"Без будилник": Пожелайте си букет от цветни фантазии

Обичат ли цветята плодове и от каква китка са буквите на книга - вижте
Обновена: 24 мар 2015 22:11 | 24 мар 2015 15:00, Веселина Йорданова
0

Кораб от цветя и не само. Снимка: Facebook

В "Без будилник" днес на ход е пролетта, която вече ни радва, макар и едва напъпила. Иде ред на най-красивите цветя, а поводи за хубав букет никога не липсват. Какво да подарите, а защо не и да опитате да сътворите сами? Ще ви заведем на място, където се раждат... фантазиите ви от цветя.

Ангел, кораб, снежен човек, куче, книга. Всичко може да се направи от цветя, казва Петър Нейков, аранжьор-флорист.

Нестандартните букети са резултат от собствени идеи, но немалка част се раждат от фантазията на клиенти, които искат да изненадат скъп за тях човек.

В букета може да бъдат вградени всякакви сувенири, плодове и зеленчуци, снимки и какво ли още не.

"Мотото на фирмата е "Фантазиите ви от цветя" и ни ръководят идеите на хората. Който каквото е пожелал, това е получил", обяснява той.

Много интересен букет преди години бил идея на клиентка, която донесла праз лук в цветарския магазин. Букетът станал във формата на петел: основата на лука послужила за глава, два гербера - за очи, перата на лука - за опашка, разказва Петър. За възрастна жена-кулинарка пък съчетали в букета лъжици за готвене, леща, боб.

Петър Нейков е в бизнеса от 20 години. Първоначално не искал да прави букети, после открил, че това му харесва и дори го успокоява. Занимава се и с декориране.

Вече се е специализирал в корабите от цветя, с плодове и зеленчуци, фигурки и т.н. Прави от малки лодки, които излизат към 10-15 лева до кораби за 200-300 лева – огромни цветни съчетания.

От кои цветя стават най-хубавите букети? Според настроението, но естествено от всички цветя. "Хващаш цветята и започваш, както се подредят, накрая винаги излиза нещо прекрасно", отговаря ми той.

Всеки обаче иска да се радва на тези цветни творения по-дълго, всъщност и на най-обикновен букет. Затова ето няколко съвета как да ги поддържате.

Пролетните цветя – лалета, нарциси, фрезии, ириси, обичат да им е студено от корените, тоест малко лед във водата върши чудеса. Добре е водата им да се сменя постоянно, но не и да има много вода във вазите. Розата пък обича страшно много вода, почти "до главата".

Хризантемата и невенът загниват бързо от топлото и капка белина във водата забавя този процес. Ако не всеки ден, през ден да се сменя водата на цветята и малко да се подрязват, препоръчва още специалистът.

По думите му, ако цветята увяхват бързо, щом ги отнесете у дома, вероятно не са съхранявани правилно в магазина. Голямо влияние оказва промяната от топло в студено и обратно.

"Голяма част от колегите държат цветята си навън в студеното време. Цветето съдържа огромен процент вода, която замръзва. То стои фантастично навън, но прибрано на топло се размразява и няма как да оцелее", дава пример той.

Според Петър по-голяма част от хората предпочитат да купят обикновени букети, но немалко искат нещо по-интересно. „Жените обичат най-много пролетни цветя, макар че мъжете смятат, че обичат рози“, споделя наблюденията си той.

Кой е най-големият букет, който е правил? Абсолютна класика – рози, но 333 на брой. Букети над 100 рози обаче са рядкост, такива има по няколко в годината.

Бизнесът с цветя, оказва се, никак не е лесен. Петър признава, че в него има много брак, особено при начинаещите, които не знаят как ги да съхраняват. Вече са малко и хората с възможности, които не питат първо за цената.  

Но и за това има решение – повече пролетни цветя, вместо една роза, със същия ефект. "Изцяло се вместваме в бюджета на клиента", подчертава той.

По-голяма част от прекрасните китки идват у нас от Холандия. Реалният живот на едно свежо цвете е между 2-3 седмици при добро съхранение, тоест после спокойно човек му се радва десетина дни.

А иначе за подаряването на цвете всеки знае – важен е жестът, а настроение създава дори едно, без никаква украса. Ако искате екзотика, има я -  стрелиция, протея, хеликония. Дори един декоративен слънчоглед.

Може и да е лично – със снимки от безценни моменти между цветята, съветва специалистът. Или да добавите  всичко, което е възможно, от декоративен ангел до огромна плюшена играчка, каквито са фантазиите ви от цветя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари