ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще се борят за второто място на изборите за НС

Малко по-висока е мобилизацията на ПП-ДБ за европейските избори
Обновена: 24 апр 2024 08:18 | 24 апр 2024 07:47, Елка Василева
396
ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще се борят за второто място на изборите за НС
Снимка: "24 часа"

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително промените в конституцията в частта за служебния кабинет. Това са изводи от проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателните - 80%. При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

Още по темата
Една пета (20%) от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват.

Сравнително високи са стойностите на опцията “не знам / не мога да преценя” поради сравнително скорошното встъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в конституцията в частта, свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Въпреки наситения с политически събития месец не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи. Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция “Митници” вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо “Продължаваме промяната - Демократична България” с малко над 2 процентни пункта от гласуващите.

ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24,9% от гласуващите).

ПП-ДБ (15,5%), ДПС (14,4%) и “Възраждане” (14,2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборна кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за БСП (9,1% от гласуващите), а на шесто място е “Има такъв народ” с 4,8% от гласуващите.

6,9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията “не подкрепям никого”.

49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2,6 до 2,8 милиона избиратели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при “Продължаваме промяната-Демократична България” до 16,1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8,7% от гласуващите). Това са данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още по темата: ДПСизбориГЕРБПП-ДБ
Още от Избори 2024
Изтича срокът за регистрация на партиите за вота 2 в 1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
4
 
1
 
! Отговори
До 279 преди 3 седмици
И с 3 милиона по малко, най-бързо изчезващата нация в света. Някой богатеят единствено и само защото сме в ЕС, а това не е заслуга на ГЕРБ
265
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото от Атака дойде промяната, толкова и от Възраждане ще дойде. Тоя ром Костадинов, си купи две къщи и Ауди, а уж яде консерви. Вярвайте, че от тях ще има промяна.
264
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Какво следваПромяната в положителна насока е само в техните банкови сметки ахахахахахахахахахахахахаха
263
11
 
13
 
! Отговори
Какво следва преди 3 седмици
Промяна може да донесе само Възраждане. От всички други ще получим още от същото - слугинаж на Вашингтон и Брюксел.
262
0
 
2
 
! Отговори
до 262 преди 3 седмици
До Анонимен,все копае и копае,пък народът по-богат и по-богат с всеки изминал ден,дай боже на всички народи по света такова копаене на дъното
261
3
 
5
 
! Отговори
РАБОТЕЩ преди 3 седмици
Ето,започна манипулацията.Трябва да си пълно ку-ку или много свързан с далаверите,за да искаш мутрите отново да те яхнат.Ама после започват да затварят пътища и да искат.Няма как последиците от 12г.управление да се премахне толкова лесно,като се има предвид как са се окопали герберите навсякъде.Вижте в София напр.-нали искат герберите да решават проблемите на гражданите-ама само гледат как да прецакат другите.Вкопчили са се във властта като дойна крава и социолозите им помагат с манипулациите.
260
5
 
9
 
! Отговори
Велин преди 3 седмици
Не предпоставяйте толкова бързо резултатите. Не знаете какво ги чака Баце и Шишката.
259
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
С парите, които проиграха за предсрочни избори можеше да се построи АЕЦ със 6 реактора. Няма да коментирам партиите и лидерите в парламента, но сами трябва да се засрамите от това, което сте си избрали в парламента. Толкова много партии и личности има, а виждам едни и същи лица да се крантутят още от 90-те години на миналия век до сега.
258
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПП-ДБ не знам как имат такъв висок резултат.
257
10
 
16
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 седмици
Всички ги партии е страх от Възраждане, защото само те могат да променят нещо.
256
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз не мога да ги понасям всички, но винаги гласува за партията, която се бори за място с ДПС, за да не ме управляват чужденци в Бъългария. Призовавам всички, които не знаят, за кой да гласуват така, иначе тия ДПС все са трета политическа сила.
255
4
 
8
 
! Отговори
В ТЪМНИТЕ СТАИЧКИ преди 3 седмици
ЕЛЕКТОРАТА НА ДПС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СНИМА БЮЛЕТИНАТА И ПОСЛЕ Я ПОКАЗВА
254
6
 
10
 
! Отговори
1111 преди 3 седмици
15.5% за ППДБ ?!?!?!?! 100% шарлатания и манипулация на общественото мнение !!!Зелените напуснаха ДБ , а Бачийски и СЕК напуснаха ПП , ЗАЩО ? Защото ППДБ вече реално гравитират около 10% и разните там дребни паневчета и бачийчета няма да намерят "място под слънцето" и както знаем плъховете първи напускат потъващия кораб.За жалост трябва да приемем факта , че ДПС и Възраждане се борят за второто място :(...Няма нормална партия и читави хора , само кому нета , ченгета , ДС-та и ТКЗС-та .....
253
5
 
5
 
! Отговори
величие преди 3 седмици
За Марков нищо не споменават, може и да мине 4%
252
2
 
3
 
! Отговори
гласуване преди 3 седмици
49% изборна активност няма да бъде достигната със сигурност.. Давам смела прогноза от не повече от 25%.
251
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Тенгри яко в дупайко Който не гласува ПАК ГЛАСУВА, ама за когото не иска. Някой да ти го обясни.
250
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който не гласува избира ГЕРБ и ДПС, колкото и да пцува....
249
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След 12 годими закопаване на България, ГЕРБ-СДС едва ли ще влязат в следващия парламент.
248
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПП-ДБ след толкова излагации трябва да се замислят дали ще влязат!
247
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много бързо се появи това проучване, ами то същото като миналия парламент?