Делхи ликува за Сунак: Наш ред е да управляваме британците

В Индия много се гордеят с него, британският премиер е практикуващ индуист
27 окт 2022 12:20, Петя Славова
111
Делхи ликува за Сунак: Наш ред е да управляваме британците
Снимка: БГНЕС

В индийската столица Делхи не е нужно да търсите дълго, за да откриете щастливи хора от това, че Риши Сунак стана британски премиер, предава "Дойче веле". Много се гордеем с него, споделя пред репортер една жена на улицата, а друг минувач казва: "Когато някой от индийски произход стане британски министър-председател, т.е. на страната, която ни е управлявала толкова дълго, това е горд момент за цяла Индия".

Еуфорията се усеща навсякъде. "Историята получава своя индийски обрат", гласи заглавието на големия всекидневник Индустан Таймс. "Синът на Индия се извисява над империята", ликува новинарският канал NDTV. Настроението е осезаемо и по индийските улици. "Британците ни управляваха в продължение на 200 години и вярвам, че сега индийците ще управляват Великобритания през следващите 200 години", гласи един от коментарите.

Още по темата

Детайлите от живота на Сунак едва ли играят особено голяма роля за всичко това. Корените му наистина водят до индийския щат Пенджаб. Неговите родителите обаче са родени в Източна Африка и са част от индийското малцинство там. А самият Сунак е родом от Великобритания.

Особено забележителен е фактът, че Сунак е практикуващ индуист и публично изповядва тази вяра, посочва Шаши Тарор, депутат от опозиционната партия Индийски конгрес.

"Нека си спомним Чърчил, който се подиграваше, че индуистите са ужасни хора с ужасна религия", припомня Тарор. "А сега тук имаме човек, който не само практикува индуизъм, но и е положил клетва върху свещената книга на индуизма - Бхагавад Гита. И който е споделял снимки в Туитър как се кланя на крави и на бог Кришна."

"Трудно е да си представим нещо подобно в Индия"

Въпреки това опозиционният политик Тарор признава, че трудно подобно нещо може да се случи в днешна Индия: "Можете ли да си представите един открит християнин или открит мюсюлманин, който публично отстоява вярата си, да бъде приет от БДП като подходящ министър-председател за Индия?"

БДП е партията на управляващите индуистки националисти на министър-председателя Нарендра Моди. Той е обвиняван, че води страната прекалено надясно. Разнообразието в Индия все повече се ограничава в полза на индуисткото мнозинство, коментира Тарор.

Малцинствата или са асимилирани, или маргинализирани. Самият Моди изпрати поздравления до Лондон, отбелязвайки, че британските индийци са мост между двете нации. Той заяви още, че очаква с нетърпение да работи с новия британски премиер, за да трансформира "историческите отношения в модерно партньорство". Открит намек за това, че в Индия дисбалансът между бившите колониални сили все още присъства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кенийците много се радваха също, че Барак Обама е техен президент и те управляват САЩ.
80
1
 
4
 
! Отговори
Убавец! преди 1 година
Мамин сладък.
79
1
 
6
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
Да се стягат нашите юнаци роми.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави впечетление, че коментари съдържащи ромска реч биват масово изтривани от форума? Защо? На хората не им се позволява да си използват езика ли? Никой не е писал нещо лошо за премиера на Великобритания на ромски език. Превеждам. Шукар - хубавец. Сокерес бе - Какво става/ Как си?. Мангава тут - обичам те. Защо тези реплики биват изтривани от *** на Днес.бг?
77
2
 
5
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
И ние скоро ще турим роми да ни управляват!В тях е бъдещето!
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хах ... тея си мислят, че някой богаташ, ще им даде да управляват нещо :)
75
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Честито на британците и на индийците. Мисля, че това е важна стъпка напред към.... абе каквото и да е. Като се обичат младите, да се вземат. Обаче не само министър - председател, но и крал, за да е по-голяма крачката напред, даа.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 74 - Само дето тея индийци,д еот са по американските компании, ще изсмучат кръвчицата на Индия, ако им падне.
73
2
 
2
 
! Отговори
Далай Лама преди 1 година
Когато шотландците разбрали, че ще ги управлява индиец , поличките им щръкнали напред силно.
72
1
 
1
 
! Отговори
до 71 преди 1 година
иддийците - тотални голтаци? Вие с представи от английски филми ли живеете? Още преди Меркел канцлерът на Германия Шрьодер, който искаше да пребори спада на населението беше казал: Трябват ни не индийци, а деца. Това на немски се римува. Но тук го споменавам заради огромното количество квалифицирани специалисти индийци, които се създават в Индия годишно. Индия вече изпревари по всички полазатели, както и да го смятат, Великобритания като глобална икономика вече е пета в св, въпреки манипулациите
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност 1. Чърчъл към всички е крайно злобен и груб, думите му бика обидили всеки, койо го сччита за умен; 2. Новият премиер на Великобритания е с коврени в днешен Пакистан, не пишете в Пакистан как реагират. Може би защото Пакистан бива отделен от Индия по религиозен признак 3. Индийци на практика има на най-, най- високи позиции в най-, най- водещи компании, тъй че не е рядкост; смешно е за британците. Но е логично поради интелектуалното ново на англичаните.
70
0
 
4
 
! Отговори
За смях са! Жалки преди 1 година
до Анонимен - 69 Ние не сме расисти, британците, по-точно англичаните са расистите! Българите си избрахме ром за министър педседател още през 1997 с гласуване от целия народ Британците са расисти и гласуваха за националиста Борис Джонсън дето да ги изведе от еврото и да разкара всички емигранти от англия. Ей сега точно тази партия на расисти си назначи за шеф човек със точно същия оттенък на кожата като на Иван Костов - и без да се допитва до народа. За това няма да спра да ги подигравам.
69
0
 
2
 
! Отговори
За смях са! Жалки преди 1 година
До Анонимен - 69 Ние не сме расисти, британците, по-точно англичаните са расистите! Българите си избрахме ром за министър педседател още през 199-*** с гласуване от целия народ Британците са расисти и гласуваха за националиста Борис Джонсън дето да ги изведе от еврото и да разкара всички емигранти от англия. Ей сега точно тази партия на расисти си назначи за шеф човек със точно същия оттенък на кожата като на Иван Костов - и без да се допитва до народа. За това няма да спра да ги подигравам.
68
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забавно е как едни тотални, ама тотални голтаци и бедняци, като Индия, смятат, че ще управляват някого... Бедняци, населението ви бяга по цял свят и го е срам, че е от Индия. Сунак ще управлява Великобритания и няма да има нищо общо с вас. Вие си стойте до голташка Русия, Иран и КНДР. Не се бутайте при успелите.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 69 - Точно! Сунайката е изял половин милион паундпчета, да се "образова" и няма хал хаберот това, какво е да си човек, дето няма милиони в попечителски фондове ... Ни ти го изкарвай, като нелъф герой!
66
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много расистко го давате, бе. Обърнете внимание на образованието и опита на Сунай, а не на цвета на кожата,. Един бял ни управлява 12 години и беше прочел една книга през живота си и беше единственият държавни глава с преводач на английски.
65
1
 
5
 
! Отговори
Тоз е от Сититу преди 1 година
Помните ли City of London, дето беше данъчния оазис на ЕС? Колко реваха срещъ Кипър и Люксембург, докато те в сърцето на Лондон толерираха данъчен оазис, защото всякакви фирми плащаха пре-скъпи наеми на офиси? Сити оф Лондон беше врата към европа за всякакви международни концерни които не искаха да плащат и играят по правилата.
64
2
 
8
 
! Отговори
Башбакан преди 1 година
Правителството ще е с мандат на ДПС!
63
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз съм от Пловдив направи ми впечатление че в Столипиново когато разбраха за тази новина започнаха кръшни кючеци
62
1
 
10
 
! Отговори
Вожда е от ваште преди 1 година
Много фактори - Сближават се с Индия. То това им остана единствен вариянт след като излязоха от ЕС. Индия им изстрелва сателитите вече, и други работи от там транс-шипват. Лордовете до сега живяха от парите на разни богати араби, руснаци всякакви със съмнителни бизнеси и диктатури. Откакто комфискуваха имането на олигарсите, малко дугите също се стреснаха. А пък както са без ЕС и нямат работници, щото хората избягаха. Сега ги успокояват с "Ето вижде, вожда!"

Спонсорирани публикации