Китай: Меркел призна, че Запада никога не е считал Русия за партьор

Западът се опитва да изтощи една страна, която смята за съперник
13 дек 2022 13:38, Йоана Цонева
179
Китай: Меркел призна, че Запада никога не е считал Русия за партьор
Снимка: БГНЕС

Признанието на бившия германски канцлер Ангела Меркел, че от самото начало западните страни не са възнамерявали да насърчават изпълнението на Минските споразумения, показва, че Западът никога не е гледал на Русия като на партньор в диалога. Това съобщава ТАСС, цитирайки статия на китайският ежедневник "Глобал таймс".

"От настояването за Минските споразумения до подклаждането на продължаващия конфликт между Москва и Киев, Западът се опитва да изтощи и сдържи една страна, която смята за съперник, чрез усилия за протакане, независимо дали явни или не. Той никога не е гледал истински на Русия като на партньор в диалога", пише редакцията на изданието.

"Меркел всъщност потвърди (в интервю за Die Zeit) нещо, което западните политици не искат да признаят относно Минските споразумения - те бяха просто спирачка, за да се спечели време за Украйна и Запада, а западните страни никога не са полагали реални усилия за разрешаване на различията с Русия по украинската криза".

Още по темата
"Това, което заяви бившият германски лидер, свалиха и последното останало късче от "приятелската" маска, която някои западни страни си слагат спрямо Русия. В очите на някои западни страни Русия е просто дипломатически и политически "чужденец", пише "Глобал таймс" .

След държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г. започнаха масови протести в източната част на страната, където рускоезичното население не беше съгласно с новия курс на Киев. В отговор в средата на април същата година украинските власти започнаха военна операция в Донбас с авиация и бомбардировки на жилищни райони. Минските споразумения, постигнати през 2014-2015 г., се очакваше да осигурят основата за уреждане на конфликта в Донбас. Те бяха подписани с посредничеството на ОССЕ, Русия, Германия и Франция, припомня ТАСС.

В интервю за германския седмичник Die Zeit, публикувано на 7 декември, Меркел посочва, че сключването на Минските споразумения е опит да се даде време на Украйна да се укрепи. Тя твърди, че на всички е било ясно, че конфликтът е замразен и проблемът не е решен, "но това даде на Украйна безценно време". Меркел изрази съмнение, че тогава страните от НАТО са били в състояние да окажат подкрепа на Киев в степента, в която го правят сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари