Какво (не) знаете за климатиците

Спонсорирано съдържание | Обновена: 22 апр 2024 08:42 | 22 апр 2024 08:35, Александър Попов
Какво (не) знаете за климатиците
Снимка: Pixabay

Климатиците се превръщат във все по-предпочитан метод за охлаждане и отопление на домакинства, офиси, търговски обекти и други помещения. Доколко обаче сте запознати с този тип електрически уреди, независимо дали ви предстои покупка на такъв или профилактика на вече наличен? Ето малко повече информация, която ще ви е от полза.

За кои характеристики е важно да следите при покупка

Макар на пръв поглед да изглеждат сходни, климатиците се различават по редица показатели, което е определящо и за различните им цени. Изборът на подходящ модел трябва да се съобрази с нуждите ви и помещението, в което ще се използва. Освен по производител, климатиците се отличават по следните основни характеристики:

·     Основен капацитет – мощността на климатика е първият основен показател, който да вземете предвид. Предлагат се модели от под 7000 BTU до над 24000 BTU.

·     Зона на покритие – всъщност изборът на правилната мощност е обвързан с площта, която уредът трябва да охлажда или отоплява. Различните модели климатици могат да отговорят на всяка нужда – от малки помещения под 15 м2 до големи над 80 м2.

·     Енергийна ефективност – независимо с каква цел купувате климатик (охлаждане или отопление), изберете такъв с висок клас на енергийна ефективност.

·     Място на монтиране – много важно е да съобразите модела с мястото, на което искате да монтирате уреда – на стената, на пода, на тавана или на прозореца.

·     Ниво на шум – обърнете внимание и на нивата на шум, които издава климатикът, съобразявайки се с помещението, в което искате да го монтирате. Най-шумните модели могат да достигат до над 60 dB, докато най-тихите предлагани са под 25 dB.

·     Свързаност – технологичният прогрес има своето отражение и при съвременните климатици. Вече се предлагат модели с Wi-Fi свързаност и различни смарт функции.

Годишната профилактика е важна

Оптималното състояние на климатика позволява по-добра ефективност, по-ниска консумация на електрическа енергия и по-дълъг живот на уреда. Затова не подценявайте значението на годишната профилактика. Такава може да извършите в някой от преходните сезони (пролет или есен), когато режимът се обръща от отопление към охлаждане или обратно. Следвайте стъпките:

1)     Изключете уреда от електрическата мрежа

2)     Почистете външното тяло от прах, камъчета и други, използвайки сапунена вода

3)     Почистете филтъра (препоръчително е да се прави по-често, а не само по време на годишната профилактика)

4)     Почистете вътрешното тяло с микрофибъра кърпа

5)     Включете климатика и изберете режим на работа

Ако не сте уверени, че ще се справите сами, винаги може да се обърнете към професионална компания, която да извърши услугата.

Съвети за енергийна ефективност

Начинът, по който работи вашият климатик, влияе върху консумацията на енергия и съответно върху енергийната му ефективност.

·     Поддържане на температурата – когато говорим за отопление, поддържайте постоянна температура, дори и да не се намирате в помещението. Ако то изстине, защото сте изключили изцяло уреда, в последствие ще се изисква в пъти повече енергия за повторното му затопляне, отколкото ако оставите климатика да работи постоянно.

·     Изолация и качествени уплътнения – ако имате изолация, качествени дограма, уплътненията на прозорците и вратите, ще предпазвате излизането на топлия/студения въздух, повишавайки енергийната ефективност на климатика.

·     Профилактика и периодично почистване на филтъра – грижата за вашия климатик ще осигури по-доброто му и икономично функциониране.