Как да спрете да ядете вредна храна в 9 съвета

Как да се откажете завинаги от junk food?
6
Как да спрете да ядете вредна храна в 9 съвета
Снимка: iStock

Нездравословна храна или т. нар. Junk Food е термин, който обикновено се използва за описание на ултрапреработени храни и напитки, като бързо хранене, газирани подсладени напитки, бонбони, бисквити и солени закуски, както и почти всички пакетирани закуски. Тези храни съставляват голяма част от диетата на повечето съвременни хора. Всъщност някои резултати от проучване показват, че нездравословната храна представлява близо 50% от дневния прием на калории на средния американец.

Въпреки че няма нищо лошо в това да се наслаждавате на любимите си храни от време на време – като печива, сладолед и чипс – нездравословната храна не трябва да бъде редовна част от вашата диета, тъй като консумацията ѝ твърде често може да навреди на вашето физическо и психическо здраве.

Например диети с високо съдържание на нездравословна храна се свързват със състояния като затлъстяване, проблеми с черния дроб, висока кръвна захар, депресия, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Ако начинът ви на хранене в момента е богат на нездравословна храна и се опитвате да се откажете завинаги от навика си да консумирате junk food, има няколко ефективни метода, които да опитате.

1. Гответе повече ястия у дома

Да полагате усилия да приготвяте повече ястия у дома е един от най-добрите начини да намалите нездравословната храна. Често хората избират полуфабрикати, като подсладени кафе напитки, понички и бързо хранене, когато са в движение и нямат други възможности за хранене или закуска.

Повече готвене у дома може да помогне за намаляване на зависимостта ви от полуфабрикати и да гарантира, че винаги имате здравословна храна или лека закуска подръка. Множество проучвания са установили, че хората, които готвят повече, имат по-качествена диета, включително по-голям прием на плодове и зеленчуци и по-малко консумация на бърза храна, както и по-ниски нива на затлъстяване в сравнение с хората, които често вечерят навън. Плюс това, те са склонни да харчат по-малко пари за храна.

Ако не сте свикнали да готвите храна у дома, започнете бавно, като приготвяте едно или две ястия седмично у дома и след това увеличете приготвянето на храна по този начин.

2. Яжте повече протеини

Протеинът е най-засищащото хранително вещество и има мощен ефект върху приема и избора на храна. Проучванията показват, че увеличаването на приема на протеини е ефективен начин да намалите леките закуски и да предотвратите преяждането, което може да ви помогне да намалите приема на нездравословна храна.

Някои изследвания показват, че намаляването на въглехидратите и замяната им с източници на мазнини и протеини може да помогне за намаляване на апетита за храна, както и на общия прием на калории. Малко проучване от 2019 г., включващо 19 души, установи, че след диета с по-високо съдържание на протеини и по-малко въглехидрати, която се състои от 14% въглехидрати, 58% мазнини и 28% протеин в продължение на четири седмици, значително намалява апетита за храна, включително апетита за сладкиши и бързо хранене.

Вижте другите съвети, които могат да ви помогнат да ядете по-малко нездравословна храна, в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: нездравословна храна
Още от Свободно време.
5 неща, които карат мъжете да се отдръпват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Испанеца преди 2 седмици
В панталона имам машинка за протеини.За жени е безплатно.Могат да ядат колкото си.искат
4
0
 
7
 
! Отговори
Съвет 10-ти преди 2 седмици
Заплатата ви трябва да е мноооого повече от 1000 лева месечно.......
3
1
 
6
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
Много просто - научете се да Готвите!!! -)))
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-големият проблем е че се използват консерванти в тези junk foods. С една дума яжте такава храна но сия правете вкъщи без консерванти. Може човек да си направи домашен чипс - не е нещо сложно.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един единствен начин - спирате.