Зърнопроизводители готови да блокират пътищата в страната от вторник

Предстои среща между тях и властта
305
Зърнопроизводители готови да блокират пътищата в страната от вторник
Снимка: БГНЕС

„Заплашени сме от фалити със сигурност. Най-големият проблем са средните стопанства, които са основна част от земеделието в България, а това никога не е било. Досега винаги са страдали или най-малките, или най-големите. Ако не бъдем удовлетворени, излизаме на протести и ще затворим 85 точки в страната от вторник“.

Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов пред bTV.

„Първата част са международните позиции на България в ЕС в защита на българските производители – дерогации по зелените изисквания, защита на българския интерес при търговията с Украйна. Втората група са законодателните искания“, каза Проданов.

Още по темата

За първи сега те настояват и за финансова подкрепа.

„Ефектът от войната в Украйна не е винаги директен с внос в България, защото у нас ечемик и пшеница не се внася. Ефектът е от една страна високата себестойност, от друга страна - ниските цени на пазарите, които са международни. При пшеницата загубата тази година се изчислява между 47 и 53 лв. на декар в зависимост от региона, като в нея е изчислена и субсидията, която получаваме, т.е. въпреки субсидията остават 47 лв. загуба на декар. Общата загуба за сектора в петте култури е над 2 млрд. лв. Наясно сме, че няма бюджет, но поне някаква част да поеме – 20 лв. на декар. Имаме и сериозно забавяне на плащанията на субсидиите тази година“, допълни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От асоциацията се разграничават от организациите, които поискаха оставката на земеделския министър и които излизат на протест в понеделник.

„Към момента решението в декларацията са конкретни искания, които касаят земеделския сектор, политически такива нямаме. Нямаме решение за искане на оставката на Кирил Вътев. Би ни накарало, ако самият министър като наш принципал не защитава интересите на земеделския бранш пред правителството, Народното събрание и ЕС“, каза Илиея Проданов.

Предстои среща между зърнопроизводителите и властта. Секторът очаква да разбере как и с колко точно ще бъде подпомогнат. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още по темата: протестфермери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи на украинците можем безплатно да изпращаме оръжие, можем да им плащаме дълговете а нашето земеделие да загине?. Не са само зърнопроизводители в селското стопанство, има и животновъди и зеленчукопроизводители. Как да се конкурират с цялото това изискване от ЕС, а на практика да ядем вносни плодове и зеленчуци без да са съобразени с изискванията на ЕС.
246
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо нищо не се пише за протестите в цяла Европа и пред европейския парламент.
245
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нли купуваха ниви и скъпи джипове с парите на хората помощи за милионери д продават сега и да плащат аз няма да плащам помощи за смрдливи милиопнери от бъхлгария
244
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НА БЛОКАДАТА МАЙБАСИ И БЕНТЛИТА ЩЕ ИМА ЛИ ИЛИ СА СМЕНИЛИ НА РОЛС-РОЙС??!...
243
2
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Нали ониво момпенце с тениската с панда първи предаде предишния протест за някой лев за море. Явно сега ще събиеа за ски.
242
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето това са наглеци! Цял живот на държавна хранилка и накрая ще блокират пътища с машините купени с държавни субсидии.
241
2
 
10
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
или гласувате за патриотични партии, зада искате нещо за българския бизнес или си търсете правата в Брюксел карайте тракторите там.
240
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обаче като земеделците в ЕС фалират, ще импортираме храна от Украйна, Русия и Китай :)Пълна хранителна зависимост ;)
239
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да фалират, никой не им е длъжен на тия милионери комунисти поддръжници на Путин и пропагандата му. Някой, ако не знае почти всички от тях са бивши поддръжници на комунистическата шизофрения и бивши ченгета и партийно им раздадоха този бизнес намърдвайки ги във всяко раздържавено ТКЗС. Доят Европа за сусидии, а се кланят на Путин! На тия лоясали топки трябва да им секнат ежегодните милиони, те не заслужават нищо повече от това което се полага по определените програми за подпомагане!
238
2
 
4
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
заплашени сте от вашата глупост да гласувате за тези, които ви го причиняват,гласувате вие, тецаджиите, нефтохимиците, туристическия бранш и още много други заблудени. аз ли ги избрах!
237
6
 
6
 
! Отговори
И в Русия фалираха преди 3 месеца
Няма яйца, кокошките спряха да носят. Вова, какво беше това думкане с ракети бе,?... Руските крепостни селянин фалираха и ги пращат на фронта.
236
3
 
6
 
! Отговори
Обаче кат спрете преди 3 месеца
Субсидиите и земеделците в ЕС фалират, ще импортираме храна от Украйна, Русия и Китай :)Пълна хранителна зависимост ;)
235
1
 
11
 
! Отговори
В ЕС преди 3 месеца
Земеделието и енергията ке субвенционират от данъкоплатците за за не фалират! Баси комунизма
234
3
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 3 месеца
Производството на хляб в ЕС е прекалено скъпо и вреди на климата!! Да внасяме банани от Латинска Америка със самолети ще е по евтино и щадящо климата! Да живее Зеленият Еко Социализъм! Урааа!
233
7
 
9
 
! Отговори
Копейкин преди 3 месеца
И аз искам субсидии от народната парА. С какво земеделците са "по"? Бизнес като бизнес- другите бизнеси като си фалират никой не ги спонсорира- защо земеделието да е по-различно?
232
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че стачкувате в Киев ,нашите политици платиха транспорта на БТР е вашите пари
231
1
 
10
 
! Отговори
Урсула преди 3 месеца
Ще сложа още някой данък върху земеделието? Я да видим еко данък, въглероден диоксид, данък пътищаа после ще взема пари от санъкоплатците да себвенционирам земеделците ха! А пък ако няма пари защото парите на данъкоплатците ще ги дадем за оръжие в Украйна ще кажа че всички земеделци са теро ристи и нац_исти! Медиите и НПОтата ще помогнат както винаги!
230
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Аз си мислех, че при капитализъм има свободен пазар а не себвенциониран от държавата и данъкоплатеца пазар! Тово което става в ЕС е мист социалицъм!
229
1
 
6
 
! Отговори
Урсула преди 3 месеца
Забранява се земеделието с трактори и дизел! Забранява се фосилната енергия! Или плуг или трактор със соларна енергия!!
228
1
 
3
 
! Отговори
до 231 преди 3 месеца
До Анонимен,като на всички българи,ти да си чул българин да каже стига,все иска и иска,Вселената не им стига