Свещеник заплашен с отлъчване, не благославял войната

Алексий Уминский отказвал да чете молитва за победа
Обновена: 14 яну 2024 08:24 | 14 яну 2024 07:06, Петър Бойчев
40
Свещеник заплашен с отлъчване, не благославял войната
Снимка БГНЕС

Виден либерален свещеник е заплашен от отстраняване от Руската православна църква заради отказ да чете молитва с молба Бог да изведе Русия до победа над Украйна, предаде Ройтерс.

В присъда, публикувана днес, църковен съд се е произнесъл че Алексий Умински трябва да бъде "отстранен от свещенослужение" за нарушаване свещеническата клетва. Решението е изпратено на одобрение на главата на Руската църква патриарх Кирил, силен поддържник на президента Владимир Путин, предава БТА.

Наказанието на Умински показва как църквата потиска несъгласието в редиците си, като в същото време подкрепя Путин и неговата „специална военна операция" в Украйна, която започна преди близо две години.

Според църковния съд Умински е нарушил клетвата си, отказвайки да чете "Молитва за Светата Рус" – архаично име на Русия, която Кирил е направил задължителна част от църковните служби, предава БТА.

„Ето, тези, които искат да се сражават, са вдигнали оръжие срещу Светата Рус, надявайки се да разделят и унищожат нейния единен народ", се казва в молитвата, прочетена за първи път от Кирил на 25 септември 2022 г., седем месеца след нахлуването на Русия в Украйна. „Стани, Боже, да помогнеш на Твоя народ и дай ни победа чрез Твоята мощ", са казва още в молитвата.

Десетки руски православни свещеници са наказани за оспорване на линията на църквата по отношение на войната – например като четат молитви за мир вместо за победа, казват "Християни срещу войната" – онлайн група, документирала отделните случаи.

Умински беше най-известната жертва досега. Той е служил в продължение на 30 години като главен свещеник в църквата "Животворна Света Троица" в Москва. Той беше внезапно уволнен този месец, точно преди руската Коледа, стъпка, която проправи пътя към днешната присъда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
питанка преди 4 месеца
До Анонимена питаш ли се защо става така в Уктайна... защото вси1ките им изгонени бивши свешенници са настоящи офицери на ФСМ и на всякаквите му там руски тайни служби... ето затова заслужават тояга.... не трябва да се смесва религия и тоталитаризъм заедно.. както правят в Блатная
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сериозно ли пускате такава новина? А защо не пускате новини за пребитите свещенници в Окраина? За изгонените миряни? За превзетите църкви? Тази седмица излезе клип как укрите разбиват врата на храм със строителна машина, вадят свещенника и го пребиват. Пред охранителна камера! А видети ли, в Русия щели да наказват попа с мъмрене и натирване! "Християни срещу войната", как не! Harла, двyлична craн.
34
5
 
10
 
! Отговори
До 32 преди 4 месеца
Свещеникът да се моли за победата на неговата страна, когато тя води свещена, отбранителна война, а не когато самата тя е агресор.Слава Богу, че в Русия все още има разумни люде, които са против варварството, тиранията и убийствата.
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-добре да се моли за победа, отколкото за чада от еднополови бракове. Толкова за либералния свещенник.
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Либерален свещенник - що е то? И такива ли трябва да има?Всеки свещенник трябва да се моли за победа на армията на неговата страна. И нашият патриарх прави аодосвет на бойните знамена. Изобщо, голяма статия със съмнителна фабула.
31
0
 
3
 
! Отговори
Атмаджа преди 4 месеца
Безбожниците наясно ли са,че за нечестивеца дори благословията се превръща в проклятие?Никакви трикове няма да спасят лукавия.
30
2
 
7
 
! Отговори
Лагрестин преди 4 месеца
Никой не може да отлъчи някого от Божията любов,особено когато правдата е на негова страна!Никой не може да принуди другиго да благославя нечестиво дело,каквото е войната.
29
0
 
2
 
! Отговори
Гризел преди 4 месеца
Много скоро Бог ще унищожи враговете си,които подтискат Неговите истински и верни служители!
28
2
 
6
 
! Отговори
Лагрестин преди 4 месеца
Блажени миротворците,защото те ще се нарекат синове Божии!
27
3
 
4
 
! Отговори
недоизмисли ройтерс преди 4 месеца
че самите те са католици и какво става в православната Русия не им е работа.
26
2
 
6
 
! Отговори
предаде Ройтерс. преди 4 месеца
ХА ХА ! Сатанистите са се загрижили за богослужение!
25
0
 
4
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 4 месеца
В римската католическа (в превод от латински вселенска / универсална) църква е добре дошъл, никой няма да го върне или изгони.
24
2
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
Всичко си е правилно. Откъде накъде няма да благославя. И повиквателни да им дадат да раздават на входа на храма. И още двама светци да въведат Свети подполковник Путин и Свети подполковник Гундяев. Ама ха
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако някой иска да служи най-добре е да си основе протестанска църква или да разпита в някоя протестанска църква дали има възможност да замести главния пастор ако той отсъства.В православието един църковен служител за да не го отлъчат трябва да боготвори властта.
22
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма православие, а сталинославие в Русия.
21
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Кога ще видя А ти къде си, не можа ли да изкараш достатъчно от постове, та да се преселиш при "лидерчето" на "свободния" свят Бидона?
20
7
 
14
 
! Отговори
Кога ще видя преди 4 месеца
Поне един от прославящите Путин,живеещ в България да се пресели в Русия при Путин. Досега само към омразния запад бягат....
19
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинските фашисти забраниха православната църква в Украйна, всекидневно пребиват свещеници и миряни, затварят ги по затворите заради вярата им, тормозят ги по всички възможни начини, палят църкви, нападат грабят църковна утвар и книги плюс свещени предмети и ги продават на Запад. Обаче във Фейк БГ нито ред за това, обаче пускат крокодилски сълзи за американските агенти в руската църква?
18
8
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 месеца
Само като прочетох заглавието и веднага ми стана ясно че става въпрос за Русия. И какво ще прави сега този низвергнат от църквата свещеник . Без вяра в Путин не се живее.
17
14
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 4 месеца
НАПИШЕТЕ ЗА СВЕЩЕНИЦИТЕ В ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА , ОБРЕЧЕНИ НА СМЪРТ ОТ ЗЕЛЬО !!!

Спонсорирани публикации