Краят на света ще ни се размине през декември

21 декември 2012 г. всъщност отбелязвал нов цикъл в календара на маите
Обновена: 21 ное 2012 14:42 | 21 ное 2012 07:13,
116
Краят на света ще ни се размине през декември
Календара на маите Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Огромен дялан камък на маите от 669 г., открит в началото на 20 век в Мексико, е в основата на мита за предполагаемо пророчество за край на света през декември 2012 г., съобщи Франс прес, цитирани от БТА.

В действителност обаче върху каменната стела са описани животът и битките на владетел и датата 23 декември 2012 г. е спомената като начало на нов цикъл в календара на маите.

Маите са имали циклична концепция за времето, заяви мексиканският археолог Хосе Ромеро по повод плочата, вдъхновила катастрофалния филм "2012", заснет през 2009 г. от Роланд Емерих , и книгата "Пророчеството на маите" от американския писател Стив Олтън.

Съставена от 6 фрагмента, някои от които са в Мексико, а други в САЩ, стелата е известна също като Монумент 6 от Ел Тортугеро - археологическия обект Мукуспана в мексиканския щат Табаско. Първите изследвания на обекта са извършени през 1915 г.

Стелата е имала формата на буквата "Т", но днес е на части. "Последният надпис съответства на 23 декември, но централната тема на Монумент 6 не е нито датата, нито пророчеството за край на света, увери Ромеро. Това е историята за Балам Ахау, свещения владетел от Ел Тортугеро."
Мексиканският историк Ерик Веласкес отбеляза, че датата 23 декември, която е изписана върху стелата, а не споменаваната с търговска цел дата 21 декември, е свързана с ритуал за обновяване на Вселената, с края на цикъл, започнал на 13 август 3114 г. преди Христа.

"Споменава се само, че тогава ще се навършат 13 единици време, всяка от които се равнява на 144 000 дни, но това в никакъв случай не е свързано с край на календара на маите, който е безкраен. Просто започва нов цикъл", поясни ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Смехурко преди 11 години
Ако маите можеха да предсказват каквото и да е, нямаше да минат на заколение 10000 души, на на 300-400 пияни испанци :D
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще има край. Не на света. Но ще има край на нещо.
95
2
 
5
 
! Отговори
Lepa Brena - Vrati m преди 11 години
За съжаление обаче няма д ани се размине.И вместо да ходите зомбирани, и да се надявате че , няма как , и този път ще ни с е размине, вземете и почетете ,навсякъде го пише вече...спре ли ТОКА, спира бавно и полека живота, щото всичко се движи с елекртичество...ако искайте вярвайте но днеска по немското радио /не в България/,говориха з атова. И в Бундестага се изпокараха ...преди 5 седмици е останал Нюрнберг без ток, миналата седмица Мюнхен! Който има очи да гледа, който има акъл да мисли. Ако мислите че некой ще дойде да ви хване за ръка и да ви спаси, лъжете се...Нулевата зона е пространство, където не могат да се разпространяват никакви енергии. Ще настъпи пълна тъмнина и тишина, ще бъдат изключени електричеството и природният газ.blitz.bg/news/article/166237
94
0
 
3
 
! Отговори
крумов преди 11 години
не може да е край, сега започнаха метрото към летището и следващият лот на магистрала Струма. Спокойно предизборни съботажи са това за края на света
93
1
 
5
 
! Отговори
$! преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Обществото Ви е Изобретило три способа да се държат хората в робство: Насилие, Пари и Свобода. Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.ПолитициТЕ умеят да говорят дълго без да кажат Нищо, служейки си с много Лъжи, които представят за Истина.Това, което може да се Каже, няма да е истина и Истината не може да се Изкаже. Само толкова може да се Каже и само това е Истина.Богове няма, Както Вие си МислИте, защото при Вас, има само МислИ.Даже и тези МислИ, не са Ваши.Да МислИш,че МислИш Не Означава, че МислИш, а само че Спиш!W.A.D.Времето Ви...Свърши ~2012~.~1<>@~13 $!
92
1
 
7
 
! Отговори
Бъдещ клошар преди 11 години
Язък, пак пълен провал. Тъкмо си разпродадох нещата си преди 5-6 месеца и реших да се наживея, като хората, преди световната смърт, и сега за мое нещастие се оказва, че сме обречени още на дълъг недоимък.
91
3
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
Краят на Земята-21 декември 2012г.Ще се отработва на 5 януари 2013 г.:)
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък искрено се надявам за вас лично да си е баш край , на вашия свят.
89
0
 
5
 
! Отговори
Ключът преди 11 години
Най-големият и най-глупав страх на човеците е от смъртта. Не се бойте простосмъртни, с това Боговете не са искали да кажат, че просто сте смъртни, а че сте прости и смъртни т.е. прихождащи и заминаващи от едно състояние в друго, но ударението е останало на прости.
88
1
 
4
 
! Отговори
$! преди 11 години
Там, Там, Горе в Планината, Седеше СаМ @ЧовекЪТ в средата на Гората.Седеше ТоЙ ВъВ Тъмнината, мислИше и Седеше, седеше и МислИше за Зората.А Там, Там, Долу До Реката, Бе пътят, Пътят към Зората.Нерадостна Съдба Ви Очаква, Всички Вас.Времето Отново Скоро ще Свърши - Този Път за Вас и Нас ~2012~.~1<>@~13 $!
87
1
 
2
 
! Отговори
$! преди 11 години
Играта, Играта, тя ще Реши, Тя ще реши...Съдбата Ви.Времето...Реши - Шест Деветки То Да Обърне.Шест ШесТици ще Станат ТЕ Сега.W.A.D.Времето Ви...Свърши ~2012~.~1<>@~13 $!
86
1
 
4
 
! Отговори
$! преди 11 години
Знаем, Вие сте Убедени, че РазбираТЕ онова, което си МислИте, че сме Казали. Но не сме сигурни дали ОСъзнавате, че това, което сте Чули, не е Същото, което сме Имали ПреДвид.Светът е пълен с ***, и никой не ЗаБелязва своята глупост, даже и не ПоДоЗира! W.A.D.Времето Ви...Свърши ~2012~.~1<>@~13 $!
85
1
 
3
 
! Отговори
$! преди 11 години
Времето, за разлика от Парите, не се Натрупва.Ако се Чувствате добре, не се Безпокойте - ще го Преодолеете.Никой не бива да бъде Изключение. Ако се живее сред Луди хора, Трябва да се научи какво е Лудост.*** си остава ***, Дори и да е Облечена с костюм и вратовръзка.Учените *** са най-лошите ***.Нищо на този свят не може да се извърши без грешки, Защото глупациТЕ са така Изобретателни! С отстраняване на Причината изчезва и Следствието.Приятно - ще бъде този миг, който Не Очакваш.Хората повече вярват на Очите си, отколкото на ушите си.Необходимостта Не Знае Закон.Брадата Расте, а главата нищо Не Знае.W.A.D.Времето Ви...Свърши ~2012~.~1<>@~13 $! Приятно Прекарване.Чест е не да попаднеш в Рая, а да те Изгонят от Ада.
84
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КРАЯТ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ДОЙДЕ НА 10 НОЕМВРИ 89 Г. КОГАТО ЕВРЕИНА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ И ЕДНА ШЕПА БРАДЯСАЛИ *** СКРИТИ ЗАД СИМВОЛИКАТА НА СДС СВАЛИХА ПОСЛЕДНИЯТ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИК -ТОДОР ЖИВКОВ .СЕГА НАРЕД Е ДА БЪДЕ СВАЛЕНА ЦИОНИСТКАТА ЛИХВАРСКО-БАНКЕРСКА СИСТЕМА И ЖАНДАРМА КОЙТО Я ПАЗИ -САЩ ,СЛЕД 21 ДЕКЕМВРИ 2012 ,НО ТОВА НЕ Е КРАЙ НА СВЕТА , А НАЧАЛОТО НА НОВА ВЕЛИКА ЕПОХА ИЗВЕСТНА НА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО КАТО ЗЛАТНАТА ЕПОХА ,КРАЙ Е САМО ЗА МОШЕ И ПРОДАЖНИТЕ ЕВРЕЙСКИ МЕДИИ
83
0
 
2
 
! Отговори
Царичина Дупка преди 11 години
До Анонимен 89 Хахахаха тоя коментар цепи мрака :D
82
0
 
7
 
! Отговори
Джигита преди 11 години
Имам вино, имам и ракия, имам и свинско и въобще не ми дреме. :D краят на света ще го посрещна, като пич.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега кой ще плати за психическия тормоз, упражняван чрез тази новина с години от всевъзможни медии (по поръчка най-вероятно) над хората. Няма страшно, Господ гледа какви ги вършим.
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
манипулират ви хора. жидовската пасмина ви манипулира
79
1
 
2
 
! Отговори
Tengrianin преди 11 години
Снимката не е истинска от паметник 6, Тортугуеро. Още 2009 в Воини на Тангра сме я показали и писалиvoininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=2621&st=0&#entry37507
78
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Културата на маите". Каква култура? Тия са принасяли по няколко хиляди хора /как няма да изчезнат/ в жертва за да им е плодородна годината. Ако са могли да предсказват, да си предскажат дали е плодородна без да колят сума ти народ. Не са знаели дали ще има какво да ядат след няколко месеца, а са предсказали нещо си за 2012г. Маите са изчезнали, но балъците не са още.