Всички ваксини за COVID-19 пазят от усложнения и смърт

Няма ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет
13 сеп 2021 14:45, Елка Василева
126
Всички ваксини за COVID-19 пазят от усложнения и смърт
Снимка: архив, БГНЕС

За всички налични ваксини срещу COVID-19 към момента се знае, че пазят от тежко боледуване, от усложнения и от смърт, каза проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН на дискусията "COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата", която се състоя в БАН.

Проф. Александрова обясни, че има разлика между поставянето на трета доза от ваксините и на т.нар. бустерна доза. За трета доза на ваксините се говори, когато имунната система на даден човек - по една или друга причина, не е могла "да отговори" при ваксинацията с достатъчно надежден имунен отговор.

Още по темата

За бустерна доза бихме могли да говорим тогава, когато започне тя да се прилага при хора с нормално функционираща имунна система, но имунитетът им вече е намалял. Към момента не се препоръчва поставянето на такава бустерна доза, защото за всички налични ваксини има данни, че осигуряват достатъчна защита от тежко боледуване, от усложнения и от смърт. Това е изключително важно, подчерта проф. Радостина Александрова.

Тя коментира, че изключително неприятно ще бъде, ако се появи такъв вариант на COVID-19, който изцяло може "да избяга от имунния отговор, но тогава вече ще се говори не за вариант, а за щам".

Проф. Александрова каза, че много млади жени са я питали могат ли да се ваксинират, ако искат да имат деца. Тя заяви в отговор на този въпрос, че "няма такава ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет". Знае се, че повече от 55 000 бременни жени във Великобритания и над 100 000 бременни жени в САЩ вече са ваксинирани, съобщи проф. Радостина Александрова.

На въпроса могат ли ваксините да предизвикват онкологично заболяване, проф. Александрова отговори, че "във ваксините, които се използват, няма канцерогенни съставки".

Темата, която вълнува всички, е свързана с COVID-19 и децата. Имунната система на децата е изключително гъвкава и адаптивна, каза проф. Александрова. Тя обяви, че "няма данни към момента, че "Делта" вариантът протича с по-тежка клинична картина при децата".

Проф. Радостина Александрова коментира, че е твърдо "за" доброволното ваксиниране, но добави, че хората трябва да бъдат информирани за ваксините.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски призова в края на дискусията да вярваме в научните и в здравните институции, от които да получим информация за ползите от ваксините.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
3
 
! Отговори
цуцйцйцй преди 2 години
Това поредния виц на фармамафията ли е? Как е възможно това тлъсто и очевидно болнаво същество да говори за здраве. Ако поне малко разбираше от здраве най-малкото нямаше да е 150-килограмова св1ня. И друго нещо - дефиницията за ваксина всеки може да я прочете в укипедията - предпазва от заразяване, а прасето грухти обратното. А после трябвало да бъдем "отговорни" а - хем прости, хем и нагли.
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете ли зомбита?! Никой не претендира че препаратите, които ви слагат предпазват от заразяване. Следователно това не са ваксини. Пазете се и чакайте резултата от собственото си безумие.
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насам, народе. Новите еликсири за безсмъртие се провеждат от Пфайзер и Модерна и отчасти от Астра Зенека и Джонсън. Колкото повече се бодете, толкова по-безсмъртни ще ставате. Казват ви го професори, доктори, адвокати, журналисти, политици. Как да не им повярва човек. Направо мед им капе от устата. Толкова са загрижени за нашето здраве, че сън не ги лови.
94
0
 
3
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
Човек се ваксинирва и какво получава?Здраве...Та преди нямал ли го е...
93
0
 
1
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
108, аз съм обикновен учен. Та вярвам на науката, най-вече.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не стане така после да казвате тоз случай е изключение и ползите надвишават рисковете заучена фраза де щот експириментът не е приключил
91
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
96, те до сега политиците само за теб са работили нали? За твоето благоденствие, да просперираш и семейството ти да добре. Същото е и сега. Загрижени са горещо за твоето здраве, та сън не ги хваща преди да те накарат да се ваксинираш. И двете са верни нали? И щом е така, значи ваксинирайте се презглава и то бърже.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарко професор, със сигурност, мога да ти го гарантирам, че ЩЕ СЕ появи такъв КОВИД щам *бегач* както ти го описваш, който ще бяга от всички ваксини. Та не само ще трябват бустерни шотове, ами и нови ваксини ще измсилят, та да ни боцат на конвейра постоянно. Фарма мафията няма да остави пландемията да си отиде толкова лесно, без да са я изцедили тотално. Вие от БАНан май сте си помислили другояче, а?
89
1
 
17
 
! Отговори
11 преди 2 години
Тоз крокодил на снимката да не са му слагали бустерна доза с булдозер?
88
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Aнонимен 94 --- В този ред на мисли - аве кат са знам къв съм инженер, как да отида на доктор?
87
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая щот се е ваксинирала , затуй ли е толкоз красива ?!
86
0
 
15
 
! Отговори
А Коритаров преди 2 години
Помните ли как хо предпазиха от смърт, след като се ваксинира?
85
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така, ама в ютубата има клипове на директна ваксинация в ефир на медицински работници, които са си мислили като тебе, ама ваксините им доведоха до усложнения и смърт и то директно в ефир, та не успяха да го скрият. Е, тези клипове бързо изчезват, но заинтересувай се как така млади хора ги изнасят с паталата напред, точно 10 минути след ваксинация.
84
19
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Колкото и да разправят на българина, че ваксината е нужна, той никога няма да повярва. Жалко е. Народопсихология - някой вечно ги лъже или крои нещо зад гърба им, още повече, ако се държи добре с тях, значи 100% има задни мисли да се облагодетелства от тях. Жалко е! Щом така гледаме един на друг и това очакваме един от друг!
83
13
 
1
 
! Отговори
Aнонимен дом 87 преди 2 години
В Латвия е задължителна.
82
11
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
HPV или covid ваксина у нас - все едно е, колко са ваксинираните, и най-вече защо са толкова малко? И защо в Европа са толкова много? Защо у нас децата не се научават да пишат и разсъждават и до 12ти клас? Защо у нас учените и лекарите не получават достойни възнаграждения? Защому нас е толкова грозно и полукадърно всичко, пипнато от хората? Все по същите причини.
81
1
 
15
 
! Отговори
Poeblo преди 2 години
Тази дебелата пак са я впрегнали да прокламира ......
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам колко хора скачат срещу ваксините. Едни учени казват полезни са други не. Тоест ние избираме на кой да вярваме. Ама сега конспирации за масово изтребление за чипове за извънземни и то от хора които са много далеко от каквато и да е достоверна информация. Това е положението или рискуваш с ваксината или без. Кой що как и защо е създал това,едва ли ще се разбере някога
79
2
 
14
 
! Отговори
До Алтерниращ вегани преди 2 години
"ХПВ е включена в задължителния имунизационен календар."Пълни глупости ! Коя лелка от пазара ти го каза?
78
0
 
13
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
До 87: вината ще си я носите, заради: 1. Занимаването на болниците с ковид болни, а не с много други болести, за които трябва болница за хората. 2. Хаосът в образованието на децата от началното училище. 3. Икономическия провал, заради постоянното отваряне-затваряне. 4. И Към обществото-по горните причини, и дори и само заради неудобството и рестрикциите за нас самите при пътуване.