчета,по преданите на партията Вартбург.Ладите бяха за министри и директори на заводи.Директор на Природо Научен Музей,съпругът и Доцент в ВУЗ,идваха с трабантче на морето.Бяха наши познати.
103
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кренц като е поглеждал от автомобила си, автомобила му Вартбург ли е или Мерцедес. Само питам.
102
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорят си две германчета през телената ,режа в Берлин:- Ние имаме социализъм! казва гордо едното, от източната част.- Е, ние пък си имаме портокали...