Краят на света ще ни се размине през декември

21 декември 2012 г. всъщност отбелязвал нов цикъл в календара на маите
Обновена: 21 ное 2012 14:42 | 21 ное 2012 07:13,
116
Краят на света ще ни се размине през декември
Календара на маите Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Огромен дялан камък на маите от 669 г., открит в началото на 20 век в Мексико, е в основата на мита за предполагаемо пророчество за край на света през декември 2012 г., съобщи Франс прес, цитирани от БТА.

В действителност обаче върху каменната стела са описани животът и битките на владетел и датата 23 декември 2012 г. е спомената като начало на нов цикъл в календара на маите.

Маите са имали циклична концепция за времето, заяви мексиканският археолог Хосе Ромеро по повод плочата, вдъхновила катастрофалния филм "2012", заснет през 2009 г. от Роланд Емерих , и книгата "Пророчеството на маите" от американския писател Стив Олтън.

Съставена от 6 фрагмента, някои от които са в Мексико, а други в САЩ, стелата е известна също като Монумент 6 от Ел Тортугеро - археологическия обект Мукуспана в мексиканския щат Табаско. Първите изследвания на обекта са извършени през 1915 г.

Стелата е имала формата на буквата "Т", но днес е на части. "Последният надпис съответства на 23 декември, но централната тема на Монумент 6 не е нито датата, нито пророчеството за край на света, увери Ромеро. Това е историята за Балам Ахау, свещения владетел от Ел Тортугеро."
Мексиканският историк Ерик Веласкес отбеляза, че датата 23 декември, която е изписана върху стелата, а не споменаваната с търговска цел дата 21 декември, е свързана с ритуал за обновяване на Вселената, с края на цикъл, започнал на 13 август 3114 г. преди Христа.

"Споменава се само, че тогава ще се навършат 13 единици време, всяка от които се равнява на 144 000 дни, но това в никакъв случай не е свързано с край на календара на маите, който е безкраен. Просто започва нов цикъл", поясни ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
30
 
! Отговори
аааааааааааа преди 11 години
Е що не казахте по рано. Миналата седмица продадох и двата апартамента и реших да харча до дупка и живея в хотел. И кво ше права сега, а?
76
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За тия, които се интересуват от извънземни, препоръчвам книгата "Конспирация Старгейт". Най-важната мисъл там е, че ако искаме да научим нещо по въпроса е де не гледаме небето, а това, което е на Земята-има ли камера на познание под Сфинкса/казват ДА, но я крият/, имали ли са електричество в Дендера, тялото в Тунгуска паднало ли е или е ИЗЛЕТЯЛО от там, както и снимките от мисията Марс и Лицето, заснето от Викинг в Сидония. Определено много неща се крият, като ключа за атомната бомба. Е ,какво?
75
1
 
2
 
! Отговори
jjj преди 11 години
до83 няма значение. Ти си винаги губещият. Защото си генно обременен. Радвай се , че поне можеш да пишеш.
74
1
 
1
 
! Отговори
BUFU преди 11 години
До до 81със сигурност мога да кажа ,че няма да е майката,малко е заета в момента.Макар ,че има доста силни ръце и кръст
73
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 11 години
До Oshoто имало и разумни хора тук.числата ги казах малко наизуст,радвам се че си ме коригирал
72
1
 
14
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
Да питам аз един спец по извънземни... ако се сбият Йода и Пришълеца, кой ще победи? :))))
71
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 11 години
До до 74на различни езици говорим
70
2
 
18
 
! Отговори
Osho преди 11 години
74 е прав мойто момче, само *** може да мисли че при 100 млрд галактики и с по минимум 100 млрд. звезди във всяка, сме самички ;))))) Как би обяснил тогава уникалните астрономически и математически способности на маите, цивилизация която не е открила колелото и не е можела да претегли отчно чувал с жито?
69
0
 
9
 
! Отговори
Oleee преди 11 години
Амиииии, не думайте! Ама наистина ли ще се размине края на света ? Тцтцтц - какво откритие - веднага нобелова награда за откривателя. То бива бива да има толкова *** хора по тоя свят ...
68
8
 
1
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
А зелените човечета днес не ти ли напомниха че не е добре да спираш лекарствата? Предполагам имате телепатична връзка? :))
67
0
 
5
 
! Отговори
ДО 69 преди 11 години
Темата е друга, кънтри. Има толкова да се пише за културата на маите, но има и такива като теб. Капитализма ще си иде като фалират Форд и Мерцедес, Сименс, Ситроен и Световната банка. Когато Ман Юнайтед изпадне в Б група. Когато ти си купиш кубински компютър и монголски ЖСМ. Няма нищо вечно. Но кога ще стане, и маите не могат да предскажат. Така че дълго ще чакаш. И докато чакаш, вземи се ограмоти малко-какво е това капитализъм, дето толкова ти бърка в...
66
0
 
2
 
! Отговори
от 58 до 65 преди 11 години
Прав си, че текстове като този на снимката /т.нар. Дрезденски кодекс/ няма запазени много, само 3 или 4 са, защото испанските завоеватели са ги унищожавали. Но надписи върху големи камъни има достатъчно, напр. големия архитектурен комплекс Тиагуанако, който според американския професора Познански е на възраст 17 000 години. Просто чета и се информирам, като естествено никой не ме задължава да вярвам на всичко!
65
1
 
6
 
! Отговори
Osho преди 11 години
Маите са се затрили най-вероятно поради промени в климата и суша в продъление на около 1 век, което води до упадаък на империята! И този календар маите са наследили от много по-ранната цивилизация на Олмеките която е с 1-2 хилядолетия по-стара.
64
0
 
4
 
! Отговори
Маец преди 11 години
Пу, да му е... ....а!
63
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 11 години
До 72екстрасенси НЕ.зелените ДА - 1 милиард галактики всяка с по 1 милиард планети и саааааамо тук има живот????хахахаха... а *** е *** гълтачката
62
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те маите ако бяха много умни нямаше да се затрият безследно. *** им работа :)
61
3
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
Виждам че и ти си от *** които чакат с нетърпение празничното свършване на света :) Ти сигурно вярваш и в зелени човечета и в хамавите екстрасенси по телевизията :)То е ясно кой е тъпака тука :))
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В БГ това почна още с мандата на ГРОБ...
59
2
 
8
 
! Отговори
Bastor преди 11 години
Oo мислите ли? Аз смятам, че светът ще свърши на 31ви Декември, понеже тогава ми свърша календаро у дома.
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА КРАЯТ НА СВЕТА НИКОЙ НИЩО НЕМОЖЕ ДА ТВЪРДИ СЪС СИГУРНОСТ НО ЗА КРАЯТ НА КАПИТАЛИСТИТЕ Е НАПЪЛНО СИГУРНО. ТЕЗИ ИЗЧАДИЯ НА САТАНАТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА УНИЩОЖАВАТ МИЛИОНИ ХОРА. САМО ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ ОТ КАКТО КАПИТАЛИСТИТЕ ОТКРАДНАХА ТРИЛИОНИ БЕЗ РАБОТА И ПРЕПИТАНИЕ ОСТАНАХА МИЛИОНИ ХОРА. ИДВА ЕРАТА ЗА УНИЩОЖЕНИЕ НА КАПИТАЛИСТИТЕ. ЗАТОВА НА МАЙТЕ КАЛЕНДАРА СВЪРШВА НА 21.12.2012 ГОДИНА. ТОВА Е ГОДИНАТА В КОЯТО СВЪРШВА ЕРАТА НА КАПИТАЛИСТИТЕ И ЗАПОЧВА ЕРАТА НА НЕОПРАВДАНИТЕ И ОГРАБЕНИ ХОРА.