Ще има отлив от големите партии, 300 000 търсят алтернатива

Хората очакват нещо ново и различно, но го няма
22 апр 2024 08:42, Александър Попов
173
Ще има отлив от големите партии, 300 000 търсят алтернатива
Снимка: БГНЕС

Разочарованието у хората е много голямо и е възможно в рамките на предизборната кампания да станат значителни промени. Хората очакват нещо ново и различно. А на хоризонта няма нищо ново, заяви пред БНР Васил Тончев от социологическа агенция "Сова Харис".

Според неговите прогнози това ще доведе до скептицизъм и до отказ от гласуване на значителна част от хората и до урните ще отидат между 2 и 2,5 млн. избиратели.

"При по-ниска активност, ще се отзоват само твърдите ядра, което значи, че партиите с развити структури ще получат значително предимство", заяви Тончев.

Според него евентуално обединение около Ваня Григорова и Мая Манолова е нещо ново и различно, но не е явление, което ще може да предизвика огромна вълна към себе си. По думите му обаче такова обединение би имало потенциал да влезе в следващия парламент.

Социологът изказа мнение, че не можем да очакваме обединение около Корнелия Нинова. Левите избиратели бяха около милион преди 5 години, а сега са под 250 хил., подчерта той и обясни, че голяма част от тези хора ще търсят различно представителство.

Васил Тончев очаква движение от парламентарно представените партии към парламентарно непредставените. За момента няма субект нито в ляво, нито в дясно, който да успява да привлича в голяма степен интереса на гласоподавателите, отбеляза той.

"Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките партии. Хората търсят нещо различно".

Според него вероятно ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята Тончев.

Той е категоричен, че ГЕРБ и ДПС няма да направят сами правителство, категоричен е Тончев.

Президентът ще излезе на политическата сцена, когато международната обстановка предразполага, каза още социологът. Според него сега ситуацията е твърде неподходяща за него. Неговите тези след година може би ще станат водещи в международен план, подчерта социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: избориВасил Тончев
Още от Избори 2024
"Левицата" и партията на Божков близо до влизане в парламента?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще се увеличават антиес и антинато партиите докато не се обединат в БКП, но не и БСП, кпято е яничерска.
138
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само някоя партия да предложи референдум за излизане от нато, и ще обере абсьолютно целият вот, с изключенив на "кебапчийският" вот. Ама няма да го допуснат нашите фашаги, защоро не е изгодно на шефовете им. Защото фашизмът, диктатурата и народоподрисничеството са на почит в момента, и се крепят от манипулациите и лъжите по медиите.
137
0
 
8
 
! Отговори
НЕ ОЧАКВАТ нещо ново преди 3 седмици
Българите НЕ очакват нещо ново и различно, А НЕЩО НОРМАЛНО И СИСТЕМНО! Стига с манипулациите! БЪЛГАРИ, ГЛАСУВАЙТЕ МАСОВО! ЛЪЖАТ ВИ, ЧЕ ВАШИЯТ ГЛАС НЯМА ЗНАЧЕНИЕ! НАПРОТИВ, ИМА голямо значение, за да се изхвърлят шарлатаните и самодейците от политиката, да престанем със скъпо струващите опити и да живеем нормален живот!
136
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предпочитам Промяната пред ГЕРБ. Аз пак ще гласувам за Продължаваме Промяната - Демократична България. За мен не ги оставиха да покажат на какво са способни. Всеки ден ГЕРБ-аджиите им създаваха по един измислен скандал. Така че пак ще гласувам за ППДБ.
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега има банани колкото иска човек , но вече на никой не му се ядат банани .Преядохме с банани ! Лека полека започваме да си искаме българските ябълки , праскови и др.
134
0
 
3
 
! Отговори
Anonimna преди 3 седмици
До колкото знам, достатъчно някой да се опита да ми "е*е ****ата" и Гешо е в парламента. Моля, заповядайте, да сложите край на икономията ми :)) Може и да ме е крал, ама поне ми угажда, Божков и той. А за стрина, от женска солидарност и сама бих гласувала. :) ПП-ДБ нямат място в бъдещия парламент. :PАла-бала, всичко ще е наред :))))))))
133
1
 
6
 
! Отговори
Революцията на Гешев преди 3 седмици
Гешев пръв поведе война с шарлатаните, още преди да си направят партията и да вземат парите от Васил Божков да ръчкат държавата.
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Погледнато от призмата на историята , модела винаги се сменя с революция или преврат . Тези две неща обикновенно са изцапани с много кръв .След тези събитя следва справедливост и възход , както и оцеляването на държавите
131
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Полк. Марков- асистентче в Меката на жълmonaветниците- Нов Български Университет. Ха познайте от кои е?!?!?
130
0
 
10
 
! Отговори
32335445 преди 3 седмици
Пак се търси "спасител". Толкова са задръстени, че не им е ясно - "спасението на давещите се е приоритетна задача са замите давещи се". Те милите чакат спасителя, така чакаха и едни извънземни да кацнат в началото на 90-те, чакаха нещо Ванга да предскаже, чакаха цар, чакаха пъдар, само не се хванаха да работят повече с ръцете или най-добре с главите си!
129
0
 
11
 
! Отговори
шарлатаните преди 3 седмици
"Ще има отлив от големите партии...".....мдаааа , отлив ще има но , не от големиТЕ партии , а от "голямаТА" партия - ПП , добили известност с прозвището "шарлатания" !!
128
0
 
5
 
! Отговори
Чоко преди 3 седмици
Партията "Пудел" едва ли ще вкара повече от 40 депутата. От тях с преференции, поне 30 човека ще бъдат на ДБ. Ските на Кирчо и Кокорчо са намазани и следва шус към пропастта. Дано да не повлекат със себе си и пуделчето Тоби. То не заслужава тази нерадостна съдба.
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 121: Да изглежда и? Иска да кажеш Кой ми *** в гащите ли какво?
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Полк. Марков !!!
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименРеволюцията сменя моделите и сама излъчва водачи , освен това винаги след революция народа живее по добре -справка историята
124
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 120 И след революцията кво? Ти ли ще си цар/ генерален секретар?
123
2
 
5
 
! Отговори
Ташунко преди 3 седмици
Никога повече ППДБ. Край.
122
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 119 Що бе руска ***? Преди 36 години кск беше? Не беше ли разходен матрял за московските амбиции? Ей сега бурятци и туваши са разходен матрял за руските имперски амбиции. Нали помниш какво бяхме преди ЕС и НАТО? 3000лв за $ и 3$ заплата. Това ли искаш за България?
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пудел с Пачки
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
аз гласувах преди за ДСБ,но сега съм разколебана.