Политолози: Ще има компромис при избора на председател на НС

Президентът няма реална власт и използва символна такава
Обновена: 19 юни 2024 12:51 | 19 юни 2024 12:39, Инна Ангелова
26
Политолози: Ще има компромис при избора на председател на НС
Снимка: Bulgaria ON AIR

Предложението на ГЕРБ-СДС Рая Назарян да бъде председател на 50-то Народно събрание не беше прието на първо и второ гласуване. След разпускане, НС няма да заседава повече днес.
 
"Единственият начин кандидатурата да бъде гласувана от това, което очакваме, според разпределението в новия парламент, беше, ако ГЕРБ-ДПС и вероятно ИТН, подкрепят кандидатурата. Очаквахме ИТН да има решаващ глас, което за мен си пролича в гласуването", коментира политологът Мила Мошелова в "България сутрин".

Политологът Иван Александров смята, че гласуването показа как се разпределят картите и ясно се очертава, че следващо правителство нямаа да има. Милошева пък допълни, че когато започне връчването на мандатите, ще започнат и реалните преговори.

“Ако партията на ИТН има възможност да влезе в правителство, може би ще очаква предложения за министерства", анализира тя пред Bulgaria ON AIR и допълни, че повторното гласуване е ясен знак, че Рая Назарян няма да е председател на НС и трябва да се търси компромисно решение. Милошева подчерта, че е възможно ГЕРБ да подкрепят и друг кандидат.

При старта на новото НС не станахме свидетели на обръщение на президента Румен Радев.

"Когато човек няма реална власт, използва символна такава. Показва избирателен начин на отношение към свикването на парламента. На влизане в парламента заяви, че трябва да се търси консенсус. Очевидно той не подкрепя такъв, защото не заема ролята, която му е определена", на мнение е Мошелова.

Според нея не е задължително първите три политически партии да съставят правителство.
"Борисов се опитва да състави правителство, което да включва дори и всички партии в парламента, то да бъде експертно. Шансът ПП-ДБ да се включат в това правителство е близо до нулев. Според мен ще имаме нови избори скоро", прогнозира Александров.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Избори 2024
Пеевски: Всички партии трябва да се смирят
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
без ПП-ДБ не може да има правителство, на какво се е надявал борисов, а ситуацията с марков е истински цирк, дето е имал толкова важна работа, че пренебрегнал клетвата в парламента, а дали не е закъснял за да мине момичето на борисов
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пише се мОшеници с О.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предлагаме Киро за председател на НС стига да го изберат ,защото на всеки партии ПП плащат в момента милиони да гласуват против Бойко ,но за нови избори ПП че паднат проценти много ,вероятно 4...5 %,тогава мушениниците че видят кон боб яде ли))
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бойко мойко Рая вая и разни случайници трябва да са аут. Игнор на цалото герб и дпс.Предсрочни избори, това е
21
1
 
3
 
! Отговори
Продължаваме Подмяна преди 1 седмица
Няма да успеят още веднъж да минат бариерата :-)
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Председателят не трябва да е от ПГ на ГЕРБ. Не може ГЕРБ да избира всичко! Или другият вариант е правителството да не е на ГЕРБ.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
е ТАЯ ПОЛИТОЛОЖКА СТАВА....
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
сряда е пазарен ден на депутати.Един вече го изгониха от БСП и е независим.До утре може да се появят още няколко независими.Парата прави борбата.всеки път лапачите като влезнат в Парламента почва същият цирк и същите приказки без тях Държавата не можела !Те нямали нужда от избори защото ги бил избрал вече народа! А никой не казва как така със 85 процента грешни протоколи и вече дори и не казват бройката на невалидните бюлетини са били избрани?
17
6
 
17
 
! Отговори
Валери преди 1 седмица
Бойко ще си сърба това,което сам си надроби.Не може да се правиш на демократ ,но да не искаш постовете в регулаторите да се дават след конкурс и само да имитираш реформи.ГЕРБ има нужда от катарзис ,ако иска да продължи да съществува
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи съдбата на България зависи от това дали една жена ще бъде на определен пост. В случая Рая назарян дали ще е председател на НС. Няма програми, стратегии, цели и т.н. Важен е постът на Рая.
15
3
 
12
 
! Отговори
Хах преди 1 седмица
Ами то и в 49-ти парламент имаше компромиси, уговорки, договорки, сглобка и видяхме как завърши всичко!
14
4
 
22
 
! Отговори
Прожектор преди 1 седмица
За всеки здравомислещ е видно, че дневният ред се задава от Пеевски и изпълнява от Борисов. В случая ДПС иска да управлява чрез ГЕРБ, но със "смокинови листа" , за да се размие отговорността за техните далавери. Именно затова се маскират зад името "експертно правителство на споделената отговорност".
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слафчу иска кеш, много, много кеш! И той като Буци иска да е милиардер!
12
3
 
18
 
! Отговори
Нека бъдем точни преди 1 седмица
Компромисът е тлъсти пачки за ИТН.
11
3
 
12
 
! Отговори
Този преди 1 седмица
проруски, проамерикански, проевропейски, а бе как не чух едни да са пробългарски?! Цялта политика на партиите се базира на "плашила" Плашим с Путин, плашим с Радев, плашим с войни, плашим с ***..... Нема ли аджеба някой, който да излезе и да каже, аз ще направя това за България, защото е полезно за самата България, а не да угодим на изток или на запад. Все пак, трябва да угодим първо на България и на гражданите и, и ако това in line с други интереси, добре дошло е
10
5
 
6
 
! Отговори
Слави преди 1 седмица
Райче, сладурче, това не е като да се коленичи с отворени ... към тиквич
9
4
 
11
 
! Отговори
Споко преди 1 седмица
ИТН си вдигат цената и ще склонят малко по-късничко, а и тиквака ще отстъпи в името на нашата продажна държава
8
2
 
9
 
! Отговори
Сега преди 1 седмица
Освен итн то други нема за какъв компромис думате ако са те това не е компромис а сглобка , сватба.Остава оркестърът да свири туш
7
3
 
10
 
! Отговори
Клин преди 1 седмица
50-то анти-народното събрание за буксува още от първият си ден, честито. Нови избори пак ще бъдат провални, ако не променят правилата на избори за да реално привлекат липсващи 70% хората да дат своя глас. Това ще бъде катастрофа за гербанки и дъпъсанки заедно с пепетки.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докога криминален престъпник ще определя политиката на страната?