Първан Симеонов: ПП-ДБ ще са големите губещи на изборите

Битката на предстоящите избори ще е за второто място
Обновена: 24 апр 2024 16:20 | 24 апр 2024 14:58, Инна Ангелова
114

Срокът за регистрация на партии и коалиции за предстоящите избори през юни скоро изтича. Безспорно голямата изненада дойде от Елена Йончева, която бе номинирана в листите на ДПС за евровота, а Ваня Григорова също се включва в парламентарния вот. Пред Bulgaria ON AIR Първан Симеонов, изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл Болкан”, направи анализ на последните събития.
 
"Много гласове могат да си останат вкъщи. Изборите ще са 2 в 1 и това ще стимулира избирателната активност. Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма да избие през някой интересен играч, който се държи по-протестно. Ваня Григорова точно там се цели, в този пробив. Има много хора, които са настроени срещу сглобката, Ваня Григорова се възползва от тези ветрове, опъва платната и потегля. Ако в страната има протестно гласуване, защо Григорова да не направи пробив", коментира изпълнителният директор на "Галъп” в студиото на "България сутрин".

Очакванията на Симеонов са големият губещ на тези избори да са ПП-ДБ. Социологът добави, чв ДБ стоят някак настрани, а ПП отнасят негативите. Симеонов също така е на мнение, че през последното десетилетие на избори не се случва нищо ново.

"Възможно е в такава ситуация на липса на голям играч да има интерес към "не подкрепям никого". Нищо не се знае, това е прогноза, само гадаем. Ако тези избори не дадат решение, те така се карат, че как ще правят утре правителство, много се закучва работата. Може да се стигне до още едни нови избори", изрази очакванията си Първан Симеонов.

"ГЕРБ и ДПС от години нямат претенции да са чисти, те нямат какво да губят, имат твърда подкрепа. При ПП-ДБ компромисът сглобка изглежда по-голям. Оказа се, че те се молеха да има правителство и се оказаха изиграни и използвани. Може да не вземат дори второто място, от ДПС ще дадат максимума от себе си, могат да избухнат.  "Възраждане" са взривоопасни. Другият вариант е, когато опонентите им прекалят в опита да им натрият носа, ако продължи този линч срещу тях, ПП-ДБ са силни в мобилизациите в хода на кампанията", каза Първан Симеонов.

Първан Симеонов е изненадан от хода на Елена Йончева да се включи в листите на ДПС за евроизборите. Като в същото време посочи че тя е взела прагматично решение. "Евродепутатството е удобна политическа позиция. Много евродепутати в последните месеци се опитваха да намерят кой да ги издигне. Много очакваха президентът да направи листа, но той мъдро реши да не слиза на такова оперативно ниво", заяви Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от Избори 2024
Изтича срокът за регистрация на партиите за вота 2 в 1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
8
 
! Отговори
Спомням си плакат преди 3 седмици
на филма "Пришълец срещу Хищник" с надпис отдолу "Който и да спечели - ние губим!". Мисля, че по на място от това здраве ми каже.
84
5
 
12
 
! Отговори
ИЗБОРИ преди 3 седмици
Мутрите държат МВР и ще опорочат изборите. Трябва всички да излезем и да гласуваме. Времената са сериозни, бъдете отговорни. Вземете живота си в ръце, стига сте си оставяли съдбата на мутрите. Те това искат - да не гласувате.
83
3
 
3
 
! Отговори
ПеПе преди 3 седмици
Джинс България
82
5
 
4
 
! Отговори
Кюлчан преди 3 седмици
Имате консенсус с чекмеджето ми, г-н Първанка.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кирето ще обещае преди изборите,че навсякъде ще се продават пици с кристали след тях и дрогираните ще гласуват за тях,не заради самите тях а заради пиците.А може и да им обещае,че ще им подарява и по саксия с канабис.Майстор е на зомбирането.Няма да му е за първи път,пък и нищо не му струва.
80
6
 
5
 
! Отговори
НА ВЪПРОСА преди 3 седмици
На въпроса "Защо мислите така, г-н Първанов?", той възкликнал: "А, аз не мисля! Бойко така ми каза да кажа!"
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Буки мафията е големио печеливш, тупа се топка, делата седат на трупчета
78
2
 
3
 
! Отговори
аде де преди 3 седмици
Подкрепете българското, купете си от Фантастико, печено агнешко бутче, само за 99 лева килцето.......
77
2
 
1
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 седмици
Не се знае,въведат ли епидемия за коклюш,ако е с мерки ограничаващи работата на хората,първите и вторите лесно могат да си сменят местата.
76
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мазното кафенце им излезе бая соленко!!! Сега Ристоо, кирЕ и компания дори и с крайцер да дебаркират на брега на Росенец вече няма кой НОРМАЛЕН човек да Гласува за тях.Дето има един лаф "Парен каша дyxxa"!!! Излъгаха и предадоха гласоподавателите си и ако изобщо минат 4% ще са най-малката партия в НС.Чао-отиват при волен,марешки,Симеонов,каракачанов,и всеки който се е хванал с бацццце!!!!
75
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На парламентарните избори ще гласувам за "Не подкрепям никого", защото не виждам партия, която да иска промяна в статуквото. Приказките на ПП ги видяхме колко струват - 0. Щом се обединиха с ГЕРБ и ДПС, значи за мен не са стока. На изборите за ЕП ще гласувам за Възраждане с отвращение, защото не виждам партия, която да иска силна и обединена Европа, но не като васал на САЩ, а защитаваща собствените си интереси. Поне Възраждане ще ла_ят срещу американските марионетки в ЕП.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проблема е, че другите са същите лъжци тоест хората нямат избор.
73
0
 
6
 
! Отговори
Големият губещ преди 3 седмици
Отново е народа
72
8
 
10
 
! Отговори
ППДБ преди 3 седмици
Отдавна вече са под 4%, а който твърди Обратното - е със Сигурност купен, кИкИ сам си каза, че плаща на "експертите"!
71
5
 
12
 
! Отговори
Кой преди 3 седмици
От миналото лято не спряха да ни повтарят, че ПП-ДБ са големият губещ ! Големият губещ е България ! Бойко, Шиши, Корнела, Копейкин или Тошко Африкански са по-добрата версия?
70
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Естествено, че ще са големите губещи на изборите, след като след предишните се оказаха големите лъж_зци. Предизборно "Да премахнем моделът ГЕРБ". След изборите "Да направим сглобка с ГЕРБ". Всеки рано или късно си плаща сметката. Дойде време ПП да си я платят. Те получиха такива резултати на последните избори заради протестния вот. Сега обаче няма как да получат протестен вот, защото прегръщайки се с ГЕРБ и ДПС станаха част от проблема т.е. част от статуквото и няма как те да го променят.
69
8
 
9
 
! Отговори
Анкета преди 3 седмици
Експерта каза, че нямало Българи, да Искали Излизане от ЕС и НАТО - ами нека да ни Питат на Референдум тогава, а те дори за Еврото - Погазиха и Конституцията от Страх да се Пита Народа, както си и е Редно в Демокрация! така, че Вие за какво сте?
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко ти платиха?
67
1
 
1
 
! Отговори
пп ПП - ППС преди 3 седмици
НА ИЗБОРИТИ!!!!
66
6
 
7
 
! Отговори
Подобре ПеПе преди 3 седмици
Отколкото. Партия ГРОБ копейци чалгари или комунисти