Как бюст на Хитлер се озова в мазето на френския Сенат

75 години служителите на Люксембургският дворец крият срамната тайна
7 сеп 2019 18:35, Нели Христова
64
Как бюст на Хитлер се озова в мазето на френския Сенат
Снимка: Getty

В продължение на 75 години, Сенатът във Франция, който се помещава в Люксембургският дворец крие срамна тайна. В мазето, с местонахождение известно само на шепа хора, е скрит бюст на Адолф Хитлер.

Но нищо не може да бъде скрито за вечни времена. Преди дни, разследване на вестник  Le Monde разкри за съществуването на статуята, с размер 2 на 3 метра, която била заобградена от документи, нацистки флаг и други вещи от Окупацията.

Журналистът Оливър Фей само бил чувал, че в подземията на Сената се крие бюст на Хитлер, останал там след Втората световна война, когато дворецът бил централа на Луфтвафе. Дълго време, той се опитвал да получи потвърждение от властите, дали историята е истина. Най-накрая главният архитект на Сената, Деймиън Дешелет признава, че скулптурата същества. "Как знаете за това?", пита той Фей.

Точно как бюстът и флагът са останали скрити, в една толкова важна за Франция сграда, остава мистерия. Но ходът на събитията може да бъде предположен с доста голяма точност.

През август 1944 година германската армия се сражава с французите и опозицията в Париж. Накрая е принудена да се предаде. Служителите на Луфтвафе бързат да напуснат Люксембургският дворец и оставят всичко след себе си да тъне в хаос. Стените са разрушени, мебелите - струпани на купчина. Същото е и в съседната сграда, известна като "Петит Люксембург“. Тогава тя е била резиденцията на командира на германските военновъздушни сили Хюго Шперле, а сега е на президента на Сената Жерар Ларшер.

За освободените французи, това е момент на екстаз. Те взимат всичко - флагове, значки, всъщност, каквото намерят,  изоставено от окупатора. Прибират вещите като трофеи, а черният пазар за нацистки стоки процъфтява. В цялата тази безредица, според историците, някой най-вероятно заделя бюста на Хитлер и флага. Носи ги в мазето, покрива ги и ги оставя там. През годините, знанието за тяхното съществуване се предавало от човек на човек, но групичката "посветени" останала малка.

Един от бившите сенатори признава, че е научил за бюста на Хитлер, но повечето идват и си отиват. За това служителите рядко споделят с тях тайната си.

"Представям си как те отиват в мазето от време на време и го гледат за изпитат малко тръпка", казва Оливър Фей пред BBC.

Това не е единственото, което се крие в Сената. Той не е толкова тайна, но все пак е далеч от очите на посетителите. Бункерът в Петит Люксембург е построен още преди войната в случай на въздушни нападения. Германците го използвали като свой офис. Днес, той е като капсула на времето. В нето може да се види мотор, задвижван от педали, който служел за захранване, в случай, че електричеството спре. На стените висят гумени костюми, използвани в случай на газова атака или замърсяване с радиация. Германците са оставили още две кутии - едната с противогаз, а другата - с газова лампа.

В отговор на Le Monde служителите на Сената признават, че там има много документи от нацистите, както и мебели с печата на Третия райх. Какво трябва да се стори с тях, се е превърнало в чувствителен въпрос за французите.

Президента на Сената Жерар Ларшер поиска разследване на случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква Германска армия се сражава с Французи бре? Германската армия се сражава с АМЕРИКАНСКИТЕ и БРИТАНСКИ войски, французите отдавна са се предали и чакат идването на англо-саксонците да ги освободят.
45
0
 
0
 
! Отговори
Surtr или Сартр преди 4 години
И ще разберете, че всъщност има и трети бог на отмъщението, който е най-опасен, защото неговото присъствие всъщност гарантира, че работата ще бъде свършена... та така ... не V V X, a V V V - приятен ден!
44
0
 
0
 
! Отговори
Аз казвам на Видар преди 4 години
Че съм дълбоко съпричастен с неговата кауза! Нищо повече! И е правилно казано, че каквото и да става двата бога на отмъщението ще оцелеят, защото ако не оцелеят човечеството ще се превърне в овци без имунна система с която да се бори! Аз почитам и дълбоко уважавам точно двата бога на отмъщението, но не и Кобурга. За мен този човек е най-пропадналото и долно същество на света. Бих го нарекъл Суртр, но знам, че и на Суртр съм дал нещо да си свърши работата! Carry we, who died in battle ...
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес.бг, войната свърши. Не живейте в миналото и не напрягайте допълнително обстановката.
42
1
 
0
 
! Отговори
Ама да ама не ... преди 4 години
Агностикът не е станал Балдир, Агностикът е станал Локи, защото след смъртта в енергийната матрица настъпва коренна промяна, това което не си бил докато си бил жив, става втората ти реалност! Та аз може да съм бил глупав и наивен преди, но сега вече съм на другата радиалност малко или повече!
41
1
 
0
 
! Отговори
Тук е и лицемерието! преди 4 години
Откъде накъде целият християнски свят ще почита бедният арамеец-агностик, а родната му земя е дадена на шестоъгълната звезда. Нали сега лицемерието е много ужасно! Бойно поле Палестина ... Ама и църквата, това не е бил някакъв скитащ проповедник агностик, а самозаченъл се богочовек единствен син на някой бог, който е всемогъщ и велик, ама не е могъл да набие канчетата на 300 човека да не умре тоя! Стопляш ли, че всичко, което проповядват е лъжа. Псито на хората е бог!
40
3
 
0
 
! Отговори
14 years преди 4 години
Мога да ти извадя, че именно християнството е най-отчуждената, най-виновната, най-откачената деструктивна мантра на тоя свят, но ти няма да приемеш нито едно от тях, защото такова ти е възпитанието и така си израстнал Я. Аз съм направил всичко по силите си поне да не им помагам. А иначе унищожението има своята силна страна! И честно казано християнската цивилизация е обречена в далечен план, защото е неконструктивна откъдето и да я погледнеш, а е един франкенщайн сглобен от предишните !!!
39
0
 
0
 
! Отговори
Вярата е сила: преди 4 години
Кой каквото почита, кой каквото откраднал, кой решил да си направи декорация на стаята, но аз нямам принадлежност към нито една религия!!! Освен тази, която смятам за най-адекватна на настоящето, а най-адекватната е именно тази, която не прощава и тази която се грижи направилият гадното да бъде не наказан, а убит! А тук има много сметки за плащане другари и другарки, на етично ниво!!! А това че някой е откраднал ... И това му е сметка за плащане!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
Защото Локи е преди 4 години
Самозаченалият се непорочно огнен гигант дето само прави номера на другите и все излиза невинен, но дълбоката му мисъл е как да прецака другите и да срине другите ... Всички почитам само не и Локи ...!!!! И некви друсарчета са откраднали и черепа от корпуса на мира и едната ръка случайно или не замина още един от фамилията Кенеди ... Заради едни друсани наркомани и *** почитащи Локи попове!!!
37
0
 
0
 
! Отговори
Тц преди 4 години
В скандинавското средновековие са се почитали някой други неща - Один, Локи, Фрейр, Тор, Балдир, Вали, Видар ... Не Христос ... Само като чуя името на самозаченалия се непорочно оли.гофрен ми иде да се изповръщам! Глей сега според Рагнарок каквото и да се случи двата бога на отмъщението Вали и Видар ще оцелеят. И тепърва има да разбираш какво означава, че изкуството на Вендетата е още живо! Тук сме страна на оцеляващите ... време е да почитаме оцеляващите! Както подобава! Нема го непорочния ...
36
0
 
0
 
! Отговори
P.S. преди 4 години
43 - Даже и при избора на средновековие пак правя мъдрия избор да избера скандинавското средновековие с тънкия си черен хумор. БПЦ - Национални предатели, колко хубаво звучи, жалко е, че пеят на всички погребения и имат много дълга продължителност на живота за разлика от миряните. Колко от вас са опели, всъщност те ви опяват още при кръщението. Нали то това е едно обещание като бебе ти пях и на гроба ти ще пея и няма отърване от мен! Няма за мен църква, ако в нея няма бесилка!
35
0
 
0
 
! Отговори
И стигаме до 42 преди 4 години
Смисъла на живота, вселената и всичко останало! Ама наистина, наистина не разбирате дълбоката мъдрост и дълбоката далновидност и поглед към бъдещето на скандинавският модел. Който аз съм сигурен, че ще бъде въведен леко полека малко по малко, защото е много трудно да ви изкараме от средновековния модел на царе, богове и феодали! Защото нали честно шегувайки се всички скандинавски богове ще свършат много по-добра работа от националните предатели на БПЦ, но нали традиции, нали сме християни!Абе ей
34
0
 
0
 
! Отговори
Затова реших: преди 4 години
Чисто въображаемо да направя една симулация: Какво ли ще стане ако Воланд вземе да си направи есенния бал точно в България с всичките си демони тъй както се е разбрал с шефа си! И не правете тази грешка господа да си мислите, че има поп, който да не е предател в тази страна. Според конституцията няма такъв! Може и да е имало преди разкола. Вече няма. А тоя разкол беше продиктуван от мисълта на някой по-умен поп, че понякога пътят към ада е застлан с какво пък толкова може да стане?
33
0
 
0
 
! Отговори
И като си говорим преди 4 години
За Булгаков - хайде да прочетем една малка повест: Дяволските яйца. И Майстора и Маргарита - отегчен съм от всичко да се повтаря по един и същи начин, където и да се появи думата "демокрация" и "свободен пазар". Ми айде де ... Много искам честно, но тук никога не използвате наистина работещите модели на хоризонтални структури дълбоко заложени в скандинавските модели!
32
0
 
0
 
! Отговори
И стигнах до извода: преди 4 години
Че тук човек няма права, има привилегии, но не съм съгласен от моя труд и от моя живот някой да краде и да извлича дивиденти понеже е много хитър и е недоказуемо! Мойте лични вещи да се крадат за развлечение! Еднорогът дами и господа е митично и въображаемо животно! Плод на стилизационен аглутенационен похват, но е вълшебно и невинно същество за разлика от някой *** породени през последните 30 години като един гологлав чалгар на свободен щат към ДС! Няма такова нещо като еднорог тук! Бе и ***!
31
0
 
0
 
! Отговори
Никой не ме пита! преди 4 години
Приятно ли ми е всекидневно да нарушават конституционните ми права, не казва ми се или работиш така или приятен ден! Никой не ме пита дали моят интелект не вижда ясно различим модел на разсипници и съсипници и на малкото качествени неща останали тук! Никой не ме пита мен, кой от тия откаченяци са луди за връзване, но това с което не мога да се съглася въпреки всичко изброено досега от мене да се краде, мене да ме използват за подигравка и боксова круша и да си изкарват парите на мой гръб. НЕ НЕ
30
0
 
0
 
! Отговори
И да аз знам: преди 4 години
Аз съм един от най мразените българи, защото за последните три години размишления върху Човекът който дойде от Америка и Българският модел на Стратиев съм изкарал на бял свят всичките кирливи ризи на така наречените нови български аристократи и парвенюта. Само нощем не съм им светил, че ще е удар под кръстта, а съм рекъл и съм се зарекъл никога да не ставам като тях и досега успявам. Може да съм черна овца, но не съм като тях!
29
0
 
0
 
! Отговори
Обаче нямам избор: преди 4 години
Нали ако искам да работя трябва да бъде заснет всеки момент от моя работен ден, кога съм влязъл, кога съм излязал, всяка секунда аз трябва да съм нащрек и всяка моя дума трябва да бъде изключително отбрана и премерена в съгласие с общо приетите норми, които никой си няма и на представа точно какви са, защото младото поколение се възпитава от масовите медии! Но правя най-доброто на което съм способен като се има предвид, че професията ми е творческа и интелектуална! А сега да видим кой крив ....
28
0
 
0
 
! Отговори
Аз не нарушавам: преди 4 години
Свободата на другите хора, може да се шегувам с черния си хумор, но когато моята свобода е нарушена, когато се използват срещу мен буквално тоталитарни методи, върху иначе отлично образованата ми личност няма как поне да не напиша това, което е проблем. А да и тия камери бяха поставени с решения на образователния министър по времето на Сакскобурготски. Някой направи много пари, но аз очевидно съм *** и очевидно не признаваш конституционното ми право, че не ми е приятно да бъда заснеман без раз
27
0
 
0
 
! Отговори
Напълно откачен съм: преди 4 години
Обаче има такива за връзване. Ама откачен така че да не нарушавам свободата на друг, но спазвам законите и не ги нарушавам! И сега поправете конституцията където пише свобода на словото и печата да не важи за мен и неудобните хора и ще разберете, че липсата на демократичност е това, което трови България, тоталитарният режим на управление още лежи като черно петно и методите на управление не са различни! И когато нападам някого аз го правя с ясната мисъл, че е наложително! Събудете се бе мамка му