"Без будилник": Когато традицията се превръща в изкуство

Художничка разказва как великденските яйца стават шедьоври
8 апр 2015 17:15,
3

Снимка: Елена Петрова

Днес в "Без будилник" ще обърнем внимание на приготовленията за Великден. Ще ви разкажем как традицията може да се превърне в изкуство и как с лесни трикове може да направите великденските яйца необикновени.

Голямото вълнение около Великден се състои най-вече в приготовлението за празника. Всички домакини бързат да боядисат яйцата, а най-големите ентусиасти се впускат и в нелеката задача да замесят козунаци. За художничката Елена Петрова обаче боядисването на яйца се е превърнало в истинска страст и тя не се задоволява само да топне няколко яйца в червената боя.

Затова и яйцата на Ели всяка година са произведение на изкуството. Тя ги боядисва с обикновена боя и върху тях рисува с най-различни материали - лакове за нокти, маркери и восък. Употребата им не е опасна, ако предварително яйцата са боядисани и разбира се, по яйцето няма пукнатини. Освен рисунки, Ели използва и различни материали за декорации, които прикрепва към черупката с инстантно лепило – миди, пайети, мъниста, естествени материали - листа, дървени парченца, цветя.

По този начин могат да се направят различни животни, обяснява тя. Всяко яйце може да се превърне в петле, като гребена и човката се направят от плат, а крилата и опашката – от пера.

Елена разказва, че всяка година има търпението и желанието да направи нещо красиво за Великден, защото това ѝ носи удовлетвореност.

"Не го правя толкова да се похваля с тях, а защото накрая имаш едни красиви яйца, които ми носят вътрешно чувство на доволство, въпреки че накрая ще се счупят", споделя тя.

Традицията в рисуването на яйца е започнала случайно.

"Първия път ме накараха. Обадиха ми се от работа и ми казаха да направя яйца за конкурс във фирмата. Времето ми беше една нощ, а бюджетът около 20 лв. за материали. В крайна сметка спечелихме специална награда за яйцето с цветните копчета (снимка 1). Този конкурс ми даде идеята да правя яйцата по-различни. От 6 години се занимавам и обикновено рисувам поне около една кора яйца. Гледам всички да изглеждат "пипнати", разказва Ели.

Нейното най-любимо яйце обаче е друго. Една година при варенето едно от яйцата се спукало и белтъкът изскочил. Но вместо да "замине" за салата, Елена превърнала дефекта в ефект и се получил комичен резултат - яйцето прилича на бушонирано човече с разбита глава (снимка 2). Нейният личен фаворит също е печелил конкурс.

"Без будилник": Когато традицията се превръща в изкуство

Ели обикновено боядисва тъмни яйца, защото според нея стават по-ефектни. Боята ги хваща по-добре от белите, които често остават по-бледи.

При повечето яйца има дефект след боядисването и идеята на декорирането е да го направиш да изглежда добре и да прикриеш дефекта, обяснява тя. Споделя, че понякога за едно яйце отделя два часа, но все пак успява да се справи в рамките на деня. Почваш да мажеш едното и докато съхне, хващаш другото и така нататък, казва Ели.

Как обаче да си позволиш да се чукаш с такова яйце и да счупиш творение на изкуството? На този въпрос Ели казва, че тя често ги подарява на близки, роднини и приятели и допълва, че все пак снимките са за това - да запечатат нейните специални великденски яйца.

По думите на Ели има и лесни начини да направите яйцата оригинални. Тя дава приложими съвети, за които не е необходим талант, но със сигурност ще внесат новаторство във великденската кошница.

Всеки знае изпитаната практика с боядисването на яйцата в памук. Преди да омотаете яйцето обаче може да нарисувате нещо простичко с восък - продават се цветни восъчни пръчици, с които може да се рисува. Дори и прости хаотични линии ще разнообразят великденското яйце.

Друг интересен вариант е да начертаете нещо с цветен восък върху бяло яйце - ще изглежда като надраскан лист хартия. Може да се залепват и всякакви материали - например парченца от вестник. Резултатът ще е оригинален.

Яйцата могат да наподобяват и плодове и зеленчуци. Превърнете яйцето в диня, като начертаете вертикални черти с восък по повърхността му и после го боядисате в памук със зелена и жълта боя.

Красив вариант е и топенето на яйцето до половина в един цвят и след това обратната половина в друг.

"Не ти трябва нещо особено, за да опиташ. Само два цвята лак за нокти, перманентен маркер или дори обикновена свещ. Ако просто решиш да опиташ, дори само да направиш черти и петна, със сигурност в крайна сметка ще се получи по-интересно от едно просто боядисано яйце", завършва Ели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари