През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!

Първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност
211
През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!
Снимка: Издателство "Сиела"
Социологическо проучване показва разлика 68% на 32%

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2024/03/06/zalujni-bie-kategorichno-zelenski-pri-izbori-v-ukraina.600345

 

Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“ разкрива безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

Изданието вече е в книжарниците с логото на издателство „Сиела“ и като част от поредицата „Минало несвършено“, съвместно с Института за изследване на близкото минало.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма.

На базата на конкретни данни „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ рисува една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Систематизирайки престъпленията в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства, Стефан Иванов предлага единствен по рода си, обстоен и обективен анализ на динамиката и характеристиките на криминалните процеси в периода.

На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна „памет“ за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели „по-спокойно“ единствено защото истината е била системно укривана от тях.

Oфициалното представяне на книгата ще се проведе на 26 март от 18:00 ч. в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „Кракра 11), а участници ще бъдат проф. д-р Момчил Методиев и проф. д-р Веселин Вучков.

Входът е свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички затвори в страната са строени през социализма, в който иначе всички са живели мирно и спокойно. Как става тая работа?
119
6
 
8
 
! Отговори
Да бе да преди 2 месеца
Айде дървените червени глави, които твърдят, че по време на комунизма не е имало престъпления да обяснят защо е имало толкова много затвори, а в една килия по - 7-8 затворници :)
118
9
 
11
 
! Отговори
Живял по соца и след преди 2 месеца
Когато бях малък по телевизията отвреме навреме съобщаваха, че на еди кой си са изпълнили смъртната присъда за еди какво си престъпление. Правиха го за назидание и хората ги беше страх да правят престъпления. Беше ги страх и от милиционерите. Веднъж, като дете, с нашия москвич спряха баща ми за проверка. Аз се напиках от страх. Ето такъв респект имахме от органите на реда. Сега вече е друго - Демокрация...
117
2
 
0
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До дo :) 166 Отново купчина обиди :) Пълна безпомощност :)
116
2
 
5
 
! Отговори
дo :) преди 2 месеца
Ти си типичен креслив либерастки ***! Има 40 коментара от 90 и обвинява другите в пропаганда! А нарушени права нямаш ли някакви, дали не се се занимават с теб заради сексуалната ориентация, я пак си спомни! КЛОУН!!!
115
4
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Анонимен 114 Кой казва, че не ми се получава :) Вие ли? А кой ни гарантира, че Вие не сте трoл, защото поразително приличате на такъв. Знаете ли по какво? Твърде много се занимавате с мен :) Любим похват на пропагандата. Дискредитирай човека и никой няма да му вярва, дори да казва истината :)
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 111. Ти ше каеш де да одим. Кой си ти бе ?
113
5
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До ФАЩ = пропаганда 108 Между другото, че не е по темата, но сащианците също много лъжат и крият истината, но имат някакви правила да разсекретяват документи, примерно след 50-60 години. Вече всички са забравили случая :), но все пак казват истината.
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До :) Хубаво е да искаш да знаеш истината. Но когато започнеш да я украсяваш според представите си, тогава вече не е истина. Умееш ли да търсиш истината без да я пречупваш през представите и желанията си? До сега не показваш, че ти се получава.
111
6
 
19
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 месеца
Сега очакваме следващо издание от този компетентен и честен автор! Очаква се да опише как през комунизма не е имало фабрики, не са строили магистрали, също жилищата в които живеят 90% не са строени тогава! Не сме произвеждали електрокари, компютри, части за космическата инсдустрия, всичко което приватизираха демократите за стотинки е строено от османската империя! Енергията и горивото не са били почти безплатни, също се е плащало за образование и здравеопазване по 5 лв за добър ден и 500 на срок
110
3
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До ФАЩ = пропаганда 108 Откога да искаш да знаеш истината, те прави агент, че и провокатор :) По-скоро скриването й е много съмнително и работи за някаква нечиста цел.
109
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да през комунизма небето беше по-синьо, а водата беше по-мокра. И всичко беше много по- и най-. Тия дето им е мъчно за комунизма, взимайте багажа и Иран, Северна Корея и Русия ви очакват с нетърпение. Не си губете времето в прогнилия запад
108
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 98 "Все едно някой ще им повярва. Ей сега!" На етап "отричане" ли си? Добре, ще минеш през всички етапи все някога и накрая ще стигнеш до истината. Да, наистина не си заключвахме къщите.
107
5
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Анонимен 107 Всичко, което написах, е смислено. Много добре го знаете :) Просто не можете да го признаете.
106
4
 
8
 
! Отговори
ФАЩ = пропаганда преди 2 месеца
Тук денонощно има на смяна някой агент провокатор като :) , който защитава измислените лъжи на либерастката пропаганда! Това говори само за себе си достатъчно!
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До :) 106. Че товето смислено ли е да казваш кой какво да прави ? Дървен философ на квадрат.
104
2
 
0
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Анонимен 103 Мда, задълбочено и много смислено :):):)
103
3
 
7
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Низостта и наглостта 99 Няма никаква демокрация. Просто пост соц. Без лустрация няма демокрация. При всичките днешни "величия" личи ясно тънката червена линия назад във времето.
102
6
 
6
 
! Отговори
Свидетел преди 2 месеца
Аз пък знам за семейството на Стефан Иванов, че са участвали в ритуални убийства на деца и после са им пили кръвта! Това е семейна традиция от няколко поколения която се спазва и до днес по големите еврейски празници! Стефан лично ходи по детските градини с черен бус и близалки!
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До :) 102. Мое прайм квот си щем.